NaslovnicaŽivot“Nikada ne govorite loše o drugima” – 15 indijanskih životnih pravila

“Nikada ne govorite loše o drugima” – 15 indijanskih životnih pravila

“Nikada ne govorite loše o drugima” je samo jedno od indijanskih životnih pravila koje valja primijeniti na naš život.

Iako se kršćani nikako ne bi trebali ugledati na religiju sjevernoameričkih Indijanaca, njihov izvrstan etički kodeks može nas inspirirati na važne promjene u razmišljanju i životu…

1. Ustanite sa suncem i pomolite se. Molite sami. Molite često.

2. Budite tolerantni prema onima koji su skrenuli s puta. Neznanje, ljutnja i ljubomora dolaze od izgubljenih duša. Molite da se vrate na ispravan put.

3. Budite obzirni prema gostima u svojoj kući. Poslužite im najbolju hranu, ponudite im najbolji krevet, prema njima budite pošteni i pravedni.

4. Ne uzimajte što nije vaše, bilo od ljudske zajednice, prirode ili nečije kulture. Niste to zaslužili ni dobili. Nije vaše.

5. Poštujte sve na Zemlji, kako ljude tako i životinje i biljke.

6. Poštujte mišljenja drugih, njihove želje i riječi. Nikad ne prekidajte druge dok govore, ne zamjerajte, ne rugajte im se. Svakoj osobi dopustite pravo na osobno mišljenje.

7. Nikada ne govorite loše o drugima. Negativnost koju šaljete, a još u njoj i uživate vratit će vam se višestruko.

8. Svi ljudi griješe. Svaka pogreška se može oprostiti.

9. Negativne misli stvaraju bolest uma, tijela i duha. Vježbajte optimizam.

10. Djeca su budućnost. Usadite im u srca ljubav, vodite ih s mudrošću i učite o životu. Kada rastu, dajte im prostora za rast.

11. Izbjegavajte povrjeđivanje srca drugih. Otrov te boli vratit će se vama.

12. Uvijek budite iskreni.

13. Održavajte svoju ravnotežu. Mentalno, duhovno, emocionalno i tjelesno “ja” moraju biti jednako snažni, čisti i zdravi. Okrijepite tijelo da bi se okrijepio um. Rastite u duhovnosti kako biste iscijelili emocionalne rane.

14. Svjesno odlučite što ćete biti i kakvi ćete biti, kako ćete djelovati i kako ćete stajati iza svojih postupaka. Budite odgovorni za svoje postupke.

15. Budite sigurni u sebe. Ne možete biti brižni i pomagati drugima ako niste brižni prema sebi i ako najprije ne pomognete sebi.