Jesu li duh straha, duh raka i slični duhovi demonski?

Duh straha, duh raka, duh siromaštva su neki od ”duhova” koje propovjednici pokreta vjere spominju, smatrajući ih demonskima. Ima li u tome istine?

Znamo za Svetog Duha, ljudsku dušu/duh i demonske duhove. U Bibliji se također rabi riječ duh za druge pojmove poput uma, stajališta, utjecaja, stanja ili sklonosti, ovisno o kontekstu. Ti su pojmovi osobito izmiješani u starijim prijevodima.

Naivni kršćani i propovjednici pokreta vjere često brkaju, na primjer, duha bojažljivosti s demonom specijaliziranim za strašenje žrtava (2 Tim 1,7). No duh bojažljivosti nije demon, kao što to nisu ni duhovi snage, ljubavi i trijeznosti!

VIDI OVO: 9 tipičnih aktivnosti demona: Evo što rade ljudima!

Duh kao stav ili sklonost

Riječ duh u tom odlomku vjerojatnije se odnosi na stav ili sklonost: Bog nam nije dao stav strašljivosti, već ljubavi, snage i trijeznosti.

Izrazi ”duh siromaštva” (prema Mt 5,3) i ”duh klonuća” (prema Ps 34,19) ne odnose se na demone ništa više nego što se ”postojan duh” (Ps 51,12) i ”miran duh” (1 Pt 3,4) odnose na anđele.

Neki od tih duhova mogu označavati loše utjecaje, ali to ih još uvijek ne čini demonima. Takvi su i ”duh uznositosti” (prema Izr 16,18), ”duh vrtoglavi” (Iz 19,14), ”duh očajni” (Iz 61,3), ”duh razvratni” (Hoš 4,12) i ”duh obamrlosti” (Rim 11,8).

Neki se duhovi čak i ne nalaze u Svetom pismu, no svejedno četo čujemo TV evangelizatore kako ih prekoravaju. Neki od takvih najpopularnijih duhova često se povezuju s bolešću, grješnim djelima ili nepoželjnim navikama, poput duha raka, duha alkohola, duha pušenja i duha masturbacije. Neki od tih duhova su na granici smiješnoga, poput duha zaboravnosti, duha alergije i duha griženja noktiju.

Pastori ili svećenici koji prekoravaju takve ”duhove” trebaju shvatiti da ih nevjernici često promatraju dok izvode takve priredbe. Zbog njihovih bizarnih postupaka kršćani se čine skupinom praznovjernih budala bez trunke zdravog razuma.

VIDI OVO: 11 karakteristika demonske prisutnosti kod određene osobe

Prirodna objašnjenja za te ”duhove”

Postoje prirodna objašnjenja za mnoge od tih ”duhova”. Tko boluje od alergije, treba uzeti lijek za alergiju i kloniti se poznatih alergena; tko ima problema s lošim zadahom iz usta, ne bi trebao jesti toliko češnjaka.

Neke bolesti i poroke doista mogu uzrokovati demoni, no to nije uvijek tako. Prečesto ljudi mašu izrazom ”duh” bez ikakva dokaza da stvarni demon stoji iza problema. Nije svaki ”duh” kojeg propovjednici pokreta vjere prekore pravi demon.

Autor: B. J. Oropeza; iz knjige ”99 odgovora na pitanja o anđelima, demonima i duhovnom ratovanju” (Stepress, Zagreb)