Gušenje kod djeteta: Kako pomoći djetetu koje se guši?

Gušenje kod djeteta i odraslih se javlja kao posljedica začepljenja dišnih putova. Kako pomoći djetetu koje se guši? 

Kod odrasle i starije djece gušenje se najčešće događa tijekom obroka, a kod male djece tijekom igre. Čim primijetite da dijete ne može plakati, kihati ili razgovarati, vjerojatno mu nešto blokira dišne ​​putove.

Mali dijelovi ili komadići igračaka velika su opasnost za djecu. Ako primijetite da je vaše dijete stavilo strano tijelo u usta i počinje se gušiti, vrlo je važno da reagirate brzo i smireno.

Dijete možda neće pokazati znak gušenja

“Brzo uklanjanje blokade koja pritišće dišne kanale značajno smanjuje rizik od daljnjih komplikacija. Istodobno, ne pokušavajte ukloniti strani predmet ako ga ne vidite, jer riskirate da ga gurnete još dublje”, naglašava znanstvenik David Stanton.

Ovisno o dobi, dijete vam možda neće dati znak za gušenje. Stoga, čim primijetite da dijete ima crvenu ili plavkastu kožu, da ne može govoriti ili plakati, znajte da se guši.

“Važno je da u takvim situacijama ostanete mirni i racionalno razmislite što možete učiniti kako biste pomogli svom djetetu”, upozorio je Stanton.

Kako prepoznati da se dijete guši?

Kako možemo prepoznati da se dijete stvarno guši? Evo nekoliko znakova na koje trebate obratiti pozornost:

  • Disanje mu je poremećeno,
  • Lice vašeg djeteta može postati plavkasto
  • Dijete pokušava plakati, ali ispušta neobične zvukove ili uopće ne može stvoriti zvuk.

Gušenje kod djeteta – što činiti?

Što moramo učiniti ako primijetimo gušenje kod djeteta?

  • Neka kašlje
  • Potaknite dijete na kašalj kako bi izbacilo strano tijelo. Provjerite u ustima možete li vidjeti predmet. Ako ga vidite, izvadite ga.
  • Ako ovo ne uspije, probajte izvesti Heimlichov zahvat.

Kako izvesti Heimlichov zahvat kod djeteta?

  • Stanite ili kleknite iza djetetovih leđa.
  • Zagrlite ga rukama i stisnite jedan dlan u šaku. Šakom naglo pritisnite gornji dio djetetova trbuha, između pupka i vrha prsne kosti.
  • Uhvatite šaku drugom rukom. Oslonite se na dijete. Brzo i čvrsto pritisnite trbuh prema unutra i prema gore. Napravite seriju od pet snažnih pritisaka. Na taj ćete način istjerati zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

Ako Heimlichov postupak ne uspije, lupite dijete između lopatica.

Ako je strano tijelo još uvijek prisutno, stavite dijete stabilno na podlakticu, držite mu glavu što je moguće niže i pet puta ga udarite otvorenim dlanom između lopatica. Ponavljajte Heimlichov zahvat i udarce u leđa dok ne izbaci predmet.

Udarci u prsa

Morate stajati ili kleknuti iza djeteta. Ponovno stisnite ruku u šaku i stavite je na sredinu djetetovih prsa. Drugom rukom uhvatite šaku i napravite pet snažnih stiska u prsima.

Ako udarci u leđa nisu uspjeli, okrenite dijete na leđima u suprotnom položaju od podlaktice. Stavite dva prsta na donju polovicu njegove prsne kosti i napravite pet oštrih stiskanja prema dolje.

Pogledajte mu u usta

Stavite prst na djetetov jezik da bolje vidite (nemojte stavljati prst u grlo ako ne vidite predmet koji želite ukloniti).

Stisak trbuha

Ako je strano tijelo još uvijek prisutno u tijelu vašeg djeteta, stisnite šaku, stavite je ispod rebara i napravite pet stiskanja prema gore.

Nazovite stručnu pomoć

Gušenje može uzrokovati prestanak rada srca i pluća, zbog čega je potrebna brza i ispravna reakcija. Stoga, ako u prvih nekoliko sekundi ne uspijete ukloniti strano tijelo, nazovite hitnu pomoć.

CPR i umjetno disanje

Ako u bilo kojem trenutku vaše dijete prestane reagirati, lagano ga položite na pod i započnite s oživljavanjem. Omogućite djetetu umjetno disanje, a zatim se odmaknite i pogledajte vidite li neki predmet koji će ga ukloniti. Ako ne uspije, nastavite s oživljavanjem dok ne stigne pomoć.

Provjerite puls

Nakon što djetetu date umjetno disanje, provjerite puls. Ako ne osjetite puls djeteta, ponovno ga oživite. Kombinirajte umjetno disanje i provjeru pulsa djeteta.

U ovom videu možete pogledati detaljnije instrukcije kako pomoći djetetu ili odrasloj djeci ako se guši: