Gdje je Bog u uništenom braku?
Foto: Pexels

Gdje je Bog u uništenom braku? Žena koja je iskusila razvod braka opisala je svoje iskustvo kojim želi ohrabriti druge u sličnoj situaciji. 

2012. godine suprug za kojeg sam bila udana osam godina razmišljao je o tome treba li me ostaviti. Njegovo unutrašnje nezadovoljstvo, neriješena trauma zbog tragičnog gubitka majke i duhovni život u silaznoj putanji doveli su ga do raskrižja. Složio se da će otići na kamp za kršćanske muškarce i rekao je: „Ako me Bog ne promijeni dok sam ondje, onda ću ja nešto morati promijeniti nakon što se vratim“. 

Znala sam što to znači. Stoga sam postila i molila. Više od desetak brižnih ljudi došlo je u dom mojih roditelja na zajedničku molitvu. Jednostavno sam znala da će Bog iscijeliti mog supruga dok je bio u Kaliforniji, utješiti ga zbog gubitka, duhovno ga oživjeti i obnoviti njegovu ljubav i posvećenost meni.

Svi su bili sigurni da će se to tako odvijati. Jer ipak, Bog je protiv razvoda! Zasigurno će intervenirati i promijeniti srce moga supruga. To je bio samo mračan, dramatičan trenutak prije ”Živjet ćemo zauvijek sretni”. Neugodna noć prije otkupljenja. Slomljenost prije obnove. Imat ćemo svjedočanstvo Božje slave! 

Pet dana kasnije, otišla sam po njega na zračnu luku; ostavio me iste večeri. To je bilo samo nekoliko dana prije Valentinova. 

Gdje je Bog u uništenom braku? On je blizu 

Mogu govoriti iz iskustva da je Bog blizu, u središtu svega, drži naša prebijena srca svojim čavlima-probodenim dlanovima. „Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spašava“. (Psalam 34, 18)

Kada je moj suprug počeo pakirati kufere, a moja koljena udarila u kuhinjski pod, u nemogućnosti reći ništa osim imena Isus, On je bio ondje. Disao je za mene. 

Kada sam provodila ono što bi bila desetgodišnjica braka kao sama mama, Bog je bio ondje. Rekao mi je da sam voljena. 

Kada sam odjeću supruga polegnula na krevet i molila molitvu iz Ezekiela 37 nad njom, moleći da suhe kosti ožive, Bog je bio ondje. Podsjećao me da je On suveren. 

Kada jednoga dana nisam mogla otići na posao jer nisam mogla prestati plakati, Bog je bio ondje; u nježnom glasu mog razumnog šefa, u zagrljajima kolega i u ohrabrujućim porukama prijatelja. 

Kada sam odlazila na sastanke s muškarcima, kao pokušaj oporavka u mojoj boli, Bog je bio ondje. Uvjeravao me da ću se oporaviti. (Luka 22, 30-32) 

Gdje je Bog u uništenom braku? On čini posao osnaživanja

„On liječi one slomljena srca i povija njihove rane“. (Psalam 147, 3) Nakon odvajanja, željela sam da Bog djeluje na srcu moga muža. Željela sam da Ga iscijeli. Željela sam da meni Bog da natrag ”moje normalno”. No umjesto toga, Bog je djelovao na mom srcu. Pokazao mi je potrebu za Kristom. Bila sam kršćanka od malih nogu, no nikada nisam trebala Gospodina kao što sam Ga trebala tada. To je bilo slamanje i osnaživanje moje vjere kakvo nikada ranije nisam doživjela. 

„Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“. (Izaija 41, 10) Nikada za sebe ne bih odabrala hodanje tom stazom, no isto tako ne bih žrtvovala ono što sam dobila od tog gubitka. 

Gdje je Bog u uništenom braku? On vas podsjeća na vječnu slavu

„Smatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama“. (Rimljanima 8, 18) 

Kada imate problema u braku, običavate ne brinuti za vječne stvari, jer je vaša sadašnja stvarnost toliko nevjerojatno izvan kontrole i bolna. No Bog je ondje, podsjeća vas na ono što je zaista važno. Nemojte me pogrešno shvatiti; nije da vaš brak nije važan. Naravno da jest. Brak je zemaljski prikaz Krista i Crkve. No u posljednjim vremenima, nećemo biti vjenčani u raju. Bit ćemo Kristova mladenka, a to je bračni odnos za koji postoji jamstvo da nikada neće propasti. Kada naš pogled prebacimo sa naših trenutnih borbi na vječnu nadu slave, nikada nećemo biti potreseni ili uzrujani. 

