NaslovnicaZanimljivosti10 država u kojima je 2021. godine najopasnije biti kršćanin

10 država u kojima je 2021. godine najopasnije biti kršćanin

Gotovo osam kršćana dnevno umire zbog svoje vjere u Krista. Ovo su države u kojima je 2021. najopasnije biti kršćanin!

U kojim državama je 2021. godine najopasnije biti kršćanin? Porast ubojstava i progona raste iz godine u godinu, a stanje je ostalo nepromijenjeno u odnosu na prošlu godinu. 

Diljem svijeta, više od 260 milijuna kršćana, jedan od osam vjernika, doživljava velike progone samo zato što slijede Krista.

U prošlih dvadeset i devet godina, organizacija ”Open Doors World Watch” evidentira države u svijetu gdje se ljudska i prava vjeroispovijesti najviše krše, kao i one države koje su najranjivije za društvene nemire i destabilizaciju.

Za 2020. godinu godinu, popis najkritičnijih država porastao je na pedeset. U tim državama napadnuto je 9.488 kršćanskih crkava, 3.711 kršćana je pritvoreno, uhićeno, osuđeno i utamničeno bez sudskog postupka. 2.983 ubijeno je zbog vjerskih uzroka. U prosjeku, to znači da osam kršćana dnevno umire zbog svoje vjere.

1. Sjeverna Koreja

Vrsta progona: komunistički i post-komunistički progoni

Navodno kršćana koji ondje žive: 300.000

Kako kršćani trpe: „Ako sjevernokorejski kršćani budu otkriveni, oni odmah bivaju deportirani u radničke kampove za političke kriminalce ili bivaju ubijeni na mjestu. Provođen od strane države, progon kršćana u Sjevernoj Koreji ekstreman je, a susret s drugim kršćanima zbog slavljenja nemoguć je, osim ako se ne provede u potpunoj tajnosti“.

VIDI OVO: KRŠĆANI U SJEVERNOJ KOREJI: Nitko nam ne može oduzeti vjeru u Isusa Krista!

Za što moliti: „Molite za izdržljivost i hrabrost kršćana koji trenutno pate u radničkim kampovima diljem Sjeverne Koreje“.

2. Afganistan

Vrsta progona: klanski i etnički antagonizam

Navodno kršćana koji ondje žive: tisuće

Kako kršćani trpe: „Afganistan je plemensko društvo, a odanost prema jednoj obitelji, klanu ili plemenu od iznimne je važnosti. To je islamsko društvo te je protuzakonito za osobu da napusti islam. Situaciju u zemlji dodatno otežavaju islamski militanti, Talibani kontroliraju sve više područja, kao i ISIS. Oni koji odluče slijediti Krista to čine u tajnosti“.

Za što moliti: „Islamska Republika Afganistan ne dopušta napuštanje islama. Molimo za molitve koje bi dovele do omekšavanja državnog i lokalnog političkog vodstva“.

3. Somalija

Vrsta progona: islamistički progon

Navodno kršćana koji ondje žive: nekoliko stotina

Kako kršćani trpe: „Somaliju muči građanski rat, klanske podjele i nasilni, islamistički militanti. Preobraćenje na kršćanstvo smatra se izdajom somalske obitelji i klana. Ako Somalci sumnjaju u preobraćenje, članovi obitelji i vođe klanova zlostavljat će, zastrašivati i čak ubiti te osobe“.

Za što moliti: „Molite za somalske kršćane koji često moraju skrivati svoju vjeru kako bi preživjeli. Molite za to da imaju hrabrosti i nadu usred velikih progona“.

VIDI OVO: Progon kršćana u Kini: Evo što rade da zaustave rast vjernika

4. Libija

Vrsta progona: islamistički progon

Navodno kršćana koji ondje žive: 36.200

Kako kršćani trpe: „Nepostojanje jedne središnje vlasti koja bi primjenjivala zakon i red doprinosi razinama ekstremnog pritiska na svakodnevni i crkveni život. Libijski kršćani s muslimanskim pozadinama suočavaju se s nasilnim i intenzivnim pritiscima kako bi ponovno prihvatili vjeru svoje obitelji i šire zajednice“.

Za što moliti: „Molite za zaštitu migrantskih radnika u Libiji, pogotovo za one koji su kršćani i koji se suočavaju s dvostrukim progonom“.

5. Pakistan

Vrsta progona: islamistički progon

Navodno kršćana koji ondje žive: 4.015.000

Kako kršćani trpe: „Povijesne crkve imaju djelomična prava u pogledu štovanja, no njih se budno prati i redovito su na meti napada ekstremista. Posljednji napad dogodio se u prosincu 2017. Kršćanske crkve koje djeluju prema ljudima, posebice mladima suočavaju se s više progona. Općenito, kršćane se smatra građanima drugog reda“.

Za što moliti: „Molite za kršćane koji su optuženi za bogohuljenje. Molite da im Bog da snagu i nadu za vrijeme sudskih postupaka i da pravda pobijedi“.

6. Eritreja

Vrsta progona: kršćanski denominacijski protekcionizam

Navodno kršćana koji ondje žive: 2.492.000

Kako kršćani trpe: „Autoritativni režim predsjednika Afwerkija odgovoran je za velika kršenja ljudskih prava, pogotovo prema kršćanima. Na kršćane koji nisu članovi crkava koje odobri državna vlast gleda se kao na agente Zapada i na prijetnju državi. Stotine kršćana koji su članovi neregistriranih crkava nalaze se u zatvorima. Neki su utamničeni više od desetljeća.

Za što moliti: „Molite za izdržljivost braće i sestara koji su utamničeni ili zatvoreni u groznim uvjetima i molite Boga da im podari ustrajnost u vjeri“.

VIDI OVO: 3 razloga zašto ne biste trebali moliti za kraj progonstava kršćana

7. Sudan

Vrsta progona: islamistički progon

Navodno kršćana koji ondje žive: 1.963.000

Kako kršćani pate: „Trenutni politički kaos u Sudanu ostavio je kršćane u limbu. Secesija Južnog Sudana 2011. učinila je kršćane ranjivijima, jer se islamistički konzervativci bore za osvajanje vlasti. Nedavno je vlada uhitila ili zastrašila mnoge kršćanske vođe, a brojne crkve su uništene“.

Za što moliti: „Molite za nove obraćenike na kršćanstvo, za to da čvrsto stoje te da imaju pristup Biblijama i uvježbavanju učenika“.

8. Jemen

Vrsta progona: islamistički progon

Navodno kršćana koji ondje žive: nekoliko tisuća

Kako kršćani pate: „Građanski rat koji se nastavlja u državi doveo je do jedne od najgorih humanitarnih kriza u nedavnoj povijesti, što ionako tešku situaciju za kršćane dodatno otežava. Rat je omogućio da radikalne islamističke skupine u nekim područjima prošire svoje operacije, što dovodi do otimanja i ubijanja kršćana“.

Za što moliti: „Molite za mir u Jemenu, dok se suprotstavljene sile nastavljaju boriti, zbog čega su kršćani ranjivi“.

9. Iran

Vrsta progona: islamistički progon

Navodno kršćana koji ondje žive: 800.000

Kako kršćani trpe: „Iranskim društvom upravlja islamski zakon, što znači da su prava i mogućnosti zanimanja za kršćane strogo ograničena. Kršćanima je u Iranu zabranjeno dijeliti vjeru sa ne-kršćanima, dok je dijeljenje kršćanske literature i držanje crkvenih obreda u Farsiju zabranjeno“.

VIDI OVO: VRIJEDNO TISUĆU GODINA ČEKANJA: Zapanjujući rast Crkve u Iranu

Za što moliti: „Molite za tajne vjernike koji se nalaze u kućnim zajednicama, za njihovu zaštitu i za to da budu vjerni svjedoci kulturi u kojoj žive“.

10. Indija

Vrsta progona: religijski nacionalizam

Navodno kršćana koji ondje žive: 66.194.000

Kako kršćani trpe: „Otkako je stranka koja je trenutno na vlasti preuzela vlast 2014., povećao se broj incidenata protiv kršćana, dok hinduistički radikali često napadaju kršćane uz malo ili bez ikakvih posljedica. Hinduistički nacionalisti vjeruju da biti Indijac znači biti Hindu, dok se na sve druge vjere, kao i na kršćanstvo, gleda kao na ne-indijske“.

Za što moliti: „Molite za Božju snagu i zaštitu za kršćane dok propovijedaju evanđelje na mjestima gdje postoje zakoni protiv preobraćenja“.

Autor: Joe Carter; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala TheGospelcoalition.org koje vrijedi za portal novizivot.net