Emocionalna afera u braku: Kako se čuvati?

Emocionalna afera u braku počinje kada s osobom izvan braka počnemo razmjenjivati poglede, česte poruke i pozive. Kako čuvati brak da do njega ne dođe?

Ostali su se pozdravljali i spremali se napustiti sastanak. On je zakoračio prema meni, nagnuo se, nakon čega su se naši pogledi sreli. 

Potiho, glasom koji je bio čujan samo nama, rekao mi je da sam talentirana, nakon čega je jednom, odmjerenom izjavom ponizio moga supruga. Kako bi smirio neugodnost koja se nagomilala u meni, stavio je svoj dlan na moje rame, kao znak da mu mogu vjerovati. 

Prije nego što sam shvatila što se točno dogodilo, želio mi je udijeliti svoje povjerenje i čekao je na moj odgovor. 

Pravo vrijeme za zaštitu od emocionalnog preljuba je vrijeme prije nego što poziv za takvo što neočekivano dođe. Prije izgovaranja tihih riječi, prije pogleda. Prije nego što pogledate izvan vašega braka, najprije pogledajte unutar njega. 

Kako emocionalna afera započne? 

Čuvanje od emocionalne afere započinje s održavanjem zdravog, posvećenog braka. Svi brakovi prolaze kroz uspone i padove, no ignoriranje vodi do ”sivih područja,” unutar kojih se mogu ušuljati pitanja. 

„Kakav bi bio drugi partner? Bi li drugačiji život bio sretniji život?“ 

Nezadovoljeno srce voli razmišljati o alternativama u situacijama kada želje srca ostaju nezadovoljene. Praznina se između supruga i supruge mogu pojaviti na različite načine:

  • Nedostatak intimne povezanost na emocionalnoj i/ili tjelesnoj razini. 
  • Nedostatak zajedničke ispunjenosti u životu. 
  • Neispunjena žudnja za time da nas se voli ili cijeni. 

Neispunjena praznina stvara prostor za uljeza, koji legitimne žudnje počinje ispunjavati lažnim obećanjima. Kada supružnik prihvati zamjenu za Božji bračni dizajn, on tada prihvaća i prijevaru, a odbacuje Božji plan. 

Kada u braku vlada glad koja treba biti utažena, dolazi do razdora, koji želi razdvojiti one koji su na pobožan način postali jedno.

Emocionalne afere događaju se na ”prijateljskim” mjestima: na poslu, unutar malenih skupina, u susjedstvu, na društvenim medijima ili u liječničkim ordinacijama. Ponude vrebaju u svakoj situaciji kada spustimo gard: s kolegama na poslu, sa šefovima i pastorima, prijateljima ili poznanicima. 

Kako biste se zaštitili od emocionalne afere, unaprijed planirajte tri vrste ”pozivnica”:

1. Razočaranje od nekoga, umotano u tugovanje o njegovom ili njezinom partneru 

Pozivnica dolazi umotana u izražavanje različite vrste praznine osobe. Takva pozivnica se nada i pretpostavlja da će kroz izražavanje svog nezadovoljstva, osoba pronaći utjehu kroz privatan, povjerljiv  razgovor. 

Tijekom dijeljenja s tuđim supružnikom, razočarani sugovornik posuđuje iz obećane privatnosti zavjeta, koje je svaki dao svom partneru. 

2. Omalovažavajuće riječi treće osobe protiv vašeg supružnika 

Ovakva pozivnica dolazi s odlukom koju treba donijeti. 

Hoćete li se vi, slušatelj, okrenuti od onoga komu su oni obećani i hoćete li se pridružiti u izrugivanju, koje je pokrenula treća osoba sklona omalovažavanju? 

Početak omalovažavanja vlastitog partnera početak je napuštanja partnera. Emocionalna izdaja vara srce, jer obećava slobodu, sve dok crte tjelesne i seksualne intimnosti nisu prijeđene. No zapravo, ono otvara put prema prelaženju tih crta. 

Jednom kada omalovažavanje supružnika prođe nekontrolirano, dalje vrlo lako postaje prihvatiti tuđi dlan na svom ramenu ili sjedenje u blizini. 

3. Privatni razgovori između vas dvoje

Ovakva vrsta pozivnice dolazi u obliku zbijanja zajedničkih šala, privatnog dijeljenja strahova, povjeravanja problema ili otkrivanju potreba. 

Takva privatna izmjenjivanja slobodno žive unutar bračne veze, no potiču osjećaj prijestupa kada osobe koje su u braku svoje tajne dijele s trećim osobama. 

Iako naše namjere možemo sami sebi predstaviti kao naše želje da budemo prijateljski nastrojeni i topli, otvoreni i povjerljivi, Duh Sveti lutajućeg supružnika potiče na oprez. 

Istina je da dobre namjere često mogu postati zle kušnje. Parovi mogu trpjeti kada jedan partner svoje srce otvori trećoj osobi, izvan bračnog saveza. 

Prije odgovora na neočekivanu pozivnicu na nevjernost, postoje četiri odluke koje nam mogu pomoći kod obraćanja pažnje na ono što ćemo govoriti i koje nas mogu držati podalje od emocionalne prijevare. 

Tko čuva usta i jezik svoj, čuva sebe od nevolje.“ (Mudre izreke 21, 23) 

Prakticiranje mudrosti u tome kako koristimo naše riječi, verbalno i putem interneta, postavlja stražu na naše brakove. Ovo ne mora izgledati kao da je kritično udaljeno od načina kojeg Bog ima za muškarce i žene, no nužno je ako težimo stvaranju snažnih brakova. 

