Gdje je bio Isus u dobi između 12. i 30. godine?

Evanđelja pišu o Isusu do od Njegovog rođenja do 12. godine, te od 30. pa nadalje. Gdje je Isus bio u dobi između 12. i 30. godine?

Novi zavjet ne govori mnogo o tim „nestalim godinama“. Osim kratkog spomena toga kako je Isus, kada mu je bilo 12 godina, govorio s raznim Židovima u hramu i sve ih zadivio (Luka 2,39-52), imamo relativno malo podataka o Isusovom djetinjstvu, tinejdžerskim i dvadesetim godinama.

Druga kasna apokrifna evanđelja, kao što je Tomino evanđelje o djetinjstvu i slična, pokušavaju premostiti prazninu u ovim podacima, ali ta apokrifna djela napisana su dosta kasno, i zapravo ih ne cijene čak ni najliberalniji znanstvenici kada je u pitanju davanje točnih podataka o Isusu.

Isusovo djetinjstvo: izgubljene godine?

Najbolja stvar koju za sada možemo reći je da svrha pisaca evanđelja iz prvog stoljeća nije bila detaljno govoriti o Isusovom djetinjstvu, tako da o tim godinama stvarno ne možemo mnogo toga reći. Mislim da bismo se trebali fokusirati na ono što možemo znati o Isusu, umjesto na ono što ne znamo.

U drevnim povijesnim zapisima imamo mnogo informacija o Isusovom životu, smrti i uskrsnuću. To je ono na što bismo se trebali usredotočiti, jer je uskrsnuće temelj na kojem je kršćanstvo izgrađeno (1. Korinćanima 15,17; usporedi Ivan 2,19-21 i Matej 12,39-40).

Autor: Matt Slick; Prijevod: Aleksandar J.

IZVOR:CARM.org

NAJNOVIJE!