Kralj David: što možemo naučiti iz Davidova života?

Kralj David se često spominje u Bibliji – u Starom i Novom zavjetu. Njegov je život opisan u 1. i 2. Samuelovoj knjizi, a David je i sam napisao mnoštvo pjesama koje su uključene u knjizi Psalama.

S obzirom na sve informacije, što možemo naučiti iz Davidova života i iz onoga što je pisao? 

Kralj David – povijesni kontekst 

Kralj David je živio oko 1.000 godina prije Krista (pogledajte vremensku crtu). Bio je rođen u Betlehemu, malenom gradiću u zemlji Izrael (oko 10 kilometara udaljenom od Jeruzalema). David je bio Izraelac iz Judinog plemena. Odrastao je za vrijeme vladavine prvog izraelskog kralja, Šaula. Kada je imao 30 godina, sam je postao drugi kralj Izraela. Sedam i pol godina vladao je nad dijelom zemlje, a nakon toga još 33 godine nad cijelim Izraelom. 

David je postao arhetipski izraelski kralj i prikaz ultimativnog kralja, Isusa Krista. Kao što sam već spomenula, napisao je mnoštvo Psalama. Psalmi su osobne pjesme o njegovom duhovnom životu ili pjesme izravno upućene Bogu. Čitanjem Psalama, možemo osobno upoznati Davida, koji je čeznuo služiti, slaviti i vjerovati Bogu. 

Kralj David: što možemo naučiti iz Davidova života?

Davidov život 

Prvi puta kada čitamo o Davidu u Bibliji, ne čitamo o njemu kao o nekoj zadivljujućoj osobi; David je bio najmlađi sin Jišaja iz Betlehema i čuvao je ovce. Kada je prorok Samuel došao u Jišajevu obitelj kao iskazivanje žrtve Gospodinu (i kako bi potajno pomazao novoga kralja), David čak nije bio niti pozvan! Očigledno, na njega se nije računalo. 

VIDI OVO: DAVID I GOLIJAT: Što se zapravo dogodilo?

No ovog običnog pastira odabrao je Bog da postane novi kralj Izraela. To nije lagan zadatak; bile su potrebne godine prije nego što je David zaista postao okrunjen za kralja. Njegov prethodnik Šaul činio je sve što je bilo u njegovoj moći kako bi spriječio da njegov ”protivnik” preuzme prijestolje. No usprkos svim poteškoćama s kojima se susreo, David je nastavio vjerovati Gospodinu i iskusio je da je Bog s njim. Unatoč mnogim iskušenjima, pokazalo se da je David mudar i hrabar kralj. 

Za vrijeme njegove vladavine, kralj David je često puta bio u ratu sa susjednim državama i povećavao je svoj teritorij. Kao što Bog kasnije govori: „Bio sam s tobom kuda si god išao, iskorijenio sam sve tvoje neprijatelje pred tobom“. (2. Samuelova 7, 9) 

Kralj David i Golijat

Kralj David je bio čovjek po Božjem srcu

Bog Davida opisuje kao ”čovjeka po mom srcu” (1. Samuelova 13, 14; Djela 13, 22) To ne znači da je David bio bezgrješan. Samo trebamo pročitati 2. Samuelovu 11 kako bismo vidjeli da je David pao vrlo nisko; uzeo je sebi ženu od jednog od svojih generala, Bat Šebu, jer je bila vrlo lijepa. 

Kada se saznalo da je Bat Šeba trudna, kralj David je pozvao njezinog muža Uriju kući sa bojišnice, nadajući se da će on spavati s njom. To bi ”riješilo” problem Bat Šebine trudnoće. 

No Urija Hetit se nije vratio u svoj dom, čak nije niti kada ga je David napio, stoga ga je David poslao natrag na bojište sa zapovijedima da Urija mora poginuti. Nakon Urijine smrti, David je oženio Bat Šebu. Opis cijele priče završava jasnim komentarom: „ono što je David učinio ozlovoljilo je Gospodina“. (2. Samuelova 11, 27) 

VIDI OVO: Zašto je Bog smrću kaznio Davidovo i Bat-Šebino nevino dijete?

Bog nije dopustio da se David izvuče od ovoga. Suočio ga je kroz njegovog sina i David se pokajao. Psalam 51 daje nam intiman uvid u Davidove osjećaje: 

„Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje! Operi me svega od moje krivice, od grijeha me mojeg očisti! Bezakonje svoje priznajem, grijeh je moj svagda preda mnom. Tebi, samom tebi ja sam zgriješio i učinio što je zlo pred tobom: pravedan ćeš biti kad progovoriš, bez prijekora kada presudiš. Evo, grešan sam već rođen, u grijehu me zače majka moja“.

Kralj David – pokajanje i oprost

Vjerujem da je to ono što Davida čini čovjekom ”po Božjem srcu”. Iako je bio grješnik, David se uvijek pokajao i okrenuo k Bogu. Vjerovao je Bogu i nastojao je slijediti Njegove zapovijedi. To je na primjer, izraženo u Psalmu 139, 23-24:

„Istraži me, Bože, i upoznaj srce moje, ispitaj me i upoznaj pomisli moje! Vidi, jesam li na zlu putu, i vodi me na put vječnosti“!

David je dobio oprost i njegov odnos s Bogom bio je obnovljen. No morao je snositi posljedice svoga grijeha ostatak svoga života. „Zato se neće nikada više okrenuti mač od tvoga doma, jer si me prezreo i jer si uzeo ženu Urije Hetita da tebi bude žena“.

Davidovo nasljeđe: Psalmi i kraljevska linija

Već sam citirala dijelove nekoliko Psalama, no David ih je napisao puno više. Neki su vrlo osobni, neki su namijenjeni za javno štovanje. Te pjesme su se pokazale kao vrlo dragocjene za mnoge vjernike, od vjernika iz Davidovog vremena pa sve do današnjih kršćana širom svijeta. Psalmi verbaliziraju osjećaje straha, očaja i zbunjenosti, no isto tako i nade, povjerenja i slavljenja. Iako je Davidov život bio drugačiji od naših, naravno, njegov život s Bogom prepoznatljiv je i nadahnjujući za mnoge. 

VIDI OVO: Tko su bili Davidovi sinovi iz Biblije? Koliko je David imao djece?

David je bio drugi izraelski kralj i Bog mu je obećao: „Tvoj dom i tvoje kraljevstvo bit će zauvijek sigurni ispred mene. Tvoje prijestolje će trajati zauvijek“. (2. Samuelova 7, 16) Istina, Davidova kraljevska linija donijela je mnoge kraljeve. Njegovi nasljednici vladali su sve dok izraelski narod nije bio poslan u progonstvo. No to nije značilo ”zauvijek”… 

Život kralja Davida

Isus Krist kao Davidov Sin 

To nas dovodi do ultimativnog ”Davidovog Sina”. Kao što je Bog obećao prorocima, Mesija će doći iz Davidove kraljevske linije. Ljudi su imali vrlo visoka očekivanja od tog Mesije: vraćanje političkih sloboda Izraelu i ponovni napredak. Mesija će obnoviti njihov odnos s Bogom i vodit će ljude u pravednost. 

Kada je taj Davidov Sin napokon došao, mnogi ga nisu prepoznali niti prihvatili. On (još uvijek) nije donio političke slobode i mir, već duhovnu obnovu. On (još uvijek) nije došao kao pobjednički Kralj koji uništava svoje neprijatelje, već kao sluga u patnji, koji je svoj život dao kako bi Njegov narod bio pomiren s Bogom. 

Taj Mesija je Isus Krist. On je došao kako bi spasio svoj narod od grijeha i smrti i vratit će se kako bi vladao u pravednosti. „On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim zauvijek i njegovu kraljevstvu neće biti kraja“. (Luka 1, 32-33) 

VIDI OVO: Mnogi tvrde da kralj David nikada nije postojao, no ovo otkriće potvrđuje biblijske zapise

Kralj David – lekcije iz Davidova života za nas

Davidov život pokazuje kako ničija društvena pozadina nije važna u Božjim očima. Umjesto toga, Bog gleda na srce. (1. Samuelova 16, 7) „Ja sam te doveo s pašnjaka, od ovaca i koza, da budeš knez nad mojim izraelskim narodom“. (2. Samuelova 7, 8) 

Bog ispunjava svoja obećanja, premda se na njihovo ispunjenje treba ponekad čekati i ona mogu doći na neočekivane načine. David je bio pomazani kralj, no Šaul ga je godinama progonio prije nego što je s vremenom postao zaista kralj Izraela. Kralj David je vjerovao da će Bog ispuniti svoje obećanje, što je Bog učinio. Obećanje da će Davidova linija vladati zauvijek izgledalo je prekršeno kada je, stoljećima kasnije, Izrael bio u progonstvu i kada više nije imao kralja. No Isus je ultimativni Davidov Sin i on će zaista vladati zauvijek. 

Biti muškarac i žena po Božjem srcu ne znači biti savršen. To znači ovo: pokajati se od grijeha i voljeti Gospodina svim svojim srcem. Bog vam želi oprostiti. Jeste li vi osoba po Božjem srcu? Ako niste, što vas sprječava da svoj život posvetite Bogu? 

Autorica: Gretje Commelin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE