Fidget spinner – što se krije iza igračke koja je zaludila svijet?

Posljednja teorija zavjere koja se pojavila među kršćanima dolazi iz neobičnih izvora, a tiče se poveznice popularne igračke fidget spinner sa sotonističkim brojem 666, zbog njenog oblika. No, što se doista krije iza te igračke?

‘Fidget spinner’ naziv je za igračku koja je posljednjih mjeseci popularizirana u Americi, a ta popularnost nije zaobišla ni Hrvatsku. Za igračku koju vrte među prstima uglavnom luduju djeca osnovnoškolskog uzrasta.

Igračka je napravljena od kombinacije plastike i metala, iako sve više dolazi sastavljena i od drugih materijala. Sastoji se od središta i nekoliko krakova (najčešće tri ili četiri). U sredini je kuglični ležaj koji sjedi u središtu i omogućava krakovima da se vrte oko njega. Neke inačice u krakovima imaju i magnete kako bi se okretale još brže i dulje.

Nije sigurno tko je točno izumitelj ove igračke. Godine 1993. posebnu terapijsku igračku za djecu s dijagnozama autizma i ADHD-a osmislila je i patentirala Amerikanka Catherine Hettinger. Hettinger ne potvrđuje da se radi o istoj igrački. Iako je prošlo skoro 25 godina, ovakva vrsta igre tek je danas zaživjela u tolikoj mjeri da je ne koriste samo kao ‘antistresnu’ igračku već i sredstvo za ubijanje dosade, a često je koriste u školi.

Neki djelatnici škola ističu problem ometanja nastave i zanemarivanja zadataka uz igračku koju đaci sve češće koriste na nastavi. Tako su Figet spinner neke škole već i zabranile. ‘Razumijem zašto škole brane ove igračke – ometaju cijeli razred. Ali ono što je zabranjeno, znamo, najviše se želi’, rekao je jedan roditelj u Američkoj školi i ne misli krivo, piše Parents.com.

Zaluđenost je tolika da je dovoljno upisati ime igračke u tražilicu na internetu da bi našli i način izrade istih kod kuće.

Šesnaestogodišnji Julian Smith osnovao je svoju tvrku ‘FidgetPros’ izrađujući ‘spinnere’ koristeći 3D printere. Julian smatra kako je ova igračka stvorena sa svrhom da pomogne ljudima, smiruje ih i pomaže da se što bolje usredotoče na nešto.

U Hrvatskim školama je ova igračka navodno zabranjena zbog ometanja djece u nastavi.

Izvor: Narod.hr