Gatanje iz kave: Istina koju svi trebaju znati

Gatanje iz kave za neke je samo zabava i ne vide ništa loše u tome. No, ovaj način proricanja sudbine je opasan i Bog ga osuđuje.

Vještina proricanja sudbine iz taloga kave, vina ili listića čaja ima čak svoj stručni naziv – taseografija. Riječ proricanje dolazi od latinske riječi divinare, što znači “predvidjeti” ili “biti nadahnut od boga”.

Baviti se proricanjem sudbine znači otkriti skriveno znanje nadnaravnim sredstvima. Ono se još naziva vračanje ili gatanje i radi se o okultnoj praksi. Od antičkih vremena ljudi su gatali kako bi ponajprije zaradili.

Praksa se nastavila do danas. Tako oni, koji tvrde da imaju nadnaravni uvid, čitaju dlanove, gledaju u kavu, listove čaja, tarot karte i još mnogo toga.

Što Biblija kaže o proricanju?

Sam Bog iznosi svoje viđenje proricanja u Ponovljenom zakonu.

“Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer; tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike. Jer tko god takvo što čini gadi se Jahvi; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe Jahve, Bog tvoj.” (Ponovljeni zakon 18, 10-12)

Prakticiranje proricanja navedeno je kao jedan od razloga progonstva izraelskog naroda.

Provodili su svoje sinove i kćeri kroz oganj, odavali se vračanju i gatanju, čineći tako zlo u očima Jahvinim i razjarujući ga (…) I Jahve odbaci sav rod Izraela, ponizi ga i predade ga pljačkašima, dok ih konačno ne odbaci daleko od svoga lica. (2. Kraljevima 17, 18-20)

Jeremija 14, 14 govorio je o lažnim prorocima toga vremena, rekavši: “Oni vam prorokuju lažna viđenja, isprazna gatanja i snove srca svoga.” Dakle, u usporedbi s Božjom istinom, proricanje je lažno, varljivo i bezvrijedno.

Dok su Pavao i Sila putovali po gradu Filipi, dogodio se susret s vračarom: “Jednom nas na putu u bogomolju sretne neka ropkinja koja je imala duha vračarskoga i gatajući donosila veliku dobit svojim gospodarima” (Djela 16, 16).

Sposobnost žene da pronikne u misterije bila je posljedica demona koji ju je kontrolirao. Njezini su gospodari dobili “veliku dobit” od svog roba. Pavao je na kraju istjerao demona (stih 18), oslobodivši je iz njezinog duhovnog ropstva i naljutivši vlasnike robova (redak 19).

Gatanje iz kave grijeh
Snimka zaslona: YouTube

Gatanje iz kave: je li grijeh?

Gatanje iz kave se prakticira nakon što se kava popije, a šalica se okrene naopako da talog izađe na tanjurić. Tada je proricatelj okreće, gleda u šalicu i dopušta mašti da se poigrava s oblicima koje vidi. Oni se tada tumače intuitivno ili pomoću sustava simbolike, npr. zmija (neprijateljstvo), djetelina (sreća), planina (prepreka na putu) …

Gatanje u bilo kojem obliku je grijeh. To nije bezazlena zabava ili zamjenski izvor mudrosti. Kršćani bi trebali izbjegavati bilo kakvu praksu vezanu za proricanje, uključujući gatanje, astrologiju, vračanje, tarot karte, bajanje … Svijet duhova je stvaran. Prema Bibliji, oni duhovi, koji nisu Duh Sveti ili anđeli, zli su duhovi ili demoni na čelu sa Sotonom. Protiv tih se duhova trebamo boriti.

Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. (Efežanima 6, 12)

Nevidljive sile zla neće nas mučiti ako se ponizimo pred Bogom, u Njega se pouzdajemo te se hranimo Njegovom Riječju. Ako smo Njegovi, u nama je Njegov Duh i zlo nam ne može nauditi.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!