Dragi roditelji, ovako se vaša djeca osjećaju kad u njihovoj blizini koristite mobitel

Mnogi roditelji nisu svjesni činjenice kako se djeca osjećaju kada u njihovoj blizini koriste mobitel.

Velika studija koju je tvrtka AVG Technologies provela na preko 6,000 djece u dobi između 8 i 13 godina u Brazilu, Australiji, Kanadi, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Češkoj i SAD-u, pokazala je da se 32 posto djece osjeća nebitnima kad njihovi roditelji koriste mobitele za vrijeme jela, razgovora, gledanja televizije i igranja izvan kuće.

Uz to, 54 posto djece smatra da njihovi roditelji provode previše vremena na mobilnim telefonima. Tony Anscombe iz tvrtke AVG Technologies kaže da se 52 posto roditelja koji su sudjelovali u istraživanju složilo s mišljenjem djece i izrazilo zabrinutost da daju loš primjer svojoj djeci.

Djeca su također rekla da se moraju natjecati s tehnologijom za pažnju svojih roditelja. Njih 32 posto reklo je da se osjećaju nebitnima dok su roditelji zaokupljeni telefonima, a 28 posto roditelja s time se složilo.

“Zaista osjećam da ne uspijevam održati ravnotežu između stupnja do kojeg koristim mobilni uređaj da bismo ostali povezani sa svojim poslom i sposobnosti da budemo prisutni i dostupni svojoj obitelji”, izjavio je jedan od roditelja uključenih u studiju.

Tony Anscombe je naglasio kako je važno da svojoj djeci budu dobri modeli jer i ona sve više koriste mobilne uređaje. “Budući da djeca počinju koristiti mobilne uređaje u sve ranijoj dobi, jako je važno da im kod kuće počnemo usađivati dobre navike. Djeca od nas uče o svemu ostalom, pa je prirodno da će tako biti i s korištenjem mobitela”, izjavio je Anscombe, svjestan koliko roditeljima može biti teško odvojiti se od mobitela kod kuće.

Budući da 25 posto roditelja želi da njihova djeca manje koriste mobilne uređaje, istaknuo je kako im upravo oni sami trebaju biti primjer. Također je pozvao roditelje da razmisle o tome kako njihovo ponašanje, kada se služe mobitelom, može utjecati na djecu, piše Miss7mama.