O čemu ovisi hoće li dijete ličiti na majku ili na oca
Foto: People photo created by freepik - www.freepik.com

O čemu ovisi hoće li dijete ličiti na majku ili na oca, ili čak na njihove roditelje, braću, sestre?

Različiti geni

Sve, apsolutno sve – izgled, karakter, način donošenja odluka… Sve ovisi o genima koje smo naslijedili. Beba dobiva 50 posto genetskog materijala od majke, a drugu polovicu od oca.

Ipak, i majka i otac bebe u sebi nose po 50 posto gena svog oca i svoje majke itd. Rezultat je konstantno “križanje” gena, jedan svojevrsni genetski koktel sačinjen od stanica mnogo naših predaka.

Zašto neka djeca liče na majku, a neka na oca?

Po svom učešću, geni se u strukturi novog organizma koji se stvara dijele na dominantne i recesivne. Dominantni geni uključuju gene za vid i sluh, desnorukost, prosječan rast, apsorpciju glukoze, tamnu kosu i tisuće drugih.

VIDI OVO: Što djeca nasljeđuju od oca?

S druge strane, geni za sljepilo i gluhoću, ljevorukost, drastično nizak ili visok rast, predispozicija za dijabetes, plava kosa i drugo smatraju se recesivnim. Ovakvi ljudi su u velikoj manjini. Svi ovi geni, recesivni i dominantni, definirat će osobine nove generacije.

Kompatibilnost gena i izgled djeteta

Svaka grančica ljudskog gena ima svoje svoje dominantne i recesivne gene. Ako očeva porodica, na primjer, ima gene crvene kose, to kod djeteta mogu biti dominantni geni. Ako se u DNK-u majke koja ima plavu kosu i besprijekoran ten nalazi isti recesivni gen, ali se na njezinom izgledu ne vidi, većina djece ovog para bit će crvenokoso. Plavušani s čistim tenom bit će u velikoj manjini, ako se uopće rode takvi.

Ipak, čak iako majka nema takav recesivni gen, jedno od njeno četvero djece bit će kopija crvenokosog oca. Tu se pojavljuje još jedan zakon genetike – dominantni gen oba roditelja dolazi u odnosu 1:2:1, pod bilo kojim okolnostima.

VIDI OVO: Specifične osobine koje dijete nasljeđuje od majke

Ogleda se uglavnom ovako: jedno dijete će biti plavo, drugo crvenokoso, a naredno dvoje imat će pomiješane crte oba roditelja.

Mnogo je dominantnih i recesivnih gena u svakom organizmu, pa nitko nije u stanju izbrojati sve moguće kombinacije. U svakom slučaju, u izgledu djeteta vidjet će se samo najjači geni, bilo da potiču od oca, majke ili bake i djeda.