10 grešaka koje roditelji čine u odgoju djece
Foto: Pexels

Obitelj je prva škola u odgoju djece i roditelji imaju veliku odgovornost. Donosimo koje su najčešće greške u odgoju djece.

Istina je da ne postoje savršeni roditelji ili savršena djeca. Greške su dio procesa odgoja. Međutim, roditelji uvijek trebaju nastojati napraviti što manje grešaka. Zašto? Zato što se učinci pogrešaka mogu pojaviti u različitim fazama života pojedinca, uzrokujući traumu, tjeskobu, pa čak i devijacije u ponašanju.

Najčešće greške roditelja u odgoju djece

Dom Orlando Brandes u knjizi “Prijatelji obitelji” izlaže 10 najčešćih pogrešaka očeva i majki u procesu odgoja djece.

1. Autoritarnost

Za Doma Orlanda Brandesa, autoritarnost je “karakterizirana krutošću, dominacijom, moći i nefleksibilnošću”. Ovakvo ponašanje roditelja na kraju stvara osjećaj nesigurnosti i ovisnosti kod njihove djece.

2. Permisivnost

To je karakteristika roditelja koji su pretjerano zaštitnički nastrojeni, koji ne ispravljaju svoju djecu i dopuštaju da rade što žele. Posljedice ove pogreške su ovisna, razmažena, nezrela i nedisciplinirana djeca.

3. Nezrelost

Mnogi roditelji nisu u mogućnosti poduzeti nešto kada su u pitanju uobičajeni problemi u procesu roditeljstva. Oni više vole biti kolege svoje djece, nego istinski roditelji.

4. Opsesija

Ponašanje roditelja koji su pretjerano zabrinuti za sve aspekte svoje djece: hranu, zdravlje, higijenu, pa čak i moral. Dakle, ovi roditelji drže stroge norme i mogu negativno utjecati na svoju djecu u odnosu na izlaske, seks i slobodu.

Najčešće greške roditelja u odgoju djece
Foto: Pexels

5. Nemar

To se događa kada djeca nisu prioritet za roditelje.

6. Ostavka

To je prepuštanje odgoja djece bakama i djedovima, školi ili čak Crkvi.

7. Moralizam 

Moralizam je “kult zakona, morala i pokornosti”. Moralni roditelji nikada ne slušaju svoju djecu.

8. Anksioznost

Emocionalne neravnoteže uzrokovane anksioznošću mogu narušiti obiteljsko okruženje, stvarajući prostor za svađe, nasilje i zlostavljanje.

9. Udaljenost (fizička ili afektivna)

Nedostatak naklonosti ili fizička odsutnost doprinose tome da se djeca osjećaju odbačeno i depresivno.

10. Nevjera

Nedostatak vjere i napuštanje vjere duboko utječu na duhovno formiranje djece, koja odrastaju nespremna za suočavanje s poteškoćama kao što su: bolest, financijska kriza i smrt u obitelji.

Na kraju, autor spomenute knjige zaključuje:

“Obitelj je prva škola u životu; stoga je na roditeljima da svoju djecu odgajaju primjerom, riječju, vrijednostima i disciplinom.”