Draga kćeri, udaj se za muškarca s kojim možeš patiti
Foto: Faithit.com

Draga kćeri,

kada razgovaramo o braku, koristimo izraze poput ”zauvijek sretni”, ali život nije uvijek sretan. Postoji puno razdoblja koja karakteriziraju sjaj sunca i čista, mirna voda.

Kćeri, kao tvoja majka, želim da te takva razdoblja prate u svim tvojim danima. No istina je da nitko ne ostavlja zemlju bez da prije toga prijeđe preko uzburkanog mora.

Za vrijeme upoznavanja i dok razmišljaš o braku, želim da odabereš nekoga tko će tvoja sretna razdoblja činiti još sretnijima, ali isto tako želim da razmišljaš i o nekome s kime možeš patiti.

Tvoj otac i ja imali smo brz i poprilično čarobno vrijeme hodanja. Znala sam da je on taj usred igre iz 2007. protiv Auburna. Njegova radost je te večeri bila zarazna. Rekao mi je nekoliko dana ranije da bi me mogao usrećiti kao moj dugoročni dečko, a te noći sam shvatila da je u pravu. Znala sam da će moj život biti ispunjen s više smijeha s tvojim ocem u njemu.

Ali postojale su i druge stvari u vezi tvog oca koje sam uvidjela prije te večeri. Bio je nježan, radio bi stvari koje nije trebao kako bi se drugi osjećali važnije, bio je pozitivan i bio je nevjerojatno i prekrasno brižan. Mogla sam reći da je on vrsta osobe koja je činila nešto sa svim svojim srcem. On je odabrao mene i volio me.

Nisam mislila da ću prolaziti kroz loša razdoblja s tvojim tatom kada smo hodali, ali njegove kvalitete i posvećenost prema meni učinila je to da sam znala da bi on učinio sve za mene, kao i ja za njega. On bi stavio mene iznad sebe i to bih isto učinila ja za njega. On bi se borio za to da se moji snovi ostvare i ja bih se borila za njega.

Reći ću nešto što nije popularno; da brak je apsolutno o trudu koji se uloži u njega, ali je brak isto tako i u vezi pronalaska prave osobe. Nemoj se smiriti. Nemoj se smiriti s nekime tko je miran. Poduzimaj zdrave rizike u ljubavi. Odabiranje tvog oca bila je najopasnija odluka u mome životu. Ostavila sam onoga koga sam znala kako bi bila s nekime tko će me voljeti onako kako trebam biti voljena.

Danas smo tvoj tata i ja u braku već osam godina. Proslavljat ćemo osmu godišnjicu braka pored kreveta tvog brata, koji se nalazi na odjelu intenzivne njege. Kada sam se spuštala velebnim stepenicama u svojoj vjenčanoj haljini prije toliko godina, nisam znala s koliko iskušenja ćemo se susresti u prvim, zajedničkim godinama. Nisam znala da će izgradnja obitelji biti tako teška. No znala sam da ćemo proći kroz sve, zbog ljubavi koju smo imali jedno prema drugome.

Draga kćeri, udaj se za muškarca koji te voli toliko da ga boli kada vidi kako tebe boli. Udaj se za čovjeka koji će držati tvoju ruku sa suzama u svojim očima, kada vidi tvoju bol.

Udaj se za muškarca koji će brinuti o tvojoj sreći više nego o svojoj vlastitoj, a zauzvrat ćeš ti činiti isto. Neće uvijek biti lagano, bez obzira na to koliko ste kompatibilni i koliko je vaša ljubav duboka. No, udaja za pravu osobu će ti olakšati život kada budeš prolazila kroz teška razdoblja i tvoj život će činiti još boljim u dobrim razdobljima.

Volim tvog tatu više od bilo koga i bilo čega. Volim se prisjećati naših najsretnijih i najbezbrižnijih trenutaka. No isto tako se sjećam kako me volio u mojim neopisivo teškim trenucima.

Nikada neću zaboraviti suze u njegovim očima kada me zaprosio, smijeha kojeg smo dijelili kao siromašni, novovjenčani par koji je pokušavao uspjeti ili kako me pogledao sa strahopoštovanjem kada sam tebe rodila.

No, nikada neću zaboraviti kako smo se izmjenjivali u tješenju kada smo otkrili da tvoj brat ima genetski poremećaj za kojeg nismo nikada računali da je dio naše priče ili kako se brinuo za mene kada sam imala pobačaj, iako je i sam bio u boli, kako me držao za ruku dok su liječnici na meni obavljali zahvat kako bih tvog drugog brata mogla dovesti na ovaj svijet; oboje smo pokušali ne plakati za dobrobit onog drugog.

Draga kćeri, moja poanta je ovo: pronađi nekoga tko te voli potpuno, tko te voli toliko puno da se u u lošim razdobljima možete držati zajedno, čak i ako se sve oko vas raspada.

Odaberi mudro, moja ljubavi.

Autorica: Jillian Benfield; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithit.com