Hibrid čovjeka i životinje: Znanstvenik pokreće šokantni eksperiment

Znanstvenik želi stvoriti hibrid čovjeka i životinje tako što bi uzgojio ljudske organe u životinjama kako bi se ti organi mogli koristiti za transplataciju. 

Mijenjanje gena i proučavanje matičnih stanica uvijek je bilo kontroverzno. No ono što japanski znanstvenik Hiromitsu Nakauchi planira učiniti moglo bi kontroverzu podići na potpuno novu razinu.

Nakon godina planiranja Nakauchi je dobio dopuštenje japanske vlade za provođenjem eksperimenta na embriju koji će biti kombinacija čovjeka i životinje.

Naime, Nakauchi već godinama traži zemlju u kojoj bi ostvario svoj san – uzgojio ljudske organe u životinjama kako bi u budućnosti takvi organi mogli biti korišteni za transplantaciju.

Japan se pokazao kao zemlja koja je spremna dopustiti kontroverzni eksperiment.

Iako je Nakauchi dobio dopuštenje za izvođenje svog eksperimenta i uzgajanje hibrida čovjeka i životinje, to ne znači i da će odmah početi sa stvaranjem farme čudovišnih stvorenja.

Želi ići polako kako bi javnost prepoznala važnost takvog istraživanja.

Ne očekujemo da ćemo odmah uspjeti stvoriti ljudske organe, ali ovo nam omogućava da idemo dalje s našim istraživanjem na temelju onoga što smo do sad naučili, istaknuo je Nakauchi.

No što Nakauchi i njegov tim zapravo žele napraviti?

Eksperiment će započeti ubacivanjem ljudskih matičnih stanica u embrije štakora i miševa koji su genetski izmijenjeni kako ne bi mogli stvoriti vlastitu gušteraču. Cilj je da ljudske matične stanice u tim embrijima stvore gušteraču. Nakauchi i njegov tim dvije će godine promatrati razvoj i rast tih embrija. Ako eksperiment bude uspješan, zatražit će dopuštenje da ga ponove i na svinjama.

Iako možda zvuči poput nečeg iz horor-filmova, hibridni embriji čovjeka i životinje već su ranije stvarani u znanstvene svrhe, ali nisu smjeli proći fazu embrija, piše Dnevnik.