NaslovnicaEvanđelje danaSinovi ste ubojica prorokâ

Sinovi ste ubojica prorokâ

Evanđelje dana za srijedu, 30. kolovoza 2023. godine: Sinovi ste ubojica prorokâ. (Matej 23, 27-32)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus: »Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Nalik ste na obijeljene grobove. Izvana izgledaju lijepi, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakojake nečistoće. Tako i vi izvana ljudima izgledate pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja.«

»Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Gradite grobnice prorocima i kitite spomenike pravednicima te govorite: ‘Da smo mi živjeli u dane otaca svojih, ne bismo bili njihovi sudionici u prolijevanju krvi proročke.’ Tako sami protiv sebe svjedočite da ste sinovi ubojica proroka. Dopunite samo mjeru otaca svojih!«

Evanđelje dana – komentar

Kako možete znati je li netko pravi, autentičan ili lažan? Vanjski izgled može biti varljiv. Izaija je prorekao da Mesija neće suditi po onome što mu oči vide, niti odlučivati ​​po onome što mu uši čuju; ali po pravdi će suditi siromasima i pravedno odlučiti za krotke na zemlji (Izaija 11, 3-4). Srce otkriva prave namjere i stavove koji oblikuju način na koji razmišljamo o drugima i odnosimo se prema njima. Isus je oštrim jezikom upozorio vjerske vođe i učitelje na ispraznost vanjskog izgleda i pretvaranja – nošenja maske koja skriva prave namjere i misli srca. U Palestini su grobnice često postavljane uz ceste. Bile su obojene bijelom bojom zbog čega su svjetlucali na podnevnom suncu, osobito u vrijeme velikih svetkovina, kako ih ljudi ne bi slučajno dodirnuli i time izazvali ritualnu nečistoću.

Prava ljepota i dobrota dolaze iznutra

Isus izjednačava istinsku ljepotu i dobrotu s čistim srcem i umom, koji je usmjeren na Boga i njegov put ljubavi i dobrote, a grijeh s pokvarenim umom i srcem koje je usmjereno na činjenje onoga što je pogrešno i zlo. Isus je uputio oštro upozorenje pismoznancima i farizejima da ne osuđuju ljude, nego da ih pozovu da ispitaju svoja srca u svjetlu Božje istine i svetosti. Isus ih je nazvao licemjerima jer su njihova srca bila usmjerena na to da ugode sebi, a ne Bogu.

Isus upozorava da ono što istinski kvari osobu nije vanjska nečistoća, već nečistoća pogrešnih i grešnih stavova koji dolaze iz nečijeg uma i srca – kao što su ponos, pohlepa, lijenost, zavist, mržnja, proždrljivost i požuda … Pismoznanci i farizeji bili su izrazito religiozni u svojim vanjskim obredima, ali njihov vanjski izgled nije odgovarao unutarnjoj stvarnosti stanja njihovih umova i srca. Ne samo da su zanemarivali siromašne i slabe, nego su bili i netolerantni prema svakome tko je osporavao njihovu ideju vjere.

Duh Sveti obnavlja srce i um

Istinska ljepota, dobrota i pobožnost dolaze iznutra – iz srca koje je usmjereno na ugađanje Bogu i uma koji je usmjeren na slušanje i poštivanje Božje Riječi. Isus je došao osloboditi nas od ropstva grijehu, grešnih navika i ovisnosti koje nas vode na pogrešne načine razmišljanja, djelovanja i odnosa s drugima. Samo oni ponizna srca mogu primiti od Boga istinsku mudrost i razumijevanje, oprost i ozdravljenje. Duh Sveti je uvijek spreman obnoviti naše umove i srca i voditi nas Božjim putem ljubavi i svetosti. Moli Duha Svetoga da pročisti tvoje srce i um i da te ispuni snagom Božje ljubavi i dobrote.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče nebeski, pomozi da moja služba za Tvoje kraljevstvo bude iskrena. Upućuj me u Tvoju Riječ i pomozi da budem izvršitelj Riječi. Vodi me do onih koji trebaju čuti Radosnu vijest i pomozi da im svjedočim kakvog sam Spasitelja upoznao. Amen!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare