Hoće li te Bog kazniti zbog grijeha koji činiš?

Hoće li te Bog kazniti zbog grijeha ako ga nastavljaš činiti? Neće ako se za njega kaješ i odbacuješ ga od sebe, no ako ga nastavljaš činiti, možeš očekivati Božje disciplinske mjere

Da bismo odgovorili na ovo pitanje prvo moramo napraviti razliku između kazne i discipline. Svi su grijesi onih koji vjeruju u Isusa – prošli, sadašnji i budući — već kažnjeni na križu.

Kao kršćani, nikada nećemo biti kažnjeni za grijehe. To je učinjeno jednom zauvijek. „Nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu“ (Rimljanima 8,1). Zbog Kristove žrtve, kada Bog gleda na nas, vidi samo Kristovu pravednost. Naši grijesi su s Isusom pribijeni na križ, i mi za njih nikada nećemo biti kažnjeni.

Ipak, grijesi koji ostaju u našim životima ponekad zahtijevaju Božju disciplinu. Ako se nastavimo grešno ponašati, a ne pokajemo se i ne obratimo od svog grijeha, Bog koristi svoju božansku disciplinu kako bi utjecao na nas.

Kada to ne bi učinio, ne bi bio Otac koji je pun ljubavi i brige. Isto kao što svoju vlastitu djecu discipliniramo za njihovu dobrobit, tako i naš nebeski Otac s ljubavlju ispravlja svoju djecu u njihovu korist.

VIDI OVO: Kažnjava li Bog djecu zbog grijeha njihovih roditelja?

Poradi odgajanja trpite

Hebrejima 12,7-13 nam kaže: „Poradi vašega odgajanja trpite. Bog s vama postupa kao sa sinovima: a ima li koji sin kojega otac stegom ne odgaja? Pa ako niste pod stegom, na kojoj su svi imali udjela, onda ste kopilad, a ne djeca. Zatim, tjelesne smo oce imali odgojiteljima i poštovali ih. Pa nećemo li se kudikamo više podlagati Ocu duhova te živjeti? Oni su nas doista nešto malo dana stegom odgajali kako se njima činilo, a On – nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti. Isprva se doduše čini da nijedno odgajanje nije radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti. Zato uspravite ruke klonule i koljena klecava, poravnite staze za noge svoje da se hromo ne iščaši, nego, štoviše, da ozdravi.“

VIDI OVO: Je li svaki grijeh isti i kažnjava li se jednako u paklu?

Disciplina nas dovodi do pokajanja grijeha

Dakle, stega znači da Bog s ljubavlju okreće svoju djecu od pobune ka poslušnosti. Kroz disciplinu naše oči mnogo jasnije vide Božju perspektivu za naše živote. Kao što kralj David navodi u Psalmu 32, disciplina nas dovodi do toga da priznamo i pokajemo se za onaj grijeh s kojim se još nismo suočili. Na ovaj način, stega je čišćenje. Ona je također katalizator rasta. Što više znamo o Bogu, više znamo koje su Njegove želje za naše živote. Disciplina nam daje priliku da učimo i preobražavamo se u sliku Krista (Rimljanima 12,1-2). Disciplina je dobra stvar!

Moramo imati na umu da je grijeh konstantno prisutan u našim životima dok god smo na ovoj zemlji (Rimljanima 3,10. 23). Stoga, ne samo da se za našu neposlušnost moramo suočiti s Božjom kaznom, već se također moramo suočiti s prirodnim posljedicama grijeha. Ukoliko vjernik nešto ukrade, Bog će mu oprostiti i očistiti ga od tog grijeha, te obnoviti zajedništvo između sebe i pokajanog kradljivca.

Međutim, društvene posljedice za krađu mogu biti teške, a rezultiraju novčanom kaznom ili zatvorom. To su prirodne posljedice grijeha i moraju se podnijeti. No, čak i kroz te posljedice Bog djeluje kako bi uvećao našu vjeru i proslavio se.

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!