Ako želite biti financijski blagoslovljeni, o ovome morate voditi računa
Foto: Unsplash

Bog ni na jednom mjestu ne obećava financijski blagoslov i prosperitet onima koji Ga slijede, no to ne znači da o financijama ne trebamo voditi računa. Trebamo biti mudri kako i koliko trošimo svoj novac koji nam je Bog povjerio.

„Namisli marljivoga samo su na korist, a nagloga samo na siromaštvo“ (Izreke 21,5).

Ako želite biti financijski snažni, onda trebate početi zapisivati koliko trošite dok ne budete znali kamo to sve vodi. Ovo je glavni princip računovodstva. Morate bilježiti i kontrolirati svoje financije.

Izreke 21,5 govore: „Namisli marljivoga samo su na korist, a nagloga samo na siromaštvo.“.

PROČITAJTE: Financijski savjeti iz Biblije: Pročitajte što Biblija uči o financijama i upravljaju novcem!

Ako nemate dovoljno, onda ne planirate kako biste trebali. Ne možete kriviti nikoga osim sebe samih.

Možda ćete reći: „Ali imao sam ovaj dodatni izdatak, bilo je hitno.“. Svatko ima takve izdatke. Svakome se može dogoditi da dobije otkaz ili da mora potrošiti više nego što je planirao. Razlika između ljudi koji uspiju i onih koji ne uspiju jest planiranje tih dodatnih izdataka. Ako ih ne očekujete, logično je da će vas oni izbaciti iz takta.

Jeste li ikada zastali na kraju mjeseca i upitali se gdje je sav vaš novac otišao? Loše praćenje financija plus dodatni izdatci jednaki su katastrofi. Čuli ste izreku: „Novac govori.“ To nije istina. Novac samo tiho odšeta, a da vam ni ne kaže gdje ide. Tako da trebate pažljivo pratiti kada trošite kako biste znali gdje vaš novac ide.

Trebate paziti na ove četiri stvari ako želite kontrolirati svoje trošenje: ono što posjedujete, ono što dugujete, ono što zarađujete i gdje to trošite. Postoji nekoliko načina štednje, a vi trebate naći onaj koji vama najbolje odgovara. Trebate otići na Internet, u vašu banku, kod vašeg računovođe ili bilo gdje drugdje samo da uzmete uzde u ruke i shvatite cirkulaciju svog novca kako bi on radio za vas, a ne protiv vas.

PROČITAJTE: 3 biblijska stiha koja vam mogu pomoći u financijskim problemima

Izreke 23,5 kažu: „(…) usmjeriš li oči prema njemu, njega već nema, jer načini sebi krila kao orao i odleti u nebo“. Ovo je vrlo lijepa opisna slika. Ako ne znate gdje vaš novac ide, on će vam naprosto odletjeti.

Na svu sreću, naše novčanice jesu vrlo lagane pa lako lete iz ruke; neka vas taj dodir novčanice podsjeti da ona može odletjeti iz vaše ruke u trenutku, ali samo ako joj ne kažete gdje želite da ide.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ida U.; Izvor: Pastorrick.com