Gdje je Bog u uništenom braku? Daje vam nadu

„A Bog nade napunio vas svakom radošću i mirom u vjeri da obilujete u nadi snagom Duha Svetoga“. (Rimljanima 15, 13) 

Kada sam prolazila kroz vlastiti razvod, željela sam da mi obitelj i prijatelji proročki kažu da će se sve završiti na dobro. Željela sam da me netko uvjeri da će moj brak biti obnovljen; budite oprezni, postoji puno prijevara na internetu koje nude takvo lažno uvjerenje. Nakon što smo se razveli i nakon što sam shvatila da se to neće dogoditi, željela sam da me svi uvjere u to da ću se ponovno udati. Željela sam utjehu i nadu. 

Bog mi je namjeravao dati nadu, no ne na način kako sam to očekivala. Vidjela bih da ”nada” ili čitanje o tome u Bibliji automatski znači ”nada da ću dobiti ono što sam željela”. No to nije ono što je Bog želio. Moja nada će se s vremenom pokazati da je u Isusu Kristu. On sam je bio dovoljan, bez obzira na to kako se sve odvilo. Morala sam doći na mjesto gdje sam uistinu vjerovala to, nakon čega je moja nada bila sigurna. 

Nisam znala kako će se moja priča završiti, kao što ne znate ni vi za vašu priču. To može biti prestravljujuće. Sjećam se. No ono što znam jest da ćemo dobiti dovoljno milosti za svaki trenutak. Svaku svađu. Svaka zalupljena vrata. Svaku prijetnju napuštanjem. Svaki odvjetnički ured, naplaćeni račun, parnicu, borbu oko uzdržavanja i prolivenu suzu; postoji milost. Ta milost je dovoljna jer je On dovoljan. 

Gdje je Bog u uništenom braku? On vas tješi

„Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more“. (Psalam 46, 2-3) 

Puno toga je za bojati se kada se nađete u uništenom braku. Financijski strahovi. Strahovi oko starateljstva. Emocionalni strahovi. 

Sjećam se kako sam, u tim prvim tjednima nakon što je otišao, znala ušuškati našu četverogodišnju kćer noću, nakon čega bih legla na krevet i doslovno recitirala: „Čvrsta je svijest njegova i trajno ćeš mu spasenje dati, jer se uzda u tebe“. (Izaija 26, 3) Nakon što bih se probudila i nakon što bi me stvarnost pokušala uznemiriti, ponovno bih to recitirala. To je bila jedna od mojih istinskih utjeha i razlog zbog kojeg se nisam borila protiv nesanice. 

Uistinu, naš Bog je Bog utjehe. „Kad se skupe tjeskobe u srcu mome, tvoje mi utjehe dušu vesele“. (Psalam 94, 19) Okrenite se Njemu. 

Možda se vaš brak ne završava. Možda razvod nije vaša stvarnost, no i dalje se suočavate s razdvojenošću od intimnosti i ljubavi koju ste imali sa supružnikom. Možda su vam osjećaji emocionalne daljine i usamljenosti previše poznati, usprkos tomu što je druga strana kreveta još uvijek zauzeta. Bog je i s vama, dragi prijatelji. Znate što? Još nije prekasno. Nastavite moliti. Nastavite postiti. Nastavite dolaziti Bogu s vašim neredom. On je tu. On voli. On brine i On će vas držati. 

Dobila sam svjedočanstvo koje sam željela za Božju slavu, no ono nije došlo na način da je moj brak bio obnovljen. Umjesto toga, došlo je kroz ono što je Bog učinio u mome srcu. Došlo je kroz nekoliko godina grijeha, pokajanja, borbe i pobjede suprotno svim izgledima; pobjeda usprkos meni samoj. Pobjeda je došla kroz ponovni brak sa jednim tatom koji je poznavao istu bol u srcu. Ona nastavlja dolaziti kroz priliku za dijeljenje moje priče i za davanje Bogu slave za sve što je učinio. 

„Mnogi su što o meni zbore: “Nema mu spasenja u Bogu“! (Psalam 3, 3) 

Autorica: Betsy St. Amant Haddox; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: