Duševni mir Isus
Foto: Vintage foto criado por jcomp - br.freepik.com

U Isusu uvijek imamo duševni mir, jer On je pobijedio svijet i uskrsnuo od mrtvih. Takav mir nam nitko drugi ne može dati.

Jedan od glavnih vidova duhovne borbe jest bitka na području misli.

Na tom polju, boriti se znači: mislima koje dolaze iz našeg duha, iz naše okoline ili od Neprijatelja (izvor im je, zapravo, nevažan) i koje nas zbunjuju, straše i obeshrabruju suprotstaviti one misli koje nas mogu ohrabriti i vratiti nam mir.

U toj borbi, “blago čovjeku koji napuni tobolac” strelicama dobrih misli, što znači solidnim uvjerenjima koja počivaju na vjeri, koja hrane razum i učvršćuju srce u trenutku kušnje.

Među tim “strelicama u ruci ratnika” postoji jedna koja bi nam trebala biti uvijek na umu: svi razlozi za gubljenje mira, loši su razlozi.

Ovo uvjerenje ne može se zasnivati na ljudskom razmišljanju. Ono je čista sigurnost vjere koja se zasniva na Božjoj riječi. Isus nam jasno kaže da se to uvjerenje ne zasniva na razlozima ovoga svijeta: “Ostavljam vam mir; mir, i to svoj, dajem vam. Ja vam ga ne dajem kakav svijet daje. Neka se ne uznemiruje i ne plaši vaše srce…” (Iv 14,27).

VIDI OVO: Isus smiruje oluje: 4 načina kako to čini u našim životima

Ako tražimo mir “kakav svijet daje”, ako očekujemo mir od ovozemaljske logike i na način na koji se po današnjem mentalitetu može biti u miru (jer sve ide dobro, jer nema protivština, jer su naše želje potpuno zadovoljene), sigurno je da nećemo nikada biti u miru, ili će naš mir biti izrazito krhak i kratkotrajan.

Za nas kršćane bitni razlog iz kojeg možemo uvijek biti u miru ne dolazi od svijeta. “Moje kraljevstvo nije odavde” (Iv 18,36). Mir dolazi kao posljedica povjerenja u Isusovu Riječ.

Kad Gospodin kaže da nam ostavlja mir, da nam daje svoj mir, ta riječ je božanska riječ, riječ koja ima istu stvaralačku moć kao i ona koja je podignula nebo i zemlju iz ništavila, istu težinu kao ona koja je smirila Oluju, kao ona koja je ozdravila bolesne i uskrsnula mrtve.

VIDI OVO: Ako želite iskusiti trajni Božji mir, ovu istinu trebate spoznati

Budući da nam Isus kaže, i to dva puta, da nam daje svoj mir, mi vjerujemo da ga nikada neće uzeti natrag. “Božji darovi su neopozivi” (Rim 11,29). Mi sami smo oni koji često ne znamo kako da ih primimo ili zadržimo. Jer prečesto nemamo dosta vjere…

“Ovo vam rekoh, da u meni imate mir. U svijetu ćete imati patnju. Ali, ohrabrite se: ja sam pobijedio svijet!” (Iv 16,33). U Isusu uvijek imamo mir, jer je on pobijedio svijet, jer je uskrsnuo od mrtvih. Svojom smrću on je pobijedio smrt, poništio je osudu koja nam je prijetila. Pokazao je Božju dobrohotnost prema nama. I zato, “Ako je Bog za nas, tko će biti protiv nas? Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?” (Rim 8,31).

Autor: Jacques Philippe, iz knjige “Traži mir i idi za njim”