NaslovnicaŽivotDvije suptilne vrste preljuba za koje vjerojatno niste znali, a mogu vam...

Dvije suptilne vrste preljuba za koje vjerojatno niste znali, a mogu vam uništiti život

Svatko zna da je fizički preljub kada muškarac ili žena na seksualan način fizički pristupi drugoj osobi koja nije njihov supružnik. Međutim, postoje još dva suptilna i lukava načina na koji đavao pokušava prevariti muža ili ženu da počine preljub. Znate li koji su to?

1. Emocionalni preljub

“Duboka jama usta su preljubnice, i na koga se Jahve srdi, pada onamo.” Izreke 22,14

Emocionalni preljub se može dogoditi kada jedna osoba dijeli svoje osobne misli, osjećaje i emocije s drugom osobom koja nije njihov muž ili žena. Ovo može biti prijevarno jer osoba može misliti da nije nevjerna, s obzirom da nije ni dotaknula drugu osobu; međutim, emocionalni preljub je prelazak granice u grijeh kao fizički preljub, i može izazvati ekstremno ozbiljne probleme u odnosu sa supružnikom te odvesti u fizički preljub ako se ne zaustavi.

Slijede neki primjeri emocionalnog preljuba:

– Kada počnete razgovarati o privatnim temama umjesto poslovnim sa osobom suprotnog spola koji nije vaš suprug

– Raspravljanje o bračnim problemima s osobom koja nije vaš suprug

– Razgovor o seksualnom životu ili iskustvu s osobom koja nije vaš suprug

– Kada vas privlači osobnost ili izgled osobe koja nije vaš suprug i kada ne čuvate svoje srce

– Kada imate prijatelja suprotnog spola s kojim razgovarate ili se družite bez svog supružnika

– Svaki put kada doživite “kemiju” ili neizgovorenu privlačnost s osobom suprotnog spola i ne pokušavate izbjeći to (ukloniti sebe iz njihovog prisustva)

– Kada date neprikladnu emocionalnu podršku ili utjehu osobi suprotnog spola koja nije vaš suprug (čak iako tvrde da im je zaista potrebna vaša pomoć ili da se bore protiv nečeg). Također, ako primite neprikladnu emocionalnu podršku ili utjehu od osobe suprotnog spola koja nije vaš suprug.

2. Vizualni preljub

“Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.” Matej 5,27-28

Vizualni preljub je upravo ono kako vam se čini; činjenje preljuba očima. Ponovno, vizualni preljub može biti prijevaran jer osoba može misliti da dokle god fizički ne dotiče osobu koja nije njihov supružnik, nije nevjeran. Isus je rekao da je pogrešno kada samo pogledamo nekoga s požudom, jer smo tada već počinili preljub u svome srcu.

Definirala bih gledanje s požudom kada god pogledate nekoga ili nečije tijelo jer mislite da izgleda dobro ili bi mogla izgledati dobro. Ovo je suprotno normalnoj rutini osjetljivosti osobe. Možete primijetiti da osoba ima crvenu kosu, ili da je visoka, ima široka ramena itd. Međutim, požuda je drugačija od osjetljivosti. Požuda je kada namjerno gledate u osobu ili njeno tijelo jer izgleda dobro ili vam je seksualno privlačna.

Kada gledate s požudom, gledate u osobu kao da je objekt, a ne osoba s osobnošću i dušom. Primate pomalo seksualnog zadovoljstva kada god tako gledate. To je mala količina zadovoljstva, zbog čega se ne osjećate krivim i lakše je to opet učiniti. Ovo može otvoriti vrata duhu ovisnosti…

“Jer je zapovijed svjetiljka, pouka je svjetlost, opomene stege put su života; da te čuvaju od zle žene, od laskava jezika tuđinke. Ne poželi u svom srcu njezine ljepote i ne daj da te osvoji trepavicama svojim, jer bludnici dostaje i komad kruha, dok preljubnica lovi dragocjeni život. Može li tko nositi oganj u njedrima a da mu se odjeća ne upali? Može li tko hoditi po živom ugljevlju a svojih nogu da ne ožeže? Tako biva onomu tko ide k ženi svoga bližnjega: neće ostati bez kazne tko god se nje dotakne.” Izreke 6,23-29

