Imaju li vijesti o rijekama koje se pretvaraju u krv ikakve veze s posljednjim vremenima?

U posljednjih nekoliko godina, pojavilo se nekoliko vijesti o vodama koje se pretvaraju u krvavo-crvenu boju. Kanal u Nootdorpu, Nizozemskoj; Bondi Beach u Australiji; rijeka Beirut u Libanonu; rijeka u provinciji Zhejiang, u Kini; oborine u Sewanagali, Šri Lanki – za sve njih pouzdani novinski izvori izvijestili su da su krvavo-crvene boje.

Te priče su zaintrigirale mnoge ljude: je li to ispunjenje proročanstva posljednjih vremena? Pretvara li se voda u krv?

Proročanstva o vodama koje se pretvaraju u krv pronalazimo u knjizi Otkrivenja. Druga truba osude donijet će veliku nesreću na zemlju. „I drugi anđeo zatrubi; i nešto kao gora velika, ognjem zapaljena, bî bačeno u more. I trećina mora posta krv. I izgibe trećina stvorova u moru što imaju život i trećina plovila propade“ (Otkrivenje 8,8-9).

U Otkrivenju 16,3, u drugoj polovici nevolja, Bog će doista morske vode pretvoriti u krv: „I drugi anđeo izli čašu svoju na more: i ono posta kao krv mrtvaca te svaka živa duša izginu u moru.“ Zatim od 4.-6. stiha Bog čini isto s izvorima pitke vode diljem svijeta: „I treći anđeo izli čašu svoju na rijeke i na izvore vodne: i nastade krv. I čuh anđela voda gdje govori: ‘Pravedan si, Gospodine, ti koji jesi i koji bijaše i koji ćeš biti, što si ovo dosudio! Budući da su krv svetih i prorokâ prolili, ti i njima dade krvi popiti. Ta i zaslužili su!’“

Također vidimo da će dvojica posebnih Božjih svjedoka tijekom nevolje biti ovlašteni da izvode čuda: „Oni imaju vlast zaključati nebo da ne pada kiša u dane njihova prorokovanja. I vlast imaju nad vodama, da ih pretvaraju u krv, i da udare zemlju svakom pošasti kad god ushtjednu“ (Otkrivenje 11,6). Dva proroka posljednjih vremena imat će istu sposobnost kao i Mojsije, koji je rijeku Nil pretvorio u krv (Izlazak 7,20).

Suvremeni izvještaji o vodama koje se pretvaraju u crvenu boju krvi ne podudaraju se s proročanstvima posljednjih vremena iz Otkrivenja. Kao prvo, nevolje još nisu počele. Kao drugo, moru koje se pretvara u krv u vrijeme druge trube Božje osude prethodi prva truba, a ona će uključivati tuču i oganj koji će padati na zemlju, i prouzročit će da trećina svih stabala, kao i sva trava izgori. Ništa od toga se još nije dogodilo. A čaše osude koje more i pitku vodu pretvaraju u krv se ipak događaju kasnije.

Dakle, crvena kiša u Šri Lanki i crvena rijeka u Libanonu nisu ispunjenje knjige Otkrivenja. Osude sa sedam pečata, sedam truba i sedam čaša koje su opisane u toj knjizi bit će mnogo gore od ičega što se događa danas (vidi Matej 24,21). Ako ovi nedavni događaji nisu znakovi apokalipse, onda što su? Postoje tri moguća razloga zašto se voda pretvara u crvenu boju krvi. Prvi je prirodan uzrok, drugi je ljudski faktor, a treći je nadnaravan uzrok.

Krvavo-crvene vode koje se pripisuju prirodnom uzroku. Kada se vodena površina iznenada pretvori u krvavo-crvenu boju, to je često rezultat rijetkog prirodnog fenomena koji se zove cvjetanje vode ili crvena plima. Cvjetanje vode se javlja kada su uvjeti pogodni za kolonije algi koje nekontrolirano rastu. U visokim koncentracijama, pigmentacija algi mijenja boju vode. Cvjetanje vode se može dogoditi u slatkoj vodi i u slanoj vodi. Izvještaj o crvenoj vodi u Nootdorpu, Nizozemskoj, pripisuje se tom prirodnom uzroku.

Krvavo-crvene vode koje se pripisuju ljudskom faktoru. Ponekad, vodene površine mijenjaju boju zbog umjetnih tvari koje se ispuštaju u vodu. Utvrđeno je da je rijeka u provinciji Zhejiang, Kini, crvena zbog nezakonitog odlaganja crvene boje. Izvještaj o rijeci Beirut u Libanonu koja postaje crvena rezultiralo je državnom istragom. Istraga je dovela do tvornice koja je ispuštala kemikalije u rijeku.

Krvavo-crvene vode koje se pripisuju nadnaravnom uzroku. Znamo da je u prošlosti Bog prouzročio da se voda pretvori u krv: „[Mojsije] podiže štap te udari po vodi koja bijaše u rijeci, naoči faraonu i naoči slugama njegovim. I sva voda koja bijaše u rijeci prometnu se u krv. I uginuše ribe što bijahu u rijeci, i rijeka se usmrdje te Egipćani ne mogahu piti vode iz rijeke. I bijaše krvi po svoj zemlji egipatskoj“ (Izlazak 7,20-21).

Opis ovog zla u Bibliji ukazuje na stvaran nadnaravni događaj. Općenito razumijevanje jest da, kada je Mojsijev štap udario rijeku, promjena vode u krv bila je trenutna. I sve su vode u Egiptu bile pogođene: „nad njihovim rijekama…prokopima…jezerima i stjecištima voda…čak i u drvenim i kamenim posudama“ (Izlazak 7,19). Cvjetanje voda ili izlijevanje kemikalija ne bi zahvatile sve opskrbe vodom – cisterne, bačve za kišnicu i sve ostalo.

Također, biblijski izvještaj o egipatskim pošastima navodi da se voda pretvorila u stvarnu krv. Ništa u Izlasku nije rečeno o vodi koja će imati samo „izgled“ krvi; jednostavno kaže: „I bijaše krvi po svoj zemlji egipatskoj“ (Izlazak 7,21). Isto vrijedi i za proročanstva iz Otkrivenja. Opisuje se „krv“, što je praćeno masovnim pomorom riba i uništenjem čitavih flota brodova.

Među svim modernim izvještajima o vodama koje mijenjaju boju u krvavo-crvenu, nijedan ne izvještava o prisutnosti stvarne krvi. Umjesto toga, vijesti ukazuju na to da su vode promijenile boju ili prirodnim putem (zbog bakterije ili algi) ili čovjekovim ispuštanjem kemikalija u vodu. Ni u jednom slučaju voda nije pretvorena u stvarnu krv. Ne živimo u vrijeme nevolja.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!