‘Top Gun: Maverick’: 4 stvari koje trebate znati o filmu

‘Top Gun: Maverick’ je novi film s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi koji je potukao sve rekorde gledanosti, a ovo su neke stvari koje kao kršćani trebamo znati o filmu.

Kapetan Pete ”Maverick” Mitchell je talentirani pilot s više od 30 godina iskustva letenja. Osvojio je odličja za uspjeh u borbama. Dobio je visoke ocjene od svojih nadređenih. On je uz to jedini pilot koji je nedavno oborio tri neprijateljska zrakoplova.

No bez obzira na to, nije promoviran. U stvari, ne želi biti promoviran. Samo želi letjeti.

No to će se promijeniti.

Mornarica započinje s tajnom, američkom, vojnom akcijom koja za cilj ima uništavanje tajnog postrojenja uranija u neprijateljskoj zemlji. Admiral Tom ”Iceman” Kazansky, Maverickov bivši konkurent, sada prijatelj, želi da njegov stari prijatelj Maverick vodi projekt.

No, Maverick neće letjeti s borbenim mlažnjakom u misiji. Umjesto toga, uvježbavat će dvanaestoro pilota o potankostima misije.

„Uz dužno poštovanje, gospodine“, Maverick govori svojem nadređenom, ”ja nisam predavač”.

Sada jest. S obzirom na to da misija započinje za tri tjedna, nema vremena za gubljenje.

Novi film Top Gun: Maverick pripovijeda priču o Mavericku i njegovoj skupini mladih pilota borbenih mlažnjaka, koji se spremaju za ono što mnogi smatraju da je samoubilačka misija. U filmu u glavnim ulogama glume Tom Cruise kao Maverick, Val Kilmer kao Iceman i Jennifer Connelly kao Penny Benjamin.

Evo četiri stvari o filmu koje biste trebali znati.

1. ‘Top Gun: Maverick’ je nastavak blockbustera iz 1986. godine

Maverick je nastavak klasika iz 1986. godine, filma čija je srž radnje bilo nadmetanje dvojice prkosnih, mladih pilota, Mavericka i Icemana, koji su se natjecali za glavno mjesto u mornaričkoj školi za borbene pilote, koje nosi nadimak ”Top Gun”. Maverick se u tom filmu također nadmetao za još nešto: pažnju svoje instruktorice letenja, Charlotte ”Charlie” Blackwood, koju je glumila Kelly McGillis. Top Gun je bio film koji je 1986. godine zaradio najviše novca i bio je nominiran za četiri Oscara te je osvojio jedan, za najbolju glazbu.

U nastavku, naš junak je i dalje drzak kada ga Iceman zaposli kao instruktora dvanaestoro pilota, u programu za tajnu misiju. Jedan od vježbenika jest pilot pod nadimkom ”Rooster”, odnosno sin Nicka ”Goosea” Bradshawa, pilota koji je poginuo u prvom nastavku. U stvarnom životu, pilot-kaskader je zapravo poginuo za vrijeme snimanja prvog nastavka filma.

Nadalje, film ”Top Gun” je zaista dobio naziv prema pravoj školi za elitne pilote. Škola je u funkciji od 1969. godine i poznata je po tome što se u njoj uvježbavaju najbolji mornarički piloti.

2. Film je vrlo uzbudljiv

Top Gun: Maverick ima solidnu radnju, no uživat ćete u filmu ako ga samo želite gledati zbog letenja. Kao to Cruise kaže u poruci prije filma za publiku: film ima prave F-18 zrakoplove, pravu brzinu i pravu G silu. Drugim riječima, gledate prave borbene mlažnjake u zraku, a ne animacije.

Cruise sam obavlja svoje vlastite vratolomije.

”Svaki puta kada ga vidite u mlažnjaku, on leti njime”, rekao je producent Jerry Bruckheimer za reportera iz Hollywooda.

Ako prizori Mavericka i njegovog kopilota izgledaju vrlo stvarno, to je zato što su njih dvojica zaista letjeli u mlažnjaku ili točnije letjeli su za drugim zrakoplovom, kojim je upravljao pravi pilot.

„To je zahtijevalo puno posla“, rekao je Joseph Kosinski za Entertainment Weekly. „Ponekad je bilo vrlo teško i nezgodno, no prizori filma govore sami za sebe“.

