Čučnjevi su dobri za zdravlje: 12 razloga zašto ih trebate raditi

Čučnjevi su korisni za zdravlje, a smatraju se najboljom tjelovježbom. Donosimo nekoliko nevjerojatnih razloga zašto ih često trebate raditi. 

Čučnjevi su funkcionalna vježba koja vašem tijelu pomaže obavljati svakodnevne aktivnosti te su jedan od najboljih i najprirodnijih načina oblikovanja vašeg tijela. 

Suprotno općem mišljenju, čučnjevi nisu samo za osobe koje se bave sportom, nego su za sve osobe, svih dobi te se mogu raditi bilo gdje i bilo kada bez posebne opreme. Neki ljudi čak smatraju čučnjeve najboljom vježbom za tijelo. 

Kada se sagnete kako biste zavezali tenisice ili pokupite nešto s poda, vi zapravo radite čučanj. To je prirodan oblik vježbe. Jedina razlika između tih pokreta i čučnjeva je ta što kada izvodite čučnjeve vi namjerno održavate ispravnu pozu kako bi čučnjevi bili što učinkovitiji. 

Čučnjevi se mogu raditi sa ili bez utega. Bilo koji način je koristan, a dodavanjem utega ćete si dodatno pomoći pri gradnji mišića. No, ako koristite utege, budite pažljivi kako biste izbjegli ozljede. 

Donosimo 12 razloga zašto su čučnjevi korisni za zdravlje: 

Čučnjevi stvaraju mišiće

Oni vam ne pomažu samo dobiti mišiće na nogama, nego pomažu razvoju mišića cijelim tijelom zbog anaboličkog okoliša u tijelu. Čučnjevima vježbate kvadricepse, stražnji dio nogu, listove, abdominalne mišiće, donja leđa i stražnjicu. Nema mnogo vježbi koje aktiviraju tako mnogo mišića odjednom. 

Čučnjevi tope kalorije

Budući da vam čučnjevi pomažu ojačati mišiće, lakše ćete i sagorijevati kalorije kako biste što prije postigli željenu kilažu. Dodavanjem utega će se kalorije još brže topiti. 

VIDI OVO: Čučnjevi su majka svih vježbi: Liječe srce, zatežu noge, sprječavaju starenje

Čučnjevi poboljšavaju fleksibilnost

Poboljšavanje fleksibilnosti treba biti dio svake dobre vježbe. Naši mišići, ligamenti i tetive gube elastičnost kako starimo tako da je dobro činiti sve što možemo kako bismo usporili taj proces. Čučnjevi tako potiču fleksibilnost i otvaraju mogućnost za druge vježbe koje uključuju savijanje i istezanje mišića nogu. 

Čučnjevi su dobri za zdravlje
Foto: Unsplash

Čučnjevi pomažu s kretanjem i ravnotežom

Kako starite, snažne noge postaju sve važnije, a tu su važni čučnjevi. Ne samo da jačaju noge, nego i cijeli trup te tako stabiliziraju mišiće. Mišići u trupu su ključni za ravnotežu i za poboljšanje komunikacije između mozga i mišića, čime se sprječavaju padovi. 

Jačaju pluća i srce

Napor koji ulažete na čučnjeve jača vaše mišiće i poboljšava rad pluća, pogotovo kada dodate utege. 

VIDI OVO: 5 vježbi koje će preobraziti vaše tijelo u mjesec dana – nisu nimalo komplicirane

Mogu spriječiti ozlijede

Većina sportskih ozljeda odnosi se na slabe ligamente, vezivno tkivo i mišiće koji održavaju ravnotežu (mišiće trupa). Čučnjevi pomažu ojačati vezivno tkivo što znači da mogu spriječiti ozlijede. Zapamtite, tehnika je ključna (kao i kod drugih vježbi) kako biste izbjegli ozljede. 

Čučnjevi su dobri za zdravlje zglobova

Čučnjevi aktiviraju kukove, koljena i zglobove na nogama u isto vrijeme te tako gradite mišiće, ali i poboljšavate zdravlje i snagu zglobova.

Čučnjevi su dobri za zdravlje kostiju

Čučnjevi uključuju podnošenje tereta te pomažu ojačati cijelo tijelo što je odlično za mlađe ljude, ali i za starije osobe koje imaju problema s kostima. Jačanje kosti će tako pomoći spriječiti ozlijede. 

Poboljšavaju brzinu i sposobnost skakanja

Čučnjevi poboljšavaju brzinu, tj. energiju, budući da jačaju donji dio tijela. Postajete brži i možete više skakati. Odlično za tenis! 

VIDI OVO: Radili su 100 čučnjeva mjesec dana, svaki dan: Ovakve rezultate nisu očekivali!

Poboljšavaju držanje

Jačanjem trupa i nogu doći će do poboljšanja držanja. Vaša kralježnica i držanje leđa pod utjecajem su mišića leđa koji rade u skladu s mišićima prednjeg dijela trupa. No, korisno je čučnjeve raditi u kombinaciji s vježbama istezanja. 

Čučnjevi za zdravlje
Foto: Unsplash

Poboljšavaju probavu i cirkulaciju

Često se previdi korisnost čučnjeva za probavu i cirkulaciju. Brzina kojom tekućina putuje tijelom poboljšava se prilikom vježbanja mišića nogu, što daje priliku da nutrijenti i kisik lakše putuju do organa. To uključuje i bolji rad crijeva. 

Čučnjevi poboljšavaju vaš dnevni život i fizičke sposobnosti

Prirodno, sa svim ovim poboljšanjima, postaje lakše i raditi svakodnevne zadatke kao što je podizanje stvari ili ustajanje. 

Uz to, čučnjevi su odličan dodatak kardio vježbama i sportovima koji uključuju donji dio tijela. 

Kako pravilno raditi čučnjeve?

Kao i kod drugih vježbi, tehnika je ključna za uspjeh. Kada radite čučnjeve, razmotrite slijedeće upute: 

  1. Započnite sa stopalima u širini ramena i nogama postavljenim paralelno. 
  2. Šake stavite na bokove, pogledajte ravno i podignite prsa. 
  3. Savijte koljena, težinu stavite na pete, i lagano sjednite prema iza. 
  4. Šake spuštajte niz bokove kako bi vaši laktovi dodirivali vaša koljena. Koljena vam ne smiju ići preko ravnine nožnih prsiju, a glava i prsa moraju biti ravni. 
  5. Ostanite u tom položaju 3-5 sekundi. 
  6. Podignite se gore oslanjajući se na pete, ispravljajte kukove do početne pozicije. 
  7. Ponovite taj proces 10-20 puta. Možete početi vježbati dva do tri puta tjedno. 

NAJNOVIJE