Ugledaju Isusa kako ide po moru

Evanđelje dana za subotu, 30. travnja 2022. godine: Ugledaju Isusa kako ide po moru. (Ivan 6, 16-21)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se i smrklo, a Isusa još nikako k njima. More se uzburkalo od silnog vjetra što je zapuhao. Pošto su dakle isplovili oko dvadeset i pet do trideset stadija, ugledaju Isusa gdje ide po moru i približava se lađici. Prestraše se, a on će njima: »Ja sam! Ne bojte se!« Htjedoše ga uzeti u lađicu, kadli se lađica odmah nađe na obali kamo su se zaputili. (Ivan 6, 16-21)

Evanđelje dana – komentar

Bila je večer. Isus je pošao na goru sam. Učenici su odlučili sići k moru i pripremiti se za povratak preko Galilejskog mora. Kada krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum, već se i smrklo. Isusa nije bilo s njima, jer je bio na gori u molitvi. Kako to lijepo oslikava današnje sljedbenike. Nalaze se na uzburkanom moru života. Smrklo se, Isusa Krista nigdje ne vide. Ali to ne znači da on ne zna što se događa. On je u Nebu, gdje moli za one koje ljubi.

Učenici su odveslali oko dvadeset i pet do trideset stadija. More je bilo uzburkano i bili su u velikoj opasnosti. U pravom trenutku su pogledali i ugledali Isusa gdje hoda po moru i približava se lađi. No, prestrašili su se jer još nisu u potpunosti shvatili tko je ta predivna Osoba.

Gospodin Isus zatim je izgovorio prekrasne riječi utjehe: “Ja sam! Ne bojte se!” Da je bio samo čovjek, itekako bi se bojali. Ali on je moćni Stvoritelj i Svedržitelj svemira. Kada je takav Jedan uz nas, nema razloga za strah. Kada su shvatili da je to Gospodin Isus, htjeli su ga primiti u lađu, ali su se smjesta našli na odredištu. Bilo je to još jedno čudo. (William MacDonald; prema Komentaru Novoga zavjeta)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, zahvalni smo što nas nikad ne napuštaš. Nismo sami u životnim olujama, jer obećao si biti s nama u sve dane do svršetka svijeta. Hvala na svakoj utjesi, brizi, miru, nadi, izbavljenju … A najviše hvala na Tvojoj prisutnosti u našim životima. Amen!