Nova bolest uništava djecu, a roditelji ne znaju što poduzeti

Ekranitis je suvremena bolest koja uništava djecu, a roditelji ne znaju kako zaustaviti djecu i usmjeriti njihovu pozornost na nešto drugo.

Stručnjaci su primijetili niz poremećaja kod djece, a ekranitis izaziva višesatno gledanje u ekrane pametnih telefona, tableta i televizora.

Djeca čiji su pogledi prikovani za ekran su se prestala odazivati na pozive roditelja i drugih ljudi koji su u njihovoj neposrednoj blizini, ne žele se igrati s drugom djecom i razgovarati s njima.

Djeca ne mogu usmjeriti pozornost na nešto drugo

Posebno je zabrinjavajuće što djeca ne mogu više usmjeriti pozornost na nešto drugo; primjerice na igru, knjigu ili igračke jer im je sve to dosadno za razliku od brze, trenutne stimulacije koja stiže iz igrica na pametnom telefonu, crtanih filmova i drugih virtualnih sadržaja.

– Ustanovljeno je zapravo da ekrani otupljuju osjetila, sputavaju maštu i spontanu igru kod djece, dovode do neosjetljivosti na bol drugih, potiču destruktivno ponašanje, propadanje moralnih vrijednosti i u konačnici dovode do otuđenja od društva, kazala je psihologinja Marina Grbić, navodeći kako se danas djeca više ne žele igrati izvan svoga doma odnosno bez računala, tableta i ostalih uređaja s ekranom koje sa sobom nose i izvan kuće. No, takvom se igrom gubi komunikacija unutar obitelji koja je neprocjenjiva za normalan i kvalitetan razvoj djeteta od najranije dobi.

Prvi znakovi bolesti ”ekranitisa”

Roditelji se žale da njihovi mališani reagiraju izuzetno agresivno i s pojačanim bijesom na svako odvajanje od ekrana.

Jedan od prvih znakova jeste zagledanost u ekran i neodgovaranje na pozive roditelja ili osoba u okolini. Mališani odbijaju prestati s gledanjem. Veliki problem je u takozvanom verbalno-kognitivnom razvoju, odnosno govoru i saznajnom procesu, ali i socijalno-emocionalnom razvoju.

Trećina roditelja nije dovoljno upoznata s digitalnim uređajima

U istraživanju Unicefa pokazalo se da trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata s digitalnim uređajima kako bi mogli blokirati sadržaje koji se promotivno nude tijekom korištenja interneta ili zaustaviti djecu da ostavljaju “aktivne digitalne tragove na internetu”.

Pokušaj ograničavanja vremena provedenom na internetu izazvao je sukob s djecom kod dvije trećine roditelja. Današnja tehnologija uči djecu da se dodirom na ikonu otvara sadržaj odmah i sad.