Isus ozdravlja mnoge i umnaža kruh

Evanđelje dana za srijedu, 6. prosinca 2023. godine: “Isus ozdravlja mnoge i umnaža kruh.” (Matej 15, 29-37)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Dođe Isus do Galilejskoga mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova.

A Isus dozva svoje učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.« Kažu mu učenici: Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?« A Isus im reče: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam, i malo riba.«

Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu.

I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košarica. (Mt 15, 29-37)

VIDI OVO: Molitva za zdravlje: Ovako trebate moliti za ozdravljenje

Evanđelje dana – komentar

Isusova svrha tijekom službe je bila dati slavu Bogu. On to čini u svojim učenjima i obuci učenika i na način da na razne načine blagoslivlja Božju djecu. On utjelovljuje Božje suosjećanje za izgubljene i slomljene dok služi njihovim potrebama, kao što vidimo u današnjim stihovima.

On ih želi blagosloviti i da oni zauzvrat proslave Oca na nebu. Što bi se dogodilo kada bismo to vidjeli kao našu svrhu? Zapravo, nije li upravo to ono što je Isus rekao da su najvažnije stvari u Božjem zakonu koje trebamo ispuniti (Matej 22, 36-39)? Kad poučava o bogoslužju, nije li to i njegova poanta (Matej 5,23-24)? Trebamo ljubiti Boga i svoje bližnje. Trebamo častiti Boga služeći našim bližnjima. Ne možemo voljeti Boga i biti u sukobu sa svojom braćom i sestrama u Kristu. Tako je jednostavno, a opet tako revolucionarno.

Danas je na tebi i meni odluka da se dosljedno odazovemo Njegovom pozivu čineći djela na koja nas je pripravio. Ne možemo tvrditi da smo kršćani ako se oglušujemo na poziv služenja i činjenja dobrih djela.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Sveti i pravedni Oče, daj mi hrabrosti da se brinem za one koje drugi ignoriraju i izbjegavaju. Daj mi suosjećanje prema onima koji drugima smetaju. Nebeski Oče, neka se moja briga za druge nikada ne vidi kao nešto što mi donosi slavu. Molim te, kroz sve donesi svu slavu Sebi i pomozi mi služiti Ti na takav način da ih ono privuče Tebi. U Isusovo dragocjeno ime, molim. Amen.

NAJNOVIJE!