NaslovnicaŽivotSpecifične osobine koje dijete nasljeđuje od majke

Specifične osobine koje dijete nasljeđuje od majke

Koje specifične osobine dijete nasljeđuje od majke? Znate li da je inteligencija jedna od osobina koja dijete nasljeđuje od svoje majke? 

Znamo da mama izravno utječe na mnoge stvari – od naše inteligencije do ponašanja u romantičnom odnosu. Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da nasljeđujemo neke specifične osobine i kvalitete od mame.

Stoga bez obzira liči li vaše dijete na vas ili supruga, znanost kaže da je veća mogućnost da ove četiri osobine dijete naslijedi od majke:

1. Inteligencija

Dijete će vjerojatno naslijediti inteligenciju od mame, a ne tate. Veliko istraživanje Sveučilišta u Glasgowu u kojem je pregledano više od 12.000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine utvrdilo je koji faktori utječu na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. I najveći utjecaj imala je njihova mama. Zapravo, njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u prosjeku 15 bodova u odnosu na mame.

VIDI OVO: 6 sigurnih znakova da imate inteligentno dijete

Za majke budućih muškaraca

2. Obrasci i navike spavanja

Ako dijete ima problema sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Medicine prošle godine upućuju da majke prenose svoje navike spavanja na djecu i da djeca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije spavati i manje se odmaraju. Zanimljivo da znanstvenici nisu našli istu povezanost s očevima.

3. Brzina starenja

Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu djecu. Možda ćete početi razmišljati o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utječu na to. Znanstvenici s Instituta Max Plank otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasljeđujemo isključivo od mame, a može djelomično kontrolirati starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima te su potvrdili da su potrebna daljnja istraživanja.

VIDI OVO: 4 stvari koje dijete uvijek nasljeđuje od oca: Geni su čudo!

4. Prolazak kroz menopauzu

Iako ni to nije bitno vašoj maloj djeci, važno je za vas, a bit će važno i vašim kćerima kad postanu žene. Izgleda da dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti naslijeđena od vaše mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2.000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (prije 45 godine i poslije 55 godine) nasljeđuje od obitelji, pišu 24sata.hr.