Zašto ostajemo bez daha kada se penjemo stepenicama?

Zaobilaženje dizala i korištenje stepenica može biti vrlo teška odluka, a i fizički zahtjevan zadatak.

Gubitak daha nam se svima može dogoditi kada se penjemo stepenicama, bez obzira vježbamo li inače. Na svu sreću, to ne znači da bismo trebali još više vježbati ili da imamo zdravstvenih problema. 

Mnogi ljudi misle da su jako izvan forme kada se umore penjući se stepenicama. No, vjerojatno nema razloga za zabrinutost. No, ipak kontaktirajte liječnika ako budete iskusili neke od simptoma koji će biti navedeni u prvom odjeljku. 

Možda imate zdravstvenih problema

Na neke stvari treba obratiti pozornost ako ostanete bez daha nakon penjanja stepenicama. Ne mora biti razloga za zabrinutost. No ako vas počnu boljeti prsa, ako vam stopala ili gležnjevi oteknu ili ako počnete kašljati onda je najbolje kontaktirati liječnika budući da su to simptomi zdravstvenih problema. 

Niste se zagrijali

Prije nego započnemo vježbati, većinom se zagrijemo. To je važno jer se tako zagrijavaju mišići, postepeno se povećava protok krvi i kisika te se smanjuje rizik od ozljede. 

Kada počnete hodati stepenicama, u kratkom vremenu prijeđete iz stanja mirovanja u stanje veće fizičke aktivnosti, bez prethodnog zagrijavanja. Zbog toga vaše tijelo treba više raditi kako bi dostavilo dovoljno kisika mišićima u kratkom vremenu, a vaše srce počne ubrzano kucati. Sasvim je prirodno da ostanete bez daha nakon toga. 

Penjanje stepenicama
Foto: Unsplash

Penjanje stepenicama nije kao uobičajene kardio vježbe

Penjanje stepenicama koristi drugačiji sustav upotrebe energije nego kardio vježbe koje inače radimo. Riječ je o fosfagen sistemu. On se koristi kada mišići trebaju puno energije tijekom kratkotrajnih, ali intenzivnih aktivnosti. Postoje određene molekule koje su potrebne za rad tog sistema, ali ih nema mnogo. Tako da je sasvim normalno ostati bez daha nakon kratke, ali intenzivne aktivnosti, nego nakon dulje i uravnoteženije kardio vježbe. 

Mišići vam se lakše umaraju

Postoje dvije vrste mišićnih vlakana – spora i brza. Ako ste iskusni trkač, onda možete izdržati dugotrajno trčanje zahvaljujući sporim vlaknima koja se teže umaraju, ali nemaju puno snage. Kada se penjete stepenicama, onda trebate brza vlakna za brze eksplozivne pokrete, ali se ta vlakna brže umaraju. 

Osoba koja često ne vježba ne mora ostati bez daha jednako brzo kao osoba koja vježba

Ako ste povećavali svoju izdržljivost trčanjem, onda ste koristili vaša spora vlakna, a ona se oslanjaju na aerobni metabolizam. No, kada se penjete stepenicama, ti kratki, ali snažni, trenutci aktivnosti zahtijevaju anaerobni metabolizam. Tako se stvara ugljikov dioksid i hidrogen na koji su sportaši, koji se bave trčanjem, osjetljiviji nego drugi ljudi. Zbog toga je nekome tko ne vježba ponekad lakše uspjeti se stepenicama, nego nekome tko radi na svojoj izdržljivosti. 

Kako olakšati penjanje stepenicama

Jednostavno pokušajte češće koristiti stepenice. Budući da to ne radimo često, razumljivo je da naša tijela nisu naviknula na takvu vrstu fizičke aktivnosti i da nam onda ona može biti teža nego što očekujemo. Ako se češće budemo penjali stepenicama, zapravo ćemo vježbati izvođenje te fizičke aktivnosti. 

Možete i pokušati neke vježbe kao što su sprint, skokovi i drugi eksplozivni pokreti koji zahtijevaju iznenadne nalete energije kao kada se penjete stepenicama. Možete pokušati ojačati mišiće nogu čučnjevima i sličnim vježbama.