U jednome od prvih prizora, Maverick odbija poslušnost prema svojim nadređenima i leti modernim mlažnjakom iznad pustinje Mojave kako bi dosegao brzinu od 10 Macha, odnosno supersoničnu brzinu koja je deset puta viša od brzine zvuka. No budući da nije bio zadovoljan s tom razinom, Maverick gura sve do 10.2, 10.3 i 10.4, no razbija zrakoplov i iz njega iskače padobranom u sigurnost.

Gledamo kako Maverick i njegova mlada skupina pilota sudjeluju u simuliranim borbama zrakoplova, u kojima Maverick pobjeđuje svaki puta. Vidimo kako se utrkuju kroz kanjon, nekoliko stopa od sigurne smrti. Vidimo rizik koji pružaju svakodnevni letovi visokim brzinama, vidimo kako je to kada u zrakoplov udari ptica, koja ruši letjelicu i vidimo najopasniju situaciju od svih: mogućnost pada u nesvijest za vrijeme leta zbog pucanja kapilare i istjecanja krvi u mozak.

Top Gum Maverick film Tom Cruise
Snimka zaslona: Paramount Pictures

3. ‘Top Gun: Maverick’ govori o starenju

Film iz 1986. prikazivao je mladost. U Mavericku, vidimo kako se naš junak suočava sa stvarnošću starenja. Slično kao kada profesionalni športaš dolazi do završetka svoje karijere, Pete ”Maverick” Mitchell dolazi do spoznaje da neće moći biti pilot zauvijek.

„Vrijeme je da to pustiš“, govori mu Iceman.

Film Maverick govori o krhkosti života, jer u jednom dijelu filma Maverick odlazi na pogreb. Film govori o životnim razdobljima. Nekoć zvijezda u usponu, sada mora podučavati druge pilote. Kao da film odiše riječima iz Jakovljeve poslanice: „Jer ste dim, koji se malo pokaže, i onda ga nestane.“ (Jakovljeva 4, 14)

No, film baca kost, odnosno poprilično veliku kost, svima onima koji su u četrdesetima i pedesetima, koji žele otići u kino, pogledati film i ponovno proživjeti svoju mladost. Maverick je i dalje najbolji pilot u skupini. No također je u izvrsnoj tjelesnoj formi, iako Cruise u filmu ima 59 godina.

Film nad podsjeća da ostarjeti ne znači postati beskoristan. Film nas potiče na prihvaćanje mudrosti onih koji su stariji. Također sadržava dobre poruke o nesebičnosti, oprostu i pomirenju.

4. Radi se o jednom od najboljih nastavaka ikada

Da je svaki nastavak filmova dobar kao što je ovaj, ne bismo se toliko žalili na njih. Top Gun: Maverick započinje s hitom iz 1986. godine Danger Zone i završava s pjesmom Lady Gage iz 2022. ”Hold My Hand”. Film ima dobro poznate likove koje volimo: Mavericka i Icemana i osim njih sadrži likove za koje želimo navijati, kao što je ”Rooster”, sin pokojnog pilota, s kojim se lako poistovjetiti. Film sadrži napete scene letova i kaskaderske prizore koji prkose smrti. Film također sadrži romansu, no možda ne onakvu kakvu bismo očekivali, jer se Maverick zaljubi u Penny, vlasnicu bara, koju glumi Jennifer Connelly, a ona nije bila u filmu iz 1986. Film također prikazuje i nova rivalstva: ”Rooster” protiv poručnika Jakea ”Hangmana” Seresina.

Film je idealna kombinacija starih i novih elemenata, s mnoštvom flashbackova na prvi film, no također sadrži i mnoštvo referenci na moderno vrijeme; na primjer kada je pilotima rečeno da će ih uskoro zamijeniti bespilotne letjelice. Završetak je fantastičan.

Za obitelji, Top Gun: Maverick dobio je ocjenu PG-13, bez obzira na to što ćemo čuti pokoju psovku i što ćemo vidjeti intimne prizore Mavericka i Penny. Iako možda sadrži nekoliko stvari zbog kojih film možda nije prikladan za obitelji i dalje se radi o jednom od najboljih nastavaka koji su ikada osmišljeni.

Autor: Michael Foust; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: