financijski savjeti iz Biblije
Foto: Pixabay

Kako mudro upravljati financijama? Kako podmiriti dugove? Ovi financijski savjeti iz Biblije vam mogu pomoći.

Biblija ima sasvim jasnu poruku o temi dugova. Poslanica Rimljanima 13,8 kaže: «Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon«.

U Izrekama 22,7 pak saznajemo zašto Bog tako izravno govori o ovoj temi: «Bogataš vlada nad siromasima, a dužnik je sluga vjerovniku«. Dugovi nas dovode u stanje ovisnosti o vjerovniku. Što je veći dug, veća je i ovisnost.

Ne možemo više slobodno donositi odluke o tome kako ćemo trošiti svoj novac jer smo zakonom obvezni vraćati dugove.

U 1 Korinćanima 7,23 piše apostol Pavao: «Otkupninom ste kupljeni: ne budite robovi ljudima.« Naš je nebeski Otac platio za nas visoku cijenu kad je dao svog jedinorođenog Sina Isusa Krista za nas. Sada želi da njegova djeca budu slobodna i da mu služe onako kako mu se sviđa.

Dugovi se smatraju prokletstvom

U Starome zavjetu Bog je vjernost naroda nagrađivao tako što ih je čuvao od dugova. «Ako zbilja poslušaš glas Jahve, Boga svoga, držeći i vršeći sve njegove zapovijedi što ti ih danas naređujem, Jahve, Bog tvoj, uzvisit će te nad sve narode na zemlji. Svi ovi blagoslovi sići će na te i stići će te ako budeš slušao glas Jahve, Boga svoga.(…) Jahve će ti otvoriti svoju bogatu riznicu – nebo – da daje kišu tvojoj zemlji u pravo vrijeme i blagoslovi svaki pothvat ruku tvojih. Mnogim ćeš narodima u zajam davat, a sam nećeš uzimati u zajam« (Ponovljeni zakon 28,1-2. 12).

S druge strane, dugovi su se smatrali prokletstvom koje se događalo neposlušnima. «Ali ako ne budeš slušao glasa Jahve, Boga svoga, ne držeći i ne vršeći svih njegovih zapovijedi i svih njegovih zakona što ti ih danas naređujem, sva će ova prokletstva doći na te i stići će te: (…) Došljak koji bude u kući tvojoj uzdizat će se nada te, a ti ćeš padati sve niže i niže. On će uzaimati tebi, a ne ti njemu; on će biti glava, a ti rep» (Ponovljeni zakon 28,15.43-44).

Tko stvara dugove otima sebi budućnost

Ako stvaramo dugove pretpostavljamo da ćemo u budućnosti dovoljno zarađivati i da ćemo imati dovoljno sredstava da možemo te dugove otplatiti. Računamo s time da nam je osigurano radno mjesto, da naše poduzeće i naša ulaganja neće propasti. No Biblija upozorava na takve pretpostavke: «De sada, vi što govorite: ‘Danas ili sutra otići ćemo u taj i taj grad, provesti ondje godinu, trgovati i zaraditi’, a ne znate što će sutra biti. Ta što je vaš život? Dašak ste što se načas pojavi i zatim nestane! Umjesto da govorite: ‘Htjedne li Gospodin, živjet ćemo i učiniti ovo ili ono’« (Jakovljeva poslanica 4,13-15).

Dugovi mogu stajati na putu Božjim blagoslovima

Ron Bule (www.ronblue.com), izvanredan stručnjak na polju financija, priča o jednom mladiću koji je htio ići u biblijsku školu i kasnije postati misionar. Nije imao novca i smatrao je nužnim uzeti zajam. Drukčije nije mogao platiti svoje školovanje. Međutim, time bi se do kraja školovanja uvelike zadužio, a to bi bila nemoguća situacija. Od svoje misionarske plaće ne bi mogao vraćati tolike dugove.

Nakon što je mnogo vremena proveo razmatrajući taj problem u molitvi odlučio je upisati se na studij bez financijskog osiguranja i osloniti se na to da će Bog providjeti za njega i školovanje. Do kraja školovanja niti jednom nije morao posuditi novac. Doživio je da mu je svemoćni, živi Bog davao na razne načine sve što je trebao. To je bila najvažnija lekcija koju je naučio u biblijskoj školi. Bila je to istovremeno i priprema za misijsko područje djelovanja gdje se opet morao pouzdati u to da će Bog za njega brinuti. Ako posuđujemo novac, možda oduzimamo Bogu mogućnost da nas blagoslovi.

Autor: Howard Dayton; prema poglavlju iz knjige ”I tvoj novac vrijedi”