Za ovu biljku je poznato da zaustavlja krvarenje: Kada saznate ovo, cijenit ćete je još više!

Kunica, hajdučka ili Ahilova trava od starih vremena je poznata kao lijek za zacjeljivanje rana, popravljanje apetita, kod tegoba s probavom, ali i ginekoloških problema. 

Ova biljka raste po livadama, pašnjacima, šumskim obodima i grmlju.

Vezuje se za grčkog mitskog ratnika Ahila, koji je prema legendi ovu biljku nosio u vojne pohode i koristio za zacjeljivanje rana kod vojnika. U našim krajevima dobila je ime hajdučka trava, po hajducima koji su je koristili u iste svrhe.

Biljka u sebi sadrži izovalerinske kiseline, salicilnu kiselinu, tanine, flavonoide, sterole, asparagin. Ona je dijaforetik (potiče znojenje), adstrigens (djeluje na površinsko skupljanje tkiva, isušuje, zacjeljuje rane), antiflogistik (protiv upala svih sustava), koleritik (pospješuje rad jetre i potiče lučenje žuči), emenagog (stimulira i normalizira menstraulni ciklus) i blag aromatik.

Tamno plavo aromatično ulje dobiveno iz cvjetova biljke koristi se kao antiinflamatorno sredstvo. Utrljava se u grudi kod prehlade i gripa. Listovi biljke sadrže materije koje potiču zgrušavanje, tako da se svježi mogu upotrebljavati kod krvarenja iz nosa.

Nadzemni dijelovi biljke se korite kao gorki digestivni tonik, koji potiče protok žuči i djeluje kao diuretik. Odličan je tonik za krv, potiče cirkulaciju, a koristi se i za snižavanje visokog krvnog tlaka.

Čaj je koristan kod bolova u trbuhu, svih gastrointestinalnih poremećaja i krvarenja.

VIDI OVO: Ljekovito bilje: 14 ljekovitih biljaka koje je dobro imati u kući

Recept za pripremu čaja od hajdučke trave: 

Dvije male žlice sušenog cvijeta i lista preliti s dva decilitra vrele vode, poklopiti i ostaviti da 10 minuta.

Pije se protiv smetnji u bubrezima i jetri, kod želučanog i crijevnog katara, čira na želucu i gastritisa i dr. Ulje od ove biljke se može koristiti kod upale hemoroida.

Upotreba: 

Odrasli: 1 šalica ujutro i 1 šalica čaja pred spavanje.

Djeca: jedna mala šalica.

Čaj od kunice upotrebljava se i u liječenju hemoroida. Isto tako u narodnoj medicini se čaj koristi kao protuupalno sredstvo, zatim kod ženskih problema, kao što su ciste na jajnicima, neredovne menstruacije, bijelo pranje.

Osim za čaj u narodu se koristi izvana za zarastanje rana, piše Novi.ba.