Evanđelje po Marku

Evanđelje po Marku nije samo povijesni zapis o Isusu Kristu. Ono je isto tako poziv na djelovanje za svakoga tko vjeruje u Njega.

Najbolji način kako možemo dobiti odgovor na ovo pitanje jest naravno, ako sami pročitamo Evanđelje po Marku. S obzirom na to da se sastoji od samo šesnaest poglavlja, lako je u tom evanđelju čitati jednu za drugom epizodu o Isusovom životu.

Ovaj članak dat će vam kratak uvod u ovu nadahnjujuću biblijsku knjigu. 

Cilj Evanđelja po Marku

Kao i cilj svakog drugog Evanđelja, cilj Evanđelja po Marku jest govoriti o Radosnoj vijesti Isusa Krista. Kada je Marko napisao ovo evanđelje, u razdoblju između 55. i 59. godine, čitatelji su uglavnom bili pogani ili ne Židovi. S njima je dijelio informacije o Isusovom životu.

Tijekom pisanja usredotočio se na činjenicu da je Isus bio Božji službenik i Spasitelj svijeta. Ovo je prekrasno sažeto u Marku 10, 45: „Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.“ Marko je napisao ovo evanđelje kako bi osnažio vjeru svojih čitatelja i kako bi ih naučio što točno znači biti Isusov učenik. 

Evanđelje po Marku - pregled knjige

Evanđelje po Marku – pregled knjige

Evanđelje po Marku može se podijeliti na dva velika dijela: 

  • Poglavlja 1 do 10 govore o tri godine Isusovog života na Zemlji. Ova poglavlja opisuju Isusova naučavanja i čudesa. Mnoštvo Isusovih naučavanja dolaze iz usporedbi, na primjer iz usporedbe o sijaču (Marko 4, 1-20)  i usporedbe o sjemenu. (Marko 4, 30-32) Marko opisuje osamnaest čudesa, koja započinju s čudom kada je Isus umirio oluju na moru (Marko 4, 35-41), nahranio tisuće ljudi (Marko 6, 30-44; 8, 1-13), iscijelio bolesne i opsjednute demonima (Marko 1, 21-45; 2, 1-12; 5, 1-20) i do čuda kada je podigao djevojčicu iz mrtvih. (Marko 5, 21-43) Ta nam čudesa pokazuju tko Isus jest i kakvo je Njegovo Kraljevstvo. 

Marko isto tako opisuje kako se Isus susretao sa rastućim neprijateljstvom i protivljenjem. U Marku 8, 31-32 čitamo sljedeće: „I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poče odvraćati.“ Ovo se proročanstvo ponavlja u Marku 9, 30-32 i u 10, 23-34, što nas vodi do drugog dijela knjige. 

VIDI OVO: Ivanovo evanđelje: Što nas Bogu uči po njemu?

  • Poglavlja 11 do 16, što je oko 40 posto knjige, govore o posljednjih osam dana Isusovog zemaljskog života, a završavaju s Njegovim uskrsnućem od mrtvih. Kroz mnoštvo detalja, Marko opisuje Isusov odlazak u Jeruzalem, gdje je protivljenje Isusu kulminiralo time da je Isus bio uhićen, odveden na sud i osuđen na smrt. Njegove potvrdne izjave da je On ”Krist, Sin blagoslovljenoga”, smatrane su bogohuljenjem, koje je kažnjivo smrću. (Marko 14, 61-64) Isus je bio razapet i položen u grobnicu. U posljednjem poglavlju evanđelja, Marko citira riječi koje je anđeo izgovorio Isusovim sljedbenicima: „Ne bojte se! Tražite Isus Nazarećanina, Razapetoga, uskrsnuo je, nije ovdje. Evo, ovdje je mjesto, kamo su ga bili položili.“ (Marko 16, 6) Ova Radosna vijest treba se proširiti širom svijeta, kako bi ”svatko onaj tko povjeruje bio spašen”. (Marko 16, 16) 

Trebamo slijediti Isusa 

Markovo evanđelje nije samo povijesni zapis o Isusu Kristu. Ono je isto tako poziv na djelovanje za svakoga onoga tko vjeruje u Njega. Isus nam je ostavio primjer, kao najbolji Božji sluga. To bi nas trebalo nadahnuti da Ga slijedimo (Marko 8, 34-35) i da volimo Gospodina Boga iznad svega. (Marko 12, 33) Trebamo služiti kao što je Isus služio, s poniznošću i kroz posvećenost služenju drugima. Biti velik u Božjem Kraljevstvu znači biti sluga svima. (Marko 10, 44) Naš cilj ne bi trebao biti nagrada ili pohvala. Radije, trebamo se ugledati na Isusa koji je bio spreman položiti svoj život za svoj narod. 

Evanđelje po Marku je Božja Riječ za nas 

Molim vas, pročitajte Evanđelje po Marku kako biste bolje razumjeli Radosnu vijest o Isusu Kristu. Bog je nadahnuo Marka kako bi napisao ovo Evanđelje, ne samo za svoje originalne čitatelje, nego kako bi to Evanđelje bilo nama danas Božja Riječ. To je živa riječ koja ima silu promijeniti, preobraziti, donijeti slobodu i iscjeljenje za one koji je prihvate kao Božju Riječ. 

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Ivan H.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare