Hoće li mi Bog pomoći?

Strah je stalan, iako nepozvan pratitelj čovječanstva od pada. Strah može varirati od straha od stvorenja s puno nogu do velikog straha od liječnikove dijagnoze, no razmislimo na trenutak o strahu koji je prevladavajući, čak i kod kršćana; strah od nevjernosti. 

Samo pogled na Božju Riječ trebao bi u nama stvoriti duboku želju da ne budemo nevjerni. To je stvar radosti. Vjernici, iznad svega, ne bi trebali biti ateistični. Vječnost je u ulogu, a oni koji ne opstaju do kraja gube krune. (Otkrivenje 3, 11) Stihovi upozorenja o tome otvaraju prolaz prema osnažujućoj milosti, dok se borimo za vječnom potvrdom za kojom naša srca čeznu: ”Dobro si učinio, vjerni slugo”. (Matej 25, 21) 

Ipak, strah od nevjernosti nije onaj koji nas budi noću, zbog kojeg gledamo noću u strop ili kada su nade ugašene ili financije presuše ili se veze uruše ili kada progon prijeti. 

Hoće li mi pomoći? 

Ako si dopustimo trenutak iskrenosti, u razdobljima iskušenja i patnje, ondje običava biti glas koji ne govori protiv naše nevjernosti, već ispituje vjernost Boga. 

Hoće li mi pomoći? Hoće li učiniti ono što je obećao? Hoće li se pobrinuti za mene? Hoće li iscijeliti? Hoće li spasiti? Hoće li osnažiti? On će me održati. Hoće li? 

Strah od Božje nevjernosti koji osakaćuje dušu vrijedan je uzavrele borbe. Zaista, moramo se boriti protiv straha od Božje nevjernosti. Kako ćemo se boriti protiv njega? Mogu li preporučiti putovanje u Narniju? 

Jedan od dubokih užitaka provođenja vremena u Narniji pogledi su koje dobijemo na Aslana. Jedan se za mene ističe. Dok Lucy izgovara čarolije kako bi iz njezine čarobne knjige stvari postale vidljive, Aslan se još jednom pojavljuje ispred nje. Lucy je zadivljena njegovom tvrdnjom da je ona zaslužna za njegovu vidljivost. „Jest“, rekao je Aslan. „Misliš li da ne bih poslušao svoja vlastita pravila“? Ovo me pogodilo dok sam bio podsjećan na to da je moja poslušnost prema Bogu poslušnost koja se događa u sekundi: Bog održava svoju Riječ. On uvijek ostaje vjeran. 

VIDI OVO: BOG JE VJERAN: On ne može razočarati niti iznevjeriti!

Mi činimo Njegovu Riječ

Naša poslušnost se zasigurno traži u Bibliji. Trebamo ”biti činitelji, ne samo slušatelji Riječi, varajući tako same sebe”. (Jakovljeva 1, 22) U pravom smislu, duša osobe visi u ravnoteži u odnosu na radosnu za srce poslušnost i zavaravajuće za dušu neposlušnosti. Koliko da je krucijalno čuti Božju Riječ, svjedočanstvo Biblije jest da je završetak pravog slušanja akcija. 

Što je Jakov napisao prijedložno, Isus je obojao prizorno kroz prizor izgrađene kuće. 

„Tko god dolazi k meni te sluša moje Riječi i vrši ih, pokazat ću vam kome je sličan: sličan je čovjeku koji gradi kuću pa iskopa u dubinu i postavi temelj na kamen. A kad bude poplava, nahrupi bujica na tu kuću, ali je ne može uzdrmati jer je dobro sagrađena. A koji čuje i ne izvrši, sličan je čovjeku koji sagradi kuću na tlu bez temelja; nahrupi na nju bujica i umah se sruši te bude od te kuće razvalina velika“. (Luka 6, 47-49) 

Kada smo slušatelji Božje Riječi, postajemo prevareni i u toliko opasnosti kao prekrasan dom bez snažnog temelja. Po milosti, odlučite postati poput vlasnika koji je izgradio kuću na snažnim temeljima tako što ćete postati činitelj Riječi. 

Zato što Bog drži svoju Riječ 

No tu je značajniji i fundamentalno čvršći temelj. Sve od stvarnosti počiva na tom temelju. Stvaranje, pokajanje, posvećenje i glorificiranje počiva na tom temelju. Naš Bog činitelj je svoje Riječi. 

