NaslovnicaŽivotKako afera zapravo počinje?

Kako afera zapravo počinje?

Jedna od velikih zabluda u vezi afera jest da one počinju seksom. Afere tako ne počinju. One počinju puno prije mogućeg seksualnog čina.

Svi smo mi makar jednom osjetili uništenje koje dolazi s aferama. U jednu ruku je jako šokantno koliko toga može biti uništeno kada je jedna osoba dijeli seksualnu intimnost s drugom osobom koja joj nije bračni partner. No u drugu ruku, nije to ni malo šokantno kada razmislimo o tome koliko je značenje Bog predao braku i seksualnim odnosima unutar braka.

Jedna od velikih zabluda u vezi afera jest da one počinju seksom. Afere tako ne počinju. Ulazak u krevet s muškarcem ili ženom koji nisu vaš muškarac ili žena nikada nije iznenadan i neplaniran. To je jedna od odluka na popisu užasnih, sebičnih odluka.

Prije nekog vremena pričao sam na konferenciji s Dennyjem Burkom koji mi je rekao o 6 stvari koje Tommy Nelson koristi kako bi opisao „lakoću” s kojom ljudi padaju u preljub. I prije sam o njima pričao, ali mislim da je korisno ponoviti ih. Vjerujem da bilo koji oženjen muškarac ili žena imaju koristi od toga da ih ponekad pročitaju.

VIDI OVO: OPREZ: 5 laži koje prethode ljubavnoj aferi

Razmotriti ih još jednom znači slijediti 1. Poslanicu Timoteju 4,16: „Pripazi na samog sebe i na poučavanje! Ustraj u tome! Jer to vršeći, spasit ćeš i sebe i one koji te slušaju”. (Pisat ću iz muške perspektive, ali vrijedi za oba spola).

1. Eliminacija

Afere ne počinju seksualnim činom s drugom osobom. Afera počinje mnogo prije, kada odlučite eliminirati intimnost u svom braku. To nije samo intimnost seksa, nego intimnost koja dolazi provođenjem vremena sa svojim supružnikom, dugim razgovorima i fizičkim znakovima pažnje. Umjesto da pokušate zavesti svoju suprugu, postajete mlaki i nevoljki. Radost opada, nezadovoljstvo raste.

2. Susret

Nakon eliminacije intimnosti iz svog braka ćete eventualno susresti nekoga tko vam je privlačan. Ona može biti fizički privlačna ili možda može imati neke osobine koje vašoj supruzi fale. Bez obzira na detalje, bit će nešto u vezi nje što će vas privući i obećati vam stvari koje nemate unutar svog braka.

3. Uživanje

Nakon tog susreta ćete početi uživati u vezi s tom drugom ženom. Vaše uživanje s njom joj dopušta da uđe u emocionalan prostor koji je prije bio rezerviran samo za vašu suprugu. Mudar će čovjek uočiti opasnost u tome te će se povući. No uživanje je jako ugodno, naravno, te mnogi muškarci zanemare mudrost i pravilno ponašanje u toj situaciji.

Kako afera počinje
Foto: Pexels

4. Izručivanje

Ako ne poduzmete nešto u vezi uživanja, uskoro ćete početi tražiti svaku priliku da budete s njom. Izručivat ćete joj svoje vrijeme. Možda ćete ići na mjesta gdje znate da bi ona mogla biti. Žurit ćete se na mjesta gdje ste se i prije sretali. Vaše vrijeme za pauzu će se poklapati s njezinim. Stvarat ćete prilike da pričate s njom na bilo koji način. Sve su to dijelovi afere.

VIDI OVO: Mojoj ženi, nakon afere s ”drugom ženom”

5. Izražavanje

U konačnici će ta rastuća veza dovesti do takve intimnosti da ćete morati saznati osjeća li se ona isto i prema vama. Izrazit ćete svoje osjećaje. Nećete odmah sve izreći – previše ste pametni i suptilni za to. Umjesto toga ćete testirati vodu. „Zaista uživam provoditi vrijeme s tobom”. Ona će reći: „I ja s tobom”. Onda ćete vi reći: „Želim da i sa svojom suprugom mogu pričati kao što pričam s tobom”, a tada ćete dodati: „Da je barem moja supruga više kao ti”, a ona će odgovoriti: „Da je barem moj suprug više kao ti”. U tom trenu ste uhvaćeni. To je to. Tommy Nelson kaže: „Sagradili ste most do Čarobnog otoka”, i sada je sigurno da ćete ga i priječi. Emocionalna povezanost već postoji te je samo prirodno dati joj i fizički oblik. To dovodi do konačnog koraka.

6. Iskustvo

Preostalo je samo iskusiti fizičku konzumaciju te radosti, tog izraza, te emocionalne povezanosti. Tada se nađete u krevetu kao dvoje preljubnika u aferi.

Grijeh uvijek cilja visoko; najmanji je grijeh samo jedan korak to velikih i najgorih grijeha.

VIDI OVO: U braku…, ali zaljubljeni u drugu osobu

Kroz sve to, ključno je ono što je John Owen primijetio: Grijeh uvijek cilja visoko; najmanji je grijeh samo jedan korak to velikih i najgorih grijeha. Odluka da zanemarite svoju suprugu, da odustanete od bračne intimnosti bili su samo maleni i prvi koraci koji su doveli do uništenja vašeg braka.

Zadnje riječi predajem Johnu Owenu koji citira Poslanicu Hebrejima 3,12-13: „Pazite, braćo, da ne bi u koga od vas srce bilo opako, nevjerno, odmetnulo se od Boga živoga. Pače hrabrite jedni druge dan za danom dok još odjekuje ono Danas da ne otvrdne tko od vas zaveden grijehom ”.

Autor: Tim Challies; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithit.com