Posljedice

Činjenica je da ono što svijet smatra da je pogrešno i ispravno nije uvijek ono što Bog smatra pogrešnim i ispravnim. Božji standardi su mnogo veći. Primjerice, svijet kaže da dokle god ne pređete “treću bazu” niste zgriješili; međutim, kada sam bila zaručena za svog muža, Gospodin nam je pokazao da smo previše fizički bliski i sa zagrljajima, i da bi se trebali malo odvojiti jedno od drugog te ostati čisti dok ne kažemo “Da”.

Postoje mnogo ljudi u svijetu danas koji bi mislili da je to previše strogo ili religiozno. Ali jednostavan činjenica je da Bog stavlja svoje zakone u naša srca kada osjetimo nagon Duha Svetoga koji kaže: “ne idi tamo, prelaziš granicu”, onda bismo trebali poslušati ili bismo mogli iskusiti posljedice grijeha.

„Svaki je put čovjeku pravedan u vlastitim očima, a Jahve ispituje srca.“ (Izreke 21,2)

Možda mislite da se možete izvući ako ugodite sebi povremeno malim “zabavnim” grijehom, ali dopustite mi vas podsjetiti da je cijena vrlo visoka čak i za “mali” grijeh. Svaki put kada počinite preljub fizički, emocionalno ili vizualno, vi pozivate neprijatelja, Sotonu i njegove demone u svoj život, svoj brak i svoj dom. S obzirom da ste dali pravo neprijatelju da dođe, on onda može raditi u vašem umu, vašim mislima i vašim djelima kako bi vas odvojio od vašeg supružnika jer je Sotonin cilj uništiti vas, vašu obitelj i brak.

Nezdrave duševne veze mogu biti stvorene kada odlučite osjećate požudu prema drugoj osobi, zbog čega može biti teško osloboditi se grijeha, i trebat će vam Božja intervencija da presiječete tu vezu. Zadovoljstvo gledanja u požudi, zamišljanje druge osobe, ili “zaljubljenost” u nekoga osim u vašeg supružnika može biti “zabavno” na trenutak, ali shvatite u što ulazite kada to činite. Ne samo da možete izgubiti muža / ženu, obitelj, da možda nećete više vidjeti djecu, plaćati alimentaciju veći dio svog života, biti udaljeni od svog supružnika i nezadovoljni njime, da ćete donijeti sukob i stres u svoj brak i dom, biti loš primjer drugim vjernicima i poslati poruku da niste ozbiljni Isusov sljedbenik, već ćete biti krivi pred Bogom, a to je strašno.

“Nerazuman je, dakle, tko se upušta s preljubnica: dušu svoju gubi koji tako čini. Bruke i sramote dopada i rug mu se nikad ne briše.” Izreke 6,32-33

Pa što ćete učiniti? Upute u Bibliji su jasne. Čuvajte svoje srce i bježite od zla. Kada osjetite taj nagovještaj privlačnosti, vrijeme je za bježanje. Bježite iz te situacije kako brzo možete, jer sve manje od toga je slaganje sa preljubom.

“Pametan čovjek opazi zlo i skrije se, a glupaci idu bezbrižno i trpe kaznu.” Izreke 27,12

Očito, cijena preljuba u bilo kojem obliku je prevelika. Morate sami za sebe odlučiti da li vrijedno toga. Jedna glavna zamka je ako mislite da ste “iznad” grijeha i da to nećete učiniti. Biblija pojašnjava u 1 Korinćanima 10,12: “Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne.”

“Pred slomom ide oholost i pred padom uznositost.” Izreke 16,18

Pa kakve dogovore ste napravili s neprijateljem koji vam sada dolaze u pamet? Možete sada tražiti oprost od Boga, zamolite ga popraviti štetu koja je već učinjena i odaberite da se okrenete od grijeha. Ne dozvolite neprijatelju ući … nije vrijedno trenutnog zadovoljstva!

Autorica: Jessie Warner; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: