Koja vjera spašava?
Foto: unsplash.com

Često se susrećem s pitanjem “Koja vjera spašava”. Mnoštvo različitih religija, vjera, denominacija čini totalnu zbrku u religijskoj ponudi, a mnoge od njih tvrde da JEDINE nude spas. To je pitanje i mene mučilo kao mladog vjernika. Tražio sam pravu vjeru, a onda sam susreo Isusa koji daje odgovor na ovo često pitanje.

U susretu slijepog Bartimeja i Isusa otkriva nam se zapravo velika istina našeg stanja, Božje milosti, vjere i spasenja. Bartimej je slijep. I u tome stanju ne želi ostati. On je u stalnoj nadi, stalnom iščekivanju da će se dogoditi neko čudo. No, čuda nema sve dok ne susretne Isusa. Kada je čuo da je Isus u njegovoj blizini, povikao je: “Smiluj mi se”. Bio je to očajan povik, očajna molba. On treba milost.

Dođu tako u Jerihon. Kad je Isus s učenicima i silnim mnoštvom izlazio iz Jerihona, kraj puta je sjedio slijepi prosjak Bartimej, sin Timejev. Kad je čuo da je to Isus Nazarećanin, stane vikati: “Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se”. Mnogi ga ušutkavahu, ali on još jače vikaše: “Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se.” Isus se zaustavi i reče: “Pozovite ga!”. On baci sa sebe ogrtač, skoči I dođe Isusu. Isus ga upita: “Što želiš da ti učinim?” Slijepac mu reče: “Učitelju, da progledam”. Isus će mu: “Idi, vjera te tvoja spasila!” I on odmah progleda i uputi se za njim. (Marko 10, 46-52)

Milost, i samo milost. Ni religija, ni religijske obveze, ni naša dobra djela, ni naše sposobnosti ni naše znanje, ni naša dobrota, duhovnost, pobožnost… Ništa ne može udobrovoljiti Boga da riješi našu veliku nevolju, već to čini samo njegova milost. Čudo se događa kada Isus dođe na “naš put”.

A kada govorimo o njegovoj milosti, to nije puka samilost nad jadnikom. Njegova milost je izraz njegove ljubavi prema nama.

Bartimej traži milost, a Krist mu daje puno više od toga. Daje mu vjeru, spasonosnu vjeru.

Ovdje je i odgovor na pitanje: “Koja vjera spašava?” Isus Bartimeju kaže: “Vjera te tvoja spasila”. Da, to je pravi odgovor: “Tvoja vjera spašava”. Moja vjera neće nikoga spasiti niti vjera drugoga mene. Vjera koju mi Gospodin daje je opravdavajuća, dakle spasonosna. Dakle, kako rekoh, vjera koju mi Gospodin daje. Ona nije moje djelo. Ona je dar Božji, milostivi dar.

Bartimej je dobio puno više od fizičkog iscjeljenja. Bartimej je dobio Isusa. Pošao je za njim. Postao je njegov sljedbenik. To je rezultat dara vjere. Ne zaboravimo i danas na Božje milosrđe. Njegova je milost svakog jutra nova. I danas uživajmo u njegovom milosrđu – znaku njegove ljubavi prema nama. Uživajmo u daru vjere, spasonosne vjere.