Što znači hodati po vjeri, a ne po onome što vidimo?

Hodate li vi po vjeri ili se oslanjate na osjetila i razum? Što znači hodati po vjeri?

Kroz Svoje poslanje, Isus je neprestano pohvaljivao ljude za njihovu vjeru te je grdio one kojima je manjkalo vjere. Vjera je jako važna jer je potrebna za spasenje.

Ujedno je ključna nakon spasenja jer trebamo nastaviti živjeti po vjeri – tj. u snažnom uvjerenju da će Bog učiniti ono što nam je obećao.

To zahtjeva da ostanemo usredotočeni na Gospodina. Ako maknemo svoje oči sa Isusa i počnemo gledati na okolnosti, naše povjerenje u Njega će biti poljuljano.

Dobar primjer jest Petrovo iskustvo s hodanjem galilejskim morem. Počeo je samouvjereno, ali čim je svrnuo pogled s Isusa i ugledao vjetar, počeo je ljudski razmišljati.

Apostol je pomislio: „Ljudi ne mogu hodati na vodi!“ – njegova je vjera bila poljuljana. Mi smo kao Petar kada znamo što je Bog rekao, ali pokušavamo dodati svoju logiku Njegovim zapovijedima.

Još jedan razlog zašto često pokleknemo jest usredotočivanje na okolnosti umjesto na Krista, usredotočivanje na malene probleme koji se čine ogromnima te nam zavladaju umom. Zbog toga moramo sagledavati svaku situaciju u svijetlu našeg velikog Boga, koji može podnijeti sve i svašta.

Ponekad je problem što ne možemo vidjeti Boga u svojim okolnostima. On je obećao brinuti se za nas, ali to može činiti na razne načine. Ili, možda mislimo da Bog nikako ne može biti usred neke bolne i teške situacije. No On jest tamo, On čini sve za naše dobro ako Mu pripadamo (Rimljanima 2,28).

Hodate li vi po vjeri ili se oslanjate na osjetila i razum? Hodanje po vidu donosi tjeskobu i strah, ali vjera donosi mir i snagu.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org

NAJNOVIJE!