Jesi li ti onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?

Evanđelje dana za nedjelju, 11. prosinca 2022. godine: Jesi li ti onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? (Matej 11, 2-11)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode,
gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje.
I blago onom tko se ne sablazni o mene.«
Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano:
‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’
Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!«

Evanđelje dana – komentar

Tko je najveći u kraljevstvu Božjem? Isus je imenovao Ivana Krstitelja kao najveću rođenu osobu. Ali u istom dahu Isus kaže da je najmanji u kraljevstvu Božjem čak i veći od Ivana! To zvuči kao kontradikcija, zar ne? Osim ako ne shvatite da bi ono što je Isus namjeravao postići za naše dobro nadmašilo sve što su proroci učinili i predvidjeli u prošlosti.

Ivan Krstitelj je posljednji i najveći od proroka Starog zavjeta. Ispunio je bitnu zadaću  svih proroka: ukazati na Krista, Božjeg Pomazanika i Mesiju. Ivan je pripremio put za Mesiju i ukazao je drugima na Isusa Mesiju na rijeci Jordan kada je uzviknuo: “Evo Jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta (Ivan 1, 29). Ivan Krstitelj povezuje Stari i Novi zavjet. On je posljednji od starozavjetnih proroka koji pokazuje put do Mesije. On je prvi od novozavjetnih svjedoka i mučenika. On je navjestitelj koji priprema put Isusu Mesiji.

Isus potvrđuje da je Ivan ispunio obećanje da će se Ilija vratiti da navijesti dolazak Mesije (Malahija 4,5). Isus izjavljuje da je Ivan ništa manje od velikog navjestitelja čija je prednost bila navijestiti dolazak Mesije. Isus izjednačava dolazak svoga kraljevstva s nasiljem. I sam Ivan je trpio nasilje jer je naviještao da je kraljevstvo Božje blizu. Bačen je u tamnicu, a zatim mu je odrubljena glava.

Od Ivanova mučeništva do danas kraljevstvo nebesko pretrpjela je nasilje i progon od strane nasilnih muškaraca. Krv mučenika kroz vjekove svjedoči o tome. Mučenici svjedoče istinu – istinu o Isusu Kristu i njegovom planu spasenja za svijet. Njihovo svjedočanstvo i smrt dokazuju pobjedu, a ne poraz za Božje kraljevstvo. Po Kristovoj pobjedi na križu dobivaju slavnu krunu pobjede i vječni život s Kristom. Jeste li spremni svjedočiti Krista i trpjeti nasilje ako je potrebno radi njega?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, potakni moju revnost za Tvoje kraljevstvo. Oslobodi me samozadovoljstva i kompromisa s putovima grijeha i svjetovnosti, kako bih svim srcem bio odan Tebi i Tvome kraljevstvu. Amen!