Evo što samo dvije limenke ovog pića mogu učiniti vašem tijelu

Evo što samo dvije limenke ovog pića mogu učiniti vašem tijelu
Foto: Pixabay

Piće kao što je dijetalna koka-kola možda se čini zdravijim, ali su stručnjaci prikazali što samo dvije limenke mogu učiniti vašem tijelu. 

Za sladokusce, dijetalna pića predstavljaju bolju alternativu od onih koja su puna šećera. Iako imaju manje kalorija, pijenje zaslađenih napitaka može dovesti do drugih posljedica.

Stručnjaci su upozorili da dijetalna pića, kao što je dijetalna koka-kola, mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara, pa čak i demencije.

Oglas

Ispijanje dvije limenke može povećati rizik od moždanog udara

Ispijanje dvije ili više limenki dnevno može povećati rizik od moždanog udara za jednu četvrtinu, kao i srčanu bolest za trećinu šanse.

VIDI OVO: 35-godišnjak preminuo od pića za koje svi misle da je bezazleno

Uz ovo, i rizik od prijevremene smrti je 16% viša nego kod onih koji nikad ne piju ova pića.

Jedno istraživanje u SAD-u pronašlo je vezu između umjetno zaslađenih pića i demencije. Oni koji konzumiraju ove napitke dostižu 2,9 puta više šansi da razviju Alzheimera.

Umjetni zaslađivači povećavaju apetit

Stručnjaci vjeruju i da velika konzumacija ovih pića može dovesti do štete u krvnim žilama i do kroničnih upala.

Oglas

Umjetni zaslađivači povećavaju i apetit, pa zbog njih želite da jedete više, što može dovesti do pretilosti i dijabetesa.

VIDI OVO: Milijuni piju ovo piće iako znanstvenici upozoravaju da izaziva rak

Znanstvenici u bolnici u Massachusetts vjeruju da zaslađivač aspartam povećava rizik od nagomilavanja kilograma. Ovo se događa zato što šećerna zamjena, fenilalanin, uzurpira rad metabolizma i povećava šansu od debljanja.

Međutim, pojedini britanski nutricionisti smatraju da umjetni zaslađivači s niskim brojem kalorija pomažu ljudima da se ne goje, a uz to dodaju i da su bolji za zube od šećera.