Svojom ćete se postojanošću spasiti

Evanđelje dana za nedjelju, 13. studenoga 2022. godine: Svojom ćete se postojanošću spasiti. (Luka 21, 12-19)

Čitanje Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.«

»Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.«

»Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

Evanđelje dana – komentar

Pravo kršćanstvo, prava vjera, istinska odanost, pravo učeništvo = progon. Kroz progonstva će istinski kršćanin najbolje posvjedočiti svoju vjeru u Isusa.

Isus govori svojim učenicima (neposredno prije nego što će i sam otići u vlastitu smrt) da će, budući da su njegovi učenici, nužno biti „progonjeni, predani u sinagoge i zatvore… izvedeni pred kraljeve i vladare zbog [njegova] imena”, a Isus i nama poručuje te iste stvari.

VIDI OVO: Tko je “mlaki kršćanin”?

Biti kršćanin, pravi kršćanin, kršćanin s vjerom koja vrijeđa jer je po svojoj prirodi beskompromisan, nespreman na partnerstvo s palim stvorenjem, nespreman biti pokoleban u svojoj ispovijedi Krista kao Gospodina, što znači biti proganjan. Pravo kršćanstvo oduvijek je poznavalo progon i mučeništvo radi vjere u Krista.

U ovom teškom vremenu u kojem živimo trebamo nepokolebljivo pokazati da pripadamo našem Spasitelju i Gospodinu. Bog nam obećava da će nas u teškim situacijama On po Duhu Svetom osnažiti te nam pomagati da Mu budemo vjerni do kraja.

Jesmo li mlaki u svojoj vjeri ili Ga istinski u svemu slijedimo, bez obzira na cijenu?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče Nebeski, hvala Ti što si nas izbavio iz vlasti tame i doveo nas u Kraljevstvo Tvog ljubljenog Sina. Daj da u ovom vremenu i neprijateljski nastrojenom svijetu budemo vjerni svjedoci. Ne dopusti nam da se ohladimo baveći se stvarima ovoga svijeta, nego daj da budemo zagledani u Tebe i zainteresirani za spasenje duša. Pomozi nam da na svakom mjestu, gdje god nas Ti postaviš, svjedočimo za tebe svojim životom – riječima i djelima. U Isusovo ime. Amen.