Gdje će se Isus uskoro vratiti?
Foto: Pixabay

Isus će uskoro doći na Zemlju, ali gdje će se točno vratiti? Predviđa li Biblija mjesto Njegova dolaska?

“Drugi dolazak” je izraz koji se koristi za označavanje događaja kada će se Isus vratiti na Zemlju, pobijediti svoje neprijatelje i vladati kao Kralj svijeta.

Isus je opisao svoj povratak u Mateju 24, 30: “I tada će se pojaviti znak Sina Čovječjega na nebu. I tada će proplakati sva plemena zemlje. I ugledat će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moći i slavom.”

Gdje će Isus vratiti?

Bez sumnje, jedno od najvećih pitanja u kršćanstvu je “kada će se Isus vratiti?” Svakodnevne loše vijesti pokazuju da je svijet u očajničkoj potrebi za povratkom uskrslog Spasitelja. Drugo važno pitanje je “gdje će se Isus vratiti?” Čini se da Biblija pokazuje da će točno mjesto Isusova drugog dolaska biti Maslinska gora.

Evanđelje po Mateju bilježi važnu raspravu koju je Isus vodio sa svojim učenicima na Maslinskoj gori, koja je istočno od starog grada Jeruzalema. Ova rasprava, ili propovijed, obično se naziva “Propovijed na maslinovoj gori” Središnja tema bila je kraj svijeta. Raspravu je potaknulo pitanje učenika Isusu: “Kada će se to [razaranje hrama] dogoditi i koji će biti znak tvog Dolaska i svršetka svijeta?” (Matej 24, 3).

PROČITAJTE: Kako će izgledati Isusov drugi dolazak?

Isus tada počinje raspravljati o svom povratku tog Dana. On daje ovaj opis:

“Ako vam tada tko rekne: `Gle, evo Krista!` ili: `Eno ga!` – ne povjerujte! Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane. Eto, prorekao sam vam. Reknu li vam dakle: `Evo, u pustinji je!`, ne izlazite; `Evo ga u ložnicama!`, ne vjerujte. Jer kao što munja izlazi od istoka i bljesne do zapada, tako će biti i s dolaskom Sina Čovječjega.” (Matej 24, 23-27)

Što će Isus učiniti kada se vrati?

Prvi Isusov posao po povratku bit će obračun s onima koji su se okupili da poraze Izrael. Porazit će narode koji su željeli eliminirati Njegov voljeni Izrael. Okupit će ih na jednom mjestu (Zaharija 14, 2) kako bi se mogao boriti protiv svih odjednom, što je strategija koju bi svaki zapovjednik cijenio. Ova “bitka” nije neka borba, budući da Otkrivenje 19, 21 opisuje da su Božji neprijatelji “posječeni mačem što iziđe iz usta Onoga koji sjedi na konju i sve se ptice nasitiše mesa njihova.”

Gdje će Isus točno stajati?

Nakon pobjede nad narodima koji su ga napadali, Isus će stajati na određenom mjestu. Zaharija 14, 4 kaže:

“Noge će mu, u dan onaj, stajati na Gori maslinskoj koja je nasuprot Jeruzalemu na istoku. I raskolit će se Gora maslinska po srijedi, između istoka i zapada, u golemu dolinu: jedna će se polovina pomaknuti na sjever, druga na jug.”

Maslinska gora je prikladno mjesto za Isusov povratak. Ne samo da će stajati na istoj gori gdje je propovijedao svojim učenicima, već je to i mjesto gdje je uzašao na nebo nakon svog uskrsnuća (Djela 1, 1-12).