Specifične osobine koje dijete nasljeđuje od majke
Foto: Pexels

Koje specifične osobine dijete nasljeđuje od majke? Znate li da je inteligencija jedna od osobina koja dijete nasljeđuje od svoje majke? 

Znamo da mama izravno utječe na mnoge stvari – od naše inteligencije do ponašanja u romantičnom odnosu. Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da nasljeđujemo neke specifične osobine i kvalitete od mame.

Stoga bez obzira liči li vaše dijete na vas ili supruga, znanost kaže da je veća mogućnost da ove četiri osobine dijete naslijedi od majke:

1. Inteligencija

Dijete će vjerojatno naslijediti inteligenciju od mame, a ne tate. Veliko istraživanje Sveučilišta u Glasgowu u kojem je pregledano više od 12.000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine utvrdilo je koji faktori utječu na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. I najveći utjecaj imala je njihova mama. Zapravo, njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u prosjeku 15 bodova u odnosu na mame.

VIDI OVO: 6 sigurnih znakova da imate inteligentno dijete

Za majke budućih muškaraca

2. Obrasci i navike spavanja

Ako dijete ima problema sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Medicine prošle godine upućuju da majke prenose svoje navike spavanja na djecu i da djeca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije spavati i manje se odmaraju. Zanimljivo da znanstvenici nisu našli istu povezanost s očevima.

3. Brzina starenja

Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu djecu. Možda ćete početi razmišljati o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utječu na to. Znanstvenici s Instituta Max Plank otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasljeđujemo isključivo od mame, a može djelomično kontrolirati starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima te su potvrdili da su potrebna daljnja istraživanja.

VIDI OVO: 4 stvari koje dijete uvijek nasljeđuje od oca: Geni su čudo!

4. Prolazak kroz menopauzu

Iako ni to nije bitno vašoj maloj djeci, važno je za vas, a bit će važno i vašim kćerima kad postanu žene. Izgleda da dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti naslijeđena od vaše mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2.000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (prije 45 godine i poslije 55 godine) nasljeđuje od obitelji, pišu 24sata.hr.