NaslovnicaDuhovnostŠto je pokret Hare Krišna?

Što je pokret Hare Krišna?

Hare Krišna je pokret poznat po specifičnom izgledu njihovih članova u žutoj odjeći boje šafrana koji udaraju u bubanj, plešu i pjevaju.

U odjeći žute boje šafrana, potpuno obrijane glave osim malog repa, krpene torbe ovješene oko vrata u kojoj se nalazi molitvena brojanica i tragovi pepela na licu, mladići na ulici i uglovima plešu i njišu se u ritmu udaranja bubnja.

Javno djelovanje članova International Society for Krishna Consciousness – ISKCON (Međunarodno društvo svjesnosti Krišne) u proteklih nekoliko godina ima dvojaku svrhu.

Prvo, vjeruju da dugotrajnim izgovaranjem imena njihova boga (‘Hare’ znači Gospodin, a Krišna je ime njihova boga) mogu osloboditi svoje duše od zlih utjecaja tijela. Drugo, dok izgovaraju tu rečenicu, javno objavljuju svoje učenje prodajući svoj časopis Back to Godhead (Natrag božanstvu) i skupljaju novac za pokret.

Danas je njihov publicitet manje uočljiv. Sve češće su odjeveni u traperice i drugu običnu odjeću, besplatno nude prolaznicima ploče i literaturu … ali ipak traže neki doprinos.

Posjeduju preko 70 središta širom svijeta s oko 15 000 sljedbenika. U Americi ih ima oko 10 000 i manje od 1000 u Velikoj Britaniji i svega četiri ili pet središta u Indiji, kolijevci pokreta.

Jedan od najčuvenijih podupiratelja pokreta je bivši bitlsovac George Harrison, koji je dao svoju zgradu za njihovo sjedište blizu Londona, a čija je pjesma o Hari Krišni ‘My sweet Lord‘ bila na prvom mjestu liste najprodavanijih ploča.

Osim doprinosa i poklona, glavni izvor prihoda je velika tvornica u Los Angelesu koju vode sljedbenici Hare Krišne, praveći i prodavajući tamjan.

Mnogi sljedbenici pokreta Hare Krišna su bivši narkomani, a zbog uspjeha u oslobađanju od te opake navike, pokret je dobio pohvalu od gradonačelnika New Yorka i San Francisca.

Hare Krišna – glavna vjerovanja

Krišna je najviši od svih hinduskih bogova, Gospodin. Apsolutna istina. Ima mnogo utjelovljenja.

  • Isus nije bio Bog. Bio je čisti poklonik Krišne, došavši s neke druge planete.
  • Hinduski sveti spisi su mjerodavni. Biblija i Kur’an su istiniti sveti spisi, ali izopačeni prijevodima i tumačenjem kroz duga stoljeća.
  • Nakon smrti duša prelazi u drugo stanje, reinkarnira se. Kako čovjek živi u ovom životu odlučit će kakav će oblik imati u sljedećem.
  • Spasenje je u pročišćavanju, u potpunom predavanju i posvećenosti Krišni.
  • Muškarci su superiorniji od žena.
  • Djelo učinjeno za Krišnu ne može biti loše. Krišna je iznad dobra i zla.

U sjedištu pokreta, Bhaktivedanta Manor u Letchmore Heathu, sljedbenici svaki dan prilaze kipovima hinduskih bogova. Također dobivaju novo indijsko ime i započinju nov način života.

Osnivač pokreta Hare Krišna

Njegova božanska milost A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupad počeo je svoju misiju na Zapadu 1975. godine u dobi od 70 godina. Odjeven u žutu haljinu, sjedio je pod drvetom u Greenwich vallageu u New Yorku i izgovarao mantru.

Prije više od 30 godina njegov mu je guru u Indiji rekao da mora prenijeti poruku Americi.

Prabhupada, rođen je u Kalkuti 1896. godine, otišao je iz Indije tek 11 godina nakon što je kao poslovođa u kemijskoj tvornici penzioniran 1954. godine. Stekao je zaštitnika, i Sumati Moraji, vlasnik najveće indijske brodske kompanije dao mu je mjesto u kabini na brodu za Ameriku i nešto novca za početak.

U početku je spavao u Joga-centru a svoj štab je postavio tek kad su mu sljedbenici pomogli platiti mjesečnu stanarinu.

Počeo je držati predavanja i mnogi su mu se pridružili, posebno hipiji i mladi intelektualci, razočarani materijalizmom. Postali su njegovi misionari koji su prenosili njegovu poruku po čitavom svijetu.

