Što znači hodati u Duhu?

“A velim: hodite u Duhu.” (Galaćanima 5,16)

Što točno podrazumijeva hodati u Duhu? Nije zapravo tako komplicirano i nepraktično kao što neki misle. Ovako bi izgledao jedan dan hoda u Duhu.

Prvo, započneš dan s molitvom. Priznaš sve znane grijehe u tvom životu što će te učiniti čistom posudom i stoga prikladnom Bogu za upotrebu. Odvojiš vrijeme za hvaljenje i štovanje što će tvoju dušu dovesti u pravo raspoloženje. Predaš kontrolu nad svojim životom Bogu čime se stavljaš njemu na raspolaganje da on može živjeti kroz tebe. U ovom činu ponovnog predanja “odustaješ od bespotrebnog kovanja planova i prepuštaš Bogu upravljanje svojim životom”.

Zatim provedeš vrijeme hraneći se Božjom riječi. Kroz to dobiješ općeniti uvid u ono što je Božja volja za tvoj život. Možeš dobiti i posebne naznake o tome što je njegova volja za tebe u trenutnim okolnostima.

VIDI OVO: Što znači hodati po vjeri, a ne po onome što vidimo?

Nakon osobne pobožnosti, čini stvari koje možeš činiti. U pravilu su to svakodnevne, rutinske, svjetovne životne dužnosti. Mnogi ljudi upravo o ovome krivo razmišljaju. Misle da je življenje po Duhu strano svijetu pregača i radnih odijela. A zapravo se ono najviše sastoji od vjernosti i marljivosti u svakodnevnom radu.

Kroz čitav dan priznaješ i odbacuješ grijeh čim ga postaneš svjestan. Slaviš Gospodina kad se sjetiš njegovih blagoslova. Prihvaćaš svaki poticaj da činiš dobro i odbacuješ svako napastovanje na zlo.

Ono što ti se tijekom dana dogodi, prihvaćaš kao Božju volju za sebe. Prekide prihvaćaš kao prilike da služiš. Razočaranja postaju prilike za susret s njim. Na telefonske pozive, pisma, posjetitelje gledaš kao dio Božjega plana.

Harold Wildish citirao je sljedeći sažetak u jednoj od svojih knjiga:

“Kao što odlažeš sav teret svojega grijeha i nalaziš počinak u dovršenu Kristovu djelu, tako odloži sav teret svojega života i službe i nađi počinak u sadašnjem djelovanju Duha Svetoga iznutra.”

VIDI OVO: Kako moliti u jedinstvu s Duhom Svetim?

“Prepusti se, jutro za jutrom, da te Duh Sveti vodi te kreni u dan s mirom i duhom slavljenja, dozvoljavajući mu da nadgleda tebe i tvoj dan. Sve vrijeme njeguj ovu naviku radosne ovisnosti o njemu i poslušnosti njemu, očekujući da će te on voditi, prosvijetliti, opomenuti, poučiti, upotrijebiti i učiniti u tebi i s tobom ono što on hoće. Računaj s njegovim djelovanjem kao činjenicom, bez potrebe da nešto vidiš ili osjećaš. Samo vjerujmo i budimo poslušni Duhu Svetom kao Gospodaru naših života i odbacimo teret pokušaja da upravljamo sami sobom. Tada će se plod Duha pokazati u nama onako kako on hoće i na slavu Boga.”

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com

NAJNOVIJE!