Naš Bog vjerno drži ono što je obećao zato što je vjeran u svom karakteru. Kao što je Aslan pitao Lucy: „Misliš li da ne bih poslušao svoja vlastita pravila“? To je svjedočanstvo Biblije od Postanka 1 do Otkrivenja 22 da će naš Bog činiti ono što je rekao da će činiti. Bog nije čovjek, da može lagati ili sin čovjeka, da se može predomisliti. Ne govori li ili ne djeluje li ili obećanja nisu ispunjena? (Brojevi 23, 19) Je li to rekao? Neće li to učiniti? 

VIDI OVO: Kako reći ”Bog je vjeran” kada patnja ne prestaje?

Utkano u samu tkaninu prirode Boga je Njegova vjernost. U proklamaciji svoga imena Mojsiju, lojalnost nije manja osobina. On obiluje u vjernosti. (Izlazak 34, 6) Poetski prikazi u pjesmi Mojsija zarobljavaju tko Bog jest kroz prizor pouzdane stijene. „On je Stijena, djelo mu je savršeno, jer pravi su svi njegovi putovi. Bog je on vjeran i bez zloće, pravedan je on i pravičan“. (Ponovljeni zakon 32, 4) 

Bi li postojalo veće propasti u cijelom svemiru od nevjernog Boga koji ne ispunjava svoju Riječ? 

Zapamtite Njegovu vjernost 

Dok se Jošua pripremao za odlazak, njegov posljednji napad na Izrael uključio je podsjetnik da nijedna riječ nije propala od svih dobrih stvari koje je Gospodin obećao, da se sve ostvarilo. (Jošua 23, 14) Psalmist nam daje dobru ”soul” hranu za naša srca kojom se ona mogu pogostiti svaki puta kada iskoračimo van i pogledamo u prostranost neba. „Do neba je, Jahve, dobrota tvoja, do oblaka vjernost tvoja“. (Psalam 36, 5) 

Snop svjetla nade prodire kroz mračne oblake Tužaljki: „To nosim u srcu i gojim nadu u sebi. Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro: tvoja je vjernost velika“! (Tužaljke 3, 21-23) Drage volje pjevamo: „Svaki dobar dar, svaki savršen poklon odozgor je, silazi od Oca svjetlila u kome nema promjene ni sjene od mijene“. (Jakovljeva 1, 17) Moćno dok se borimo protiv straha od Božje nevjernosti. 

Ljudska nevjera nema povezanosti s Božjom vjernošću. „Da, a što ako su se neki iznevjerili? Neće li njihova nevjernost obeskrijepiti vjernost Božju? Nipošto! Nego neka Bog bude istinit, a svaki čovjek lažac, kao što je pisano: Da pravedan budeš po obećanjima svojim i pobijediš kada te sudili budu“. (Rimljanima 3, 3-4) Postoji dobar razlog zašto. „Ako smo mi nevjerni, On ostaje vjeran. Ta On ne mogaše sebe poreći“. (2. Timoteju 2, 13) 

Vrhunski ogromna i ispravna deklaracija iz svjedočanstva Biblije jest da je iznad svih stvari naš Trojedini Bog vjeran sebi. 

On te neće iznevjeriti sada 

Postoji duboko ohrabrenje u znanju da je naš Bog vjeran sebi. Duhovna utvrda u suočavanju sa strahom pronalazi svoj izvor u Božjem dubljem posvećenju sebi. Njegova vjernost prema nama jest plod Njegovih odanosti prema sebi. Evo gdje nada usred najizazovnijih situacija pronalazi plodno tlo za rast. Ovdje na bojnom polju gdje se protiv straha od Gospodnje nevjernosti bori zubima i noktima. Kada se ja bojim, svoje povjerenje stavim u Tebe, koji je duboko i ispravno posvećen slavi svog vjernog imena. (Psalam 56, 3) 

VIDI OVO: Bog nikad ne iznevjeri: Evo što je svrha čekanja na Njegov blagoslov

Tlo naše nade je vjernost našeg Boga prema svome svijetu. On nam je obećao sjajne stvari. Neće li ih učiniti? Misliš li da neće poslušati svoja pravila? Ako mi trebasmo biti činitelji, a ne samo slušatelji Njegove Riječi, to počiva fundamentalno na činjenici da je Bog činitelj svoje Riječi. Strah od Božje nevjernosti neracionalan je strah. Po milosti, kao Job, sklopi savez sa očima svoje vjere kako bi ih držao zaključane na činjenicama Božje vjernosti. 

Držimo se čvrsto na priznanju naše nade bez vrludanja, jer Onaj koji obeća je vjeran. (Hebrejima 10, 23) 

Autor: Lewis Guest IV; Izvor: Desiringgod.org