Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca

Evanđelje dana za srijedu, 15. studenoga 2023. godine: Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca. (Luka 17, 11-19)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se.

Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!« (Luka 17, 11-19)

Evanđelje dana – komentar

Milost! Je li to ono što nam tako često treba? Život je ispunjen mnogim neočekivanim izazovima. Zajedno s predvidljivim izazovima koji nam dolaze, ovi neočekivani izazovi mogu učiniti da se život čini nepodnošljivim.

Za one s gubom u Isusove dane život je bio nepodnošljiv. Kao izopćenici i prosjaci, patili su dok su čekali da umru mučnom i užasnom smrću. Naši izazovi mogu, ali i ne moraju biti tako teški kao oni s kojima su se suočili ovih 10 gubavaca, ali svi mi zaista trebamo milosrđe.

Pa što da radimo kada se nađemo u takvoj potrebi? Vapimo Gospodinu otvoreno, iskreno i pošteno shvaćajući Njegov uzvišeni položaj i našu duboku potrebu: “Isuse, Učitelju, smiluj mi se!”

Gdje su ona devetorica” Tijekom svoje zemaljske službe Isus je rekao neke tužne stvari koje razdiru naša srca:

“Šimune Ivanov, ljubiš li me?” (Ivan 21, 16)
“Juda, poljupcem Sina Čovječjeg predaješ?” (Luka 22, 48)
“Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” (Matej 27, 46)
“Oče, u tvoje ruke predajem duh svoj!” (Luka 23, 46)

Sve ove izjave su mučne. Nažalost, Isus mora stalno govoriti: “Gdje su ostala devetorica?” ili nešto slično prilično često. Mnogi od nas idu k Ocu koristeći se Isusovim imenom i autoritetom i mole za mnoge velike i male stvari. U velikoj ljubavi i milosrđu, Otac i Sin nas često blagoslivljaju upravo onim što od njih tražimo.

Ipak, s tolikim blagoslovima koji su nam darovani, naše molitve ostaju usredotočene na dobivanje više nego da zahvalimo i hvalimo Oca i Sina za njihovu velikodušnost i milost. Siguran sam da ih bole stalne molbe bez zahvale.

VIDI OVO: Molitva zahvale: 7 molitvi za zahvalnost Bogu

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Svemogući Bože, oprosti mi zbog moje egocentrične preokupacije. Blagoslovio si me s toliko toga, a čini se da Ti zahvaljujem za tako malo. Hvalim Te zbog Tvoje nesebične ljubavi, Tvog obilnog milosrđa, Tvoje skupocjene milosti, Tvoje vjernosti Svojim obećanjima i sigurnosti koju si mi dao. Hvala Ti na Tvome Duhu Svetom koji me zastupa sada dok molim i koji me vodi i jača. Hvala Ti za dah koji udišem, hranu koju jedem, odjeću koju nosim i mjesto na kojem noću polažem glavu. Za ove, i tisuće drugih blagoslova iz Tvojih ruku, zahvaljujem Ti. U Isusovo ime, amen.

NAJNOVIJE!