Mnogi će s istoka i zapada doći u kraljevstvo nebesko
Foto: churchofjesuschrist.org

Evanđelje dana za ponedjeljak, 4. prosinca 2023. godine: “Mnogi će s istoka i zapada doći u kraljevstvo nebesko. (Matej 8, 5-11)

Čitanje Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.« Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Tá i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi!’ – i ode, drugomu: ‘Dođi!’ – i dođe, a sluzi svomu:, ‘Učini to’ – i učini.« Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.«

Evanđelje dana – komentar

Autoritet dolazi u svim oblicima i veličinama. Može se zaraditi, može se dobiti titulom ili položajem, može se poželjeti ili se može prigrabiti, ali samo je jedan uistinu imao konačni autoritet, ima ga i zauvijek će ga imati.

Rimski časnik prepoznaje autoritet kad ga vidi. On je pod autoritetom svojih nadređenih. On ima autoritet nad onima pod njegovom vlašću. U Isusu ovaj poganin prepoznaje autoritet na način koji ne posjeduje nitko drugi koga je sreo.

Dolazi Isusu da ga zamoli da učini za ljubljenog slugu ono što nitko drugi ne može učiniti. Ovaj nevjerojatan čovjek nas podsjeća da Isusa ne gledamo samo kao slabog i moćnog, već jakog i moćnog Boga – Onog koji ima vlast nad svime. Nisu samo Židovi ti koji traže Mesiju, već i bogobojazni pogani!

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Svemogući, neusporedivi i veliki Bože, pouzdajem se u Tvoju istinu, Tvoju volju i Tvoju moć za sve. Otvori moje srce za Tvoje vodstvo kako bih mogao živjeti pod Tvojom vlašću nad svim područjima života i primjenjivati autoritet koji si mi dao s poštenjem i čašću. U Isusovo ime molim. Amen.