Godine 1977. osnivač je umro ostavivši vodstvo dvanaestočlanom Upravnom odboru Međunarodnog savjeta.

pokret hare krišna
Foto: Flickr

Život unutar pokreta

Sljedbenici Hare Krišne žive u hramovima i moraju se podrediti svome vođi, predsjedniku hrama. On opet mora odgovarati Upravnom tijelu dvanaestorice i izvršavati njihove naredbe. Mora biti duhovni vođa, starati se da se prikupi dovoljno sredstava, paziti da se poštuju pravila, da bude krajnja vlast u vezi duhovnih i obrednih postupaka i namještati sklapanje brakova između članova.

Oko hrama se nalaze kipovi božanstva za koje smatraju da su utjelovljenja Krišne u materijalnom obliku. Treba ih svakog jutra oprašivati, odijevati i hraniti. Sljedbenici kupaju kipove u tekućini sastavljenoj od ružine vode, mlijeka i manje količine kravlje mokraće. Nakon obreda čast im je popiti tu tekućinu.

Djeca sljedbenika Hare Krišne polaze u posebne škole gdje uče kako napredovati u duhovnom životu, što je isto tako važno u njihovom rasporedu učenja kao i čitanje, pisanje i matematika.

Kako postati sljedbenikom?

Stadij prije inicijacije. Osoba koja se želi pridružiti pokretu mora se dokazati. Obično sudjeluje u životu hrama kroz šest mjeseci i za to se vrijeme podučava u filozofiji pokreta.

Inicijacija. Kad osobu smatraju podesnom za članstvo, predsjednik hrama zasjeda nad ‘harer imenom’, razrađenim obredom vatre, kad član dobiva novo, duhovno ime na sanskrtu i tri niza ogrlica koje mora mositi sve do smrti.

Brahmin. Šest mjeseci nakon toga, odani čanovi koji su duhovno napredovali, u mogućnosti su proći kroz sljedeći obred, brahminsku inicijaciju. Tu sljedbenik dobiva tajnu mantru, koju mora izgovarati triput na dan. Muškarci dobivaju sveto uže, kojeg nose preko ramena i preko prsiju.

Sannyasa. Svega nekoliko članova dospijeva do stupnja rezerviranog za posebno posvećenje muškarce. Moraju se doživotno zavjetovati na siromaštvo, beženstvo i posvetiti se propovijedanju te činiti dobra djela.

Hare Krišna sljedbenik
Foto: Pixabay

Način života članova pokreta Hare Krišna

Kako izgleda život sljedbenika pokreta Hare Krišna?

Čistoća. Pranje je važan činilac pokreta. Sljedbenik se nekoliko puta na dan tušira, posebno kad se vraća u hram.

Spolni odnosi. Spolni su odnosi izvan braka strogo zabranjeni. Odnos je dopušten između vjenčanih parova ali samo jednom mjesečno i to zbog rađanja djece a ne užitka. Prije spolnog odnosa bračni par mora 50 puta izmoliti brojanicu kako bi se time pročistili.

Hrana. Alkohol, duhan, čaj, kava, jaja, meso i ribe su zabranjeni. Ishrana se smatra nekom vrsti štovanja i sva se hrana prinosi Krišni, pa je prema tome duhovna (prasadam).

Lijekovi. Uzimaju se samo u nužnim slučajevima.

Igre. Nisu dozvoljeni isprazni sportovi, igre, kao ni kockanje. Vrijeme je neobično važno. Svaki trenutak koji se ne posveti produbljivanju osobne posvećenosti Krišni, treba posvetiti drugima.

Sljedbenikov dan:

3:00 Ustajanje i tuširanje

3 – 4:00 Osobno pjevanje koristeći molitvenu brojanicu ili ‘japu’.

4 – 4:30 Bogosluženje, muškarac sjede s jedne a žene s djecom s druge strane u prostoriji.

4:30 – 6:00 Pojedinačno pjevanje.

6:00 – 7:00 Sat proučavanja čitajući Bhagavad Gitu, njihovu svetu knjigu. Stih se pjeva (poje) na sankrtu, zatim se tumači, a članovi postavljaju pitanja.

7:30 Doručak.

8:00 – 10:00 Čišćenje i uređivanje hrama

10:00 – 18:00 Na ulicama se skuplja novac, s prekidom za ručak u hramu.

18:00 Večera

18:30 – 19:00 Proučavanje.

19:00 Bogosluženje

20:15 Obrok vrućeg mlijeka

20:30 – 22:00 Proučavanje nakon svakog obavljenog posla.

22:00 – 3:00 Spavanje

PROČITAJTE JOŠ: