NaslovnicaDuhovnostHoću li izgubiti spasenje ako nekad sagriješim?

Hoću li izgubiti spasenje ako nekad sagriješim?

Mnogi postavljaju pitanje: “Hoću li izgubiti spasenje ako nekad sagriješim?” Mnogi se trude živjeti besprijekoran život. Je li moguće tako živjeti? 

Postoje ljudi koji tvrde da ako griješite, nakon što ste prihvatili Isusa, morate se ponovno spasiti. Ali to nije ono što Biblija uči.

Možete li zamisliti da netko usvoji dijete, a zatim djetetu kaže da ako blatnim cipelama stane na čist pod, bit će izbačen na ulicu? Mi to ne bismo napravili djetetu, a ni Bog to neće učiniti nama.

Kada ste spašeni, usvojeni ste u Božju obitelj. Morate iz ljubavi s jedne strane i bogobojaznog straha s druge pokušati živjeti život koji je Njemu ugodan. Ali ideja da bi jedno grešno djelo nekoga izbacilo iz Božje obitelji jednostavno nije u skladu s Biblijom. Biblija kaže:

“Ako u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha.” (1. Ivanova 1, 7)

Grešna djela će oduzeti radost spasenja

Kada je David počinio preljub s Batšebom i ubio njenog supruga, izgubio je radost svog spasenja. Kada je napisao psalam 51., rekao je Bogu: “Vrati mi radost svog spasenja” (Psalam 51, 14). Također je rekao: “Ne odbaci me od lica svojega i svoga svetog duha ne uzmi od mene!” (Psalam 51, 13).

Iako je počinio preljub i bio odgovoran za smrt nevinog čovjeka, po svojoj je jasnoj izjavi ipak imao Duha Svetoga. No, David se nije izvukao, a da nije bio kažnjen… Ali, zato što je bio Božji sluga, Bog mu je oprostio jer se David pokajao.

Tada David reče Natanu: “Sagriješio sam protiv Jahve!” A Natan odvrati Davidu: “Jahve ti oprašta tvoj grijeh: nećeš umrijeti. Ali jer si tim djelom prezreo Jahvu, neminovno će umrijeti dijete koje ti se rodilo!” (2. Samuelova 12, 13-14)

Tko griješi, žalosti Duha Svetoga

Onaj koji je rođen od Boga nije imun da nikad ne počini grešno djelo, već ne nastavlja živjeti u grijehu, odbijajući priznati i pokajati se za svoje grijehe.

Efežanima 4, 30 kaže: “I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja!” Ovo upozorenje je upućeno onima koji su vjerovali, bili kršteni i primili Duha Svetoga.

Duh Sveti u osobi je prisutnost živoga Krista unutar te osobe. Dakle, žalostiti Duha Svetoga znači nanijeti tugu i bol samom Kristu. Kroz svoju prisutnost u nama, Krist je svjedok svake naše riječi, misli i djela.

Tko god je rođen od Boga, ne griješi; nego Rođeni od Boga čuva ga i Zli ga se ne dotiče. (1. Ivanova 5, 18)

Ipak, tko god je rođen od Duha Božjega, On će ga vratiti na pokajanje svaki put kad sagriješi.

Ako smo nova stvorenja u Kristu, zašto imamo mogućnost griješiti?

Kada smo postali vjernik, Bog nam je oprostio sve naše grijehe jer je Isus umro na križu da bi ih platio. Ali ponekad ćemo griješiti. Zašto? Još uvijek imamo svoju staru prirodu koja želi griješiti – rođeni smo s njom. Kao vjernik, imamo i novu prirodu – od Isusa. Naša nova priroda želi ugoditi Bogu. Naša stara i nova priroda uvijek će se boriti jedna s drugom dok god živimo na Zemlji, a ponekad ćemo odlučiti griješiti. Savršenstvo nas očekuje na nebu.

A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. (1. Korinćanima 15, 54)

Kada smo se obratili Bogu za spasenje, On nas je spasio od vječne propasti, ali se postupno pretvaramo u Njegov lik.

A svi mi, koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju, po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku – iz slave u slavu. (2. Korinćanima 3, 18)

Mijenjamo se tijekom svog života, posvećujemo se, ali tek nakon smrti vjernik postaje savršen, bezgrešan. Apostol Ivan je rekao: “Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama.” (1. Ivanova 1, 8)

Hoću li izgubiti spasenje ako nekad sagriješim?

Ako netko vjeruje da se spasenje može izgubiti, tada si mora postaviti nekoliko pitanja. Koji bi grijeh ili grijesi uzrokovali da ga izgubim? Kako da znam kada sam ga izgubio? Ako ga izgubim, mogu li ga dobiti natrag? Moram li se opet krstiti? Što znači kad Biblija obećava vječni život onima koji vjeruju? Koliko dugo traje to obećanje? Konačno, ako osoba može izgubiti spasenje, kako onda može objasniti ono što je Ivan napisao:

“To napisah vama koji vjerujete u ime Sina Božjega da znate da imate život vječni.” (1. Ivanova 5, 13)

Ako bi osoba mogla izgubiti svoje spasenje, nitko ne bi mogao znati do kojeg je trenutka spašen ili kada to prestaje biti. Ipak, Biblija kaže da možemo znati kada postajemo spašeni. To je od trenutka kada osoba uistinu vjeruje u Isusa Krista kao Spasitelja. Ta osoba zauvijek ostaje Božje dijete. Zato što nas je spasio i čuva nas, ništa nas neće razdvojiti od Njegove prisutnosti.

PROČITAJTE JOŠ: