Djevojčica (14) počinila samoubojstvo: Roditelji su se šokirali kada su pregledali njen Instagram

Algoritmi koje Instagram koristi mogu poticati korisnike na samoubojstvo.

Molly Russel (14) iz Velike Britanije, oduzela si je život 2017. godine. Kada su članovi njezine obitelj pregledali njen Instagram, pronašli su uznemirujuće sadržaje koji govore o depresiji i samoubojstvu.

Mollyin otac Ian smatra da je Instagram djelomično odgovoran za smrt njegove kćeri.

“Mogla je toliko toga ponuditi svijetu“, rekao je njen otac.

“Molly je bila najmlađa od triju sestara. Izgledala je kao normalna tinejdžerica. Imala je 14 godina. Razmišljala je o budućnosti i bila je entuzijastična“, opisao je.

Te večeri je napravila zadaću, spremila je školsku torbu i pripremila se za školu. No, kada smo se sljedeće jutro probudili, ona je bila mrtva“, ispričao je tužno otac.

PROČITAJTE: Moja 12-godišnja nećakinja se pokušala ubiti s 27 tableta za spavanje, no Isus joj je spasio život

“Nakon njene smrti, htjeli smo zagrepsti ispod površine i pregledali smo društvene mreže na kojima je bila aktivna. Objavljivala je sadržaje s drugih profila koji su govorili o samoubojstvu i depresiji. Neke objave su bile pozitivne, radilo se o grupama ljudi koji su pomagali jedni drugima i pokušavali zaustaviti potrebu za samoozljeđivanjem“, dodao je.

“No, neki sadržaji su poticali na samoozljeđivanje i samoubojstvo te ne sumnjam kako je Instagram utjecao na to da se moja kći ubije“, rekao je.

Novinari BBC-ja su u videoreportaži pokazali neke snimke korisnika Instagrama koje su prikazivale kako se režu i kako krvare te fotografije koje potiču na samoubojstvo.

“Statusi tih korisnika na Instagramu su često crno-bijeli. Fatalistički su. Govore o tome da nema nade, žele da im se pridružiš. Ti si u depresiji, ja sam u depresiji, u istom smo klubu. Nismo znali da tako nešto uopće može postojati na Instagramu. Još uvijek su takvi sadržaji prisutni i lako su dostupni“, rekao je otac Ian.

PROČITAJTE: Zašto samoubojstvo ne vodi uvijek u pakao?

Ged Flyn, voditelj organizacije Papyrus koja pomaže osobama sa suicidalnim namjerama, smatra kako algoritmi koje Instagram koristi mogu poticati korisnike na samoubojstvo, piše Index.hrpročitajte više >>

NAJNOVIJE!