Jer ste bili nekada tama, a sad ste svjetlost u Gospodinu. Kao djeca svijetla živite!“ (Efežanima 5, 8) 

Emocionalna afera
Foto: Pexels

U nastavku slijede četiri odluke koje vi kao par možete donijeti, kako bi svoj brak sačuvali čistim od emocionalne afere. 

1. Dijelite lozinke 

Poput razmicanja zastora kako bi svjetlost mogla obasjati prostoriju, dijeljenje lozinki na korisničkim računima u vremenu tehnologije stvara siguran prostor. Neki parovi poduzimaju proaktivne korake tako što imaju zajedničke korisničke račune na društvenim mrežama. Drugi dijele administrativna prava ili popis lozinki. Umjesto izgovaranja ”ne vjerujem ti,” dijeljeni korisnički računi izgovaraju riječi, ”Cijenim naš zajednički život dovoljno da želim stvoriti zajednički uspjeh.” 

2. Međusobno razgovarajte o svakodnevnim događajima 

Kada međusobno razgovaramo o svakodnevnim događajima koji su nam se dogodili tijekom dana, stvaramo prostor transparentnosti u našim zajedničkim životima. 

Ograničenja u ovom prostoru vrijeđaju našu savjest i šalju našim partnerima upozorenja o nastalom razdoru. 

Dok međusobno dijelimo događaje iz dana, Bog koristi to kako bi maknuo iskušenja između nas. Otvorenost može dovesti do odluke da zajedno sudjelujete u aktivnostima vaše djece, u brisanju aplikacija društvenih medija, mijenjanju pružatelja telekomunikacijskih usluga, o zajedničkoj molitvi o posvećenju ili da zajedno promotrite vaš zajednički raspored. 

Dijeljenje dnevnih događaja može otkriti emocionalnu glad ili potrebu za pažnjom, što paru može pomoći u osnaživanju zdravlja njihovog odnosa. 

3. Ojačajte vaše temelje 

Brak nije za one slabog srca ili za lijene u duhu. Umjesto toga, jedinstvo zahtijeva posvećenost pojedinaca i zajedničko ujedinjenje radi zajedničkog cilja. 

Smjelo govorite o vašem jedinstvu. Kada emocionalni uljez pošalje pozivnicu za stvaranje kompromisa povjerenja unutar vašeg bračnog odnosa, hrabro se zauzmite za vaš brak. 

Hrabro se borite za vjernost u braku. 

Prijatelju istog spola ispripovijedajte o bitkama koje vodite, dok su te bitke samo mogućnosti. Nemojte čekati dok situacija postane kritična. 

Borite se protiv želje da taj pritisak držite u privatnosti. Umjesto toga, o borbama razgovarajte s Bogom, svojim supružnikom ili prijateljem istog spola. 

4. Hranite vaš bračni savez 

Ništa od nas na bolji način ne drži emocionalni preljub kao življenje zavjeta. Njih živimo ako hranimo naš odnos. 

Slušamo i ponavljamo riječi iz Matejevog evanđelja 19, 6: „Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.“ 

Između braka pokušavaju se ugurati različiti napadači, koji pokušavaju razdvojiti partnere na najrazličitije načine. Mnogi od prijedloga koje ti napadači predstavljaju izgledaju sami po sebi bezopasno, čak i dobro. Zbog toga ih slušamo i puštamo blizu. To stvara malene razdore, koji nagrizaju snagu i otpornost naših bračnih saveza. 

Sveto, zdravo jedinstvo u braku zahtijeva prioritet u našim domovima. Naše bračno jedinstvo hranimo kada ulažemo vrijeme i resurse u naše međusobne odnose. 

Čuvanje od emocionalne afere započinje s održavanjem zdravog, posvećenog braka. 

Vanjske emocionalne veze puštaju korijene kad Bogom određena zajednica počinje venuti. 

Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i razgolićeno očima Onoga komu nam je dati račun.“ (Hebrejima 4, 13) 

Jednako ili smrtonosnije od tjelesne indiskrecije, nedopuštena emocionalna povezanost daje iluziju netaknutog povjerenja. Bog sve vidi. „Naše si grijehe stavio pred svoje oči, naše potajne grijehe na svjetlost lica svojega.“ (Psalam 90, 8) Zdrav, pobožan brak najbolja je obrana protiv invazivne sile emocionalnog preljuba. Ne želite brak koji je oskudan ljubavlju, a bogat nepovezanošću. Bog ne želi da živite jeftinu kopiju onoga što je On stvorio. 

Bit će razdoblja stresa. Razdoblja kada ćete trebati priznavati stvari, opraštati, vrijeme iscjeljenja i pomoći, ako želite da brak prikazuje savez kakav je Bog isplanirao za naše dobro i svoju slavu. Bog želi da bračni partneri iskuse živ, ekskluzivan brak, koji počiva na bogatom tlu povjerenja. 

Budite na oprezu i pazite na izgovaranje razočaravajućih, omalovažavajućih ili riječi izgovorenih privatno. Prakticirajte proaktivne navike, kao što je dijeljenje lozinki, svakodnevne razgovore, hrabro osnaživanje svoje okosnice i hranjenja vašeg bračnog saveza.

Djelujte sada kako biste se zaštitili od emocionalnog preljuba, prije nego što namjere postanu iskušenja. Božji izvanredni blagoslovi čekaju na one koji čeznu za time da Božji dizajn braka krasi njihov jedinstveni, bračni savez. 

Autorica: Julie Sanders; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!