Radosti vaše nitko vam oteti neće!

Evanđelje dana za petak, 27. svibnja 2022. godine: Radosti vaše nitko vam oteti neće! (Ivan 16, 20-23a)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Zaista, zaista, kažem vam:
vi ćete plakati i jaukati,
a svijet će se veseliti.
Vi ćete se žalostiti,
ali žalost će se vaša okrenuti u radost.
Žena kad rađa, žalosna je
jer je došao njezin čas;
ali kad rodi djetešce,
ne spominje se više muke
od radosti što se čovjek rodio na svijet.
Tako dakle i vi:
sad ste u žalosti,
no ja ću vas opet vidjeti;
i srce će vam se radovati
i radosti vaše nitko vam oteti neće.
U onaj me dan nećete ništa više pitati.« (Ivan 16, 20-23a)

Evanđelje dana – komentar

Budući da je bio Bog, Gospodin Isus je mogao čitati misli svojih učenika. Svojim je pitanjima otkrio da zna sve o tome što ih zbunjuje. Nije im na teškoću odgovorio izravno, nego je nastavio govoriti o tom “još malo”. Svijet će se veseliti jer su uspjeli razapeti Gospodina Isusa, dok će učenici plakati i jadikovati. Ali bit će to samo zakratko. Njihova žalost će se okrenuti u radost – i bijaše tako – najprije uskrsnućem, zatim dolaskom Duha.

Ponovno moramo reći kako ne znamo na koje se vrijeme odnose Gospodinove riječi “opet ću vas vidjeti”. Odnosi li se to na njegovo uskrsnuće, njegovo slanje Duha na Pedesetnicu ili na njegov Drugi dolazak? U sva tri slučaja krajnji ishod je radost, radost koju se ne može oteti.

Dosad su učenici dolazili Isusu sa svojim pitanjima i zamolbama. U taj dan (razdoblje koje počinje silaskom Duha na dan Pedesetnice), tjelesno neće više biti s njima i zato mu neće postavljati pitanja. No znači li to da se neće imati kome obratiti? Ne, u taj dan imat će povlasticu iskati Oca. On će im udovoljiti zbog Isusa. Zamolbe će biti ispunjene ne zato što smo mi dostojni, nego zato što je dostojan Gospodin Isus. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, zahvalni smo što si poslao svoga Sina na ovaj grešan svijet. Nikad nisi digao ruke od čovječanstva i još danas svakome pružaš ruku spasenja. Hvala što nas ne prepuštaš beznađu, jer svaka pomisao na vječni život nas izdiže iznad svih nevolja i poteškoća. Hvala što si uvijek s nama, amen!