Hoćemo li u raju imati stanove?

Hoće li kršćani u raju imati stanove? Noć prije nego li je ubijen, Isus je naučavao: „U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.“ (Ivanovo evanđelje 14, 2-3). 

Grčka riječ koja se u Bibliji prevodi kao ‘stan’ glasi monai, a zapravo se odnosi na mjesto prebivanja. Božja je kuća vrsta oikosa. To je temeljna grčka riječ za dom.

Postoje naznake da će dom vjernika biti dobar, čak i savršen, no nemamo nikakve naznake o tome na koji će način vjernici prebivati. To može značiti raskošne palače, skroman dom, ili čak raj kao ‘dom’. Iz ovog citata nije jasno kakav će biti ‘stan’ kojeg je Bog pripremio u raju.

U kulturi Bliskog istoka, očeva je kuća često imala dodatne sobe koje su služile za život drugim članovima obitelji. Ideja očeve kuće koja ima mnoštvo prostora koji je pripremljen za djecu predstavlja nešto što je bilo lako razumljivo onima koji su slušali Isusa.

VIDI OVO: Kako izgleda raj? Biblija nam otkriva nekoliko važnih stvari

Bit ćemo s Ocem u raju kroz cijelu vječnost

Dodatna je beneficija ove ideje u tome da ćemo prebivati u mjestu ili sobama očeve kuće na način da ćemo biti skupa, da ćemo zajedno prebivati s Ocem u raju kroz cijelu vječnost. 

Zanimljivo je da opis vjernika u Otkrivenju ukazuje da će ljudi živjeti skupa. Bit će samo jedan nebeski grad (Otkrivenje 21-22), a vjernici svih naroda, nacija i jezika skupa će slaviti Gospodina (Otkrivenje 7, 9). Moguće je da se umjesto pojedinih stanova misli na to da će vjernici biti kao ‘doma’ – zajedno s Gospodinom.

U Drugoj poslanici Korinćanima (5, 8-9) Pavao također kaže: „Da, puni smo pouzdanja i najradije bismo se iselili iz tijela i naselili kod Gospodina. Zato se i trsimo da mu omilimo, bilo naseljeni, bilo iseljeni.“ Za Pavla, biti ‘naseljen’ označava biti s Gospodinom, a ne način života u određenoj vrsti zdanja ili kuće.

Možemo se povjeriti Bogu da je pripremio savršeno mjesto za svakog vjernika, da bi prebivao zajedno s Njim. Naglasak nije na pojedinim domovima ili veličini tih domova, već na Božju prisutnost i zajednički život s drugim vjernicima u savršenoj slavi kroz cijelu vječnost.

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.