NaslovnicaDuhovnostDUH, DUŠA I TIJELO: koja je razlika?

DUH, DUŠA I TIJELO: koja je razlika?

Duh, duša i tijelo čine čovjeka. Nije preteško razlikovati tijelo od duše i duha. Međutim, dušu i duh je mnogo teže odvojiti jedno od drugog.

U Bibliji postoji nekoliko mjesta gdje se spominje sve troje – duh, duša i tijelo:

A sȃm Bog mira neka vas posvema posveti. I cijelo vaše biće — duh i duša i tijelo — neka se besprijekorno sačuva o dolasku Gospodina našega Isusa Krista“ (1. Solunjanima 5,23)

Jer živa je riječ Božja, i djelotvorna, i oštrija od svakoga dvosjekloga mača; i prodire do razdiobe i duše i duha, i zglobova i moždine, te prosuđuje misli i nakane srca“ (Hebrejima 4,12).

Značenje duha, duše i tijela

Ali što točno znači tijelo, duša i duh? Nije preteško razlikovati tijelo od duše i duha. Tijelo je fizičko i ima pet osjetila (vid, sluh, okus, miris i dodir), preko kojih ima interakciju s vanjskim svijetom. Dušu i duh je mnogo teže odvojiti jedno od drugog. Mnogi kršćani smatraju da je duša dio koji pokriva našu volju, sklonosti i misli. Duša je dio koji nas povezuje s našim bližnjima. Duh je dio koji se povezuje s Bogom i pokriva vjeru, pouzdanje, štovanje i tako dalje. Duh se smatra najdubljim dijelom našeg bića. Obložen je našom dušom, koja je onda obložena našim tijelom. Duh je, dakle, dio koji treba obnovu u osobi koja ne poznaje Boga.

Nije lako odrediti

Međutim, pobliže gledište načina na koji se riječi o duši i duhu koriste u Bibliji otkriva da nije lako odrediti točno značenje. Ponekad se riječ „duša“ odnosi na dio ljudskog bića koji će nastaviti živjeti u vječnosti kao u Mateju 10,28: I ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a dušu ne mogu ubiti; nego se radije bojte onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.“ A u najvećoj zapovijedi nas se uči da volimo Boga svom dušom svojom“ (Matej 22,37). Riječ duh se ne spominje u tim stihovima; ali ipak se odnosi na naš odnos prema Bogu, a ne prema bližnjima.

Nije važno?

Čini se da Bog nije smatrao važnim dati nam jasnu definiciju ove dvije riječi. Iako se razlika između duha i duše daje u 1. Solunjanima 5,23 i Hebrejima 4,12, nije točno jasno što ta razlika podrazumijeva. Najvažnije što moramo zapamtiti jest da dio nas koji se naziva dušom ili duhom treba obnovu Božjim Duhom. Bez djelovanja Duha u nama, mi smo mrtvi i nesposobni upoznati Boga i shvatiti njegovu riječ.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.