Je li grijeh nešto jako željeti?

Svi imamo neke želje. Nekada želimo da se iste ostvare u što kraćem roku i nestrpljivi smo dok čekamo. Je li grijeh nešto jako željeti?

Jeste li znali da je čak i sam Isus više puta rekao da nešto želi? Da. U Otkrivenju 3, 15 Isus kaže: “Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć!”, dok u Luki 12, 49 kaže: “Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo!”

Možda se u Bibliji najviše pamti kada se Isus molio prije raspeća (Luka 22, 42). On traži od svog nebeskog Oca drugi način da spasi čovječanstvo. Molio je Oca da “otkloni ovu čašu”. Ali ovdje je najvažniji dio: svoju je molitvu završio s “neka ne bude moja, nego tvoja volja”.

Je li grijeh nešto jako željeti?

Bog nas je stvorio sa slobodnom voljom i sposobnošću izbora, stoga želja ili nada u nama sama po sebi nije nešto grešno.

Kada nešto želimo, moramo pogledati tu želju i vidjeti je li u skladu s Božjom voljom. Zašto? Pa, neke stvari vrlo očito nisu Božja volja. Na primjer, ako je ono što priželjkujete grijeh ili bi vas natjeralo na grijeh, tada je ta želja pogrešna i Bog je ne bi poštovao.

Drugi je primjer željeti više nego što nam zapravo treba.

Jer oni koji se hoće bogatiti, upadaju u napast, zamku i mnoge nerazumne i štetne požude što ljude strovaljuju u zator i propast. Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima. (1. Timoteju 6, 9-10)

Cilj bi nam trebao biti zadovoljni darovima, talentima, obitelji, tijelom, svime što nam je Bog dao.

Zapitajte se: “Dolazi li moja želja iz nezahvalnosti za ono što već imam?” Iako bismo se trebali zadovoljiti onim što imamo, još uvijek možemo raditi na nečem novom. Ali trebamo biti zadovoljni i zahvalni Gospodinu za ono što imamo sada.

Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. (1. Korinćanima 10, 31)

Pobožne želje

Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca! (Psalam 37, 4)

Donošenje slave i časti Bogu trebao bi nam biti najveći cilj, a kada je to naš fokus, naše će se želje sigurno promijeniti kako bi odražavale Njegove želje.

Postoje stvari koje nam Biblija zapovijeda da želimo: duhovne darove (1. Korinćanima 14, 1), mudrost (Izreke 24, 14), dolazak Gospodnji (2. Petrova 3, 12), spasenje drugih (Rimljanima 10, 1) …

Dakle, je li željeti nešto pogrešno? Ne, nikako. Ali provjerite svoju želju i pogledajte odakle ona potječe u vašem srcu. Je li to nešto što će vas približiti Bogu i donijeti Mu čast?

PROČITAJTE JOŠ: