Gorčina u braku
Foto: Wedding photo created by freepik - www.freepik.com

Gorčina u braku truje i uništava odnos s vašim supružnikom. Ako želite sačuvati brak, trebate ju što prije nadvladati.

„Pripazite da se tko ne sustegne od milosti Božje, da kakav gorki korijen ne proklija pa ne unese zabunu i ne zarazi mnoge“ (Hebrejima 12,15).  

Korijen gorčine uzrokuje smrt i bolest mnogih brakova zbog neprestanog prigovaranja i svađa. 

Dnevne pritužbe

Korijen gorčine je tako moćan jer dolazi nakupljanjem pritužbi tijekom godina. Ta gorčina prijeti uništiti brak i vezu s Bogom. 

Neprestane rutinske pritužbe i povrijeđeni osjećaji tijekom života u intimnoj vezi s drugom palom osobom se gomilaju, a nemaju veze s preljubom ili zlostavljanjem. 

Kada muž neprestano ostavlja svoju prljavu odjeću na podu, ili mokri ručnik na krevetu, i uvijek očekuje da njegova žena počisti za njim, njoj šalje poruku da ju on uzima zdravo za gotovo. 

Žena koja je uvijek tu kada treba ići na dječje priredbe, ali nije zainteresirana za provođenje vremena sa suprugom dovodi do toga da se on osjeća nevažno. 

Zlostavljanje i preljub definitivno uništavaju brak, ali manje uvrede često mogu dovesti do ogorčenosti i oštetiti zdravlje braka. 

VIDI OVO: Kako gorčinu zamijeniti za blagoslov?

„Um čovjeka usteže od srdžbe, a čast mu je oprostiti krivicu“ (Izreke 19,11). 

Nevoljkost opraštanja i zaobilaženja sitnih uvreda uništava i vezu s Bogom. Isus nam je dao jasno upozorenje: Ako oprostite čovjeku kada sagriješi protiv vas, i vama će Nebeski Otac oprostiti. No, ako ne oprostite drugima grijehe, onda ni vama Otac neće oprostiti (Matej 6,14-15). 

„Prije svega imajte žarku ljubav jedni prema drugima jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha!“ (1. Petar 4,8). 

Gorčina u braku se može nadvladati na ova 4 načina:

1. Gledajte na vaše grijehe kroz Božje oči

U braku i životu će vam jako pomoći sposobnost da sagledate svoje grijehe, a ne supružnikove, te volja za oprostom. Ponos je korijen ogorčenosti. Licemjernost je štetna za brak te demotivira oprost. 

2. Oprost je odluka

Čak i nakon što se naš supružnik pokaje, mi mu opraštamo, ali osjećaj povrijeđenosti ne jenjava. Živci još rade, rane su otvorene, bol je svježa. Ne možemo kontrolirati naše osjećaje, ali možemo kontrolirati naše odluke. Bog želi da budemo voljni neprestano opraštati našim supružnicima i shvatimo da smo i mi grešni. 

VIDI OVO: Tihi ubojica braka, smrtonosniji od seksa i novca – za ovo nisam bio spreman…

3. Ustrajnost

Kada je Petar pitao Isusa koliko puta treba oprostiti, On mu je rekao: „Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam“ (Matej 18,22). Moramo biti spremni neprestano opraštati kroz život i brak. Budite iskreni i dajte do znanja supružniku da smatrate da je sagriješio protiv vas. Budite ponizni i radite prema pokajanju, oprostu i pomirbi.  

4. Vaši osjećaji i ogorčenost su možda bili nerealni 

Trebamo shvatiti da naši osjećaji i ogorčenost ponekad možda nisu ispravni nego su neopravdani i nerealni. Trebamo paziti na nerealna očekivanja koja nas vode do grijeha i ogorčenosti. 

Gledajte u Isusa i usmjerite oči prema križu. Oprostite drugima zbog Njega i zajedno komunicirajte. Neprestano opraštajte i korijen gorčine neće ukrasti radost u